Šport
162905 ogledov

Človek, ki lahko Putinu zada največji udarec

Alex Ovechkin Ovečkin Vladimir Putin Profimedia
V Rusiji je zelo priljubljen, morda celo bolj kot vsemogočni predsednik.

Aleksander Ovečkin velja za najboljšega ruskega hokejista vseh časov. Je najbolj priljubljen moški športnik v državi, kjer ima hokej na ledu posebno mesto.

Ovečkin, kapetan moštva Capitals iz ameriške prestolnice Washington, je bil v preteklih letih eden medijsko najbolj izpostavljenih podpornikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Leta 2017 je bil nosilec projekta z naslovom Putin Team. Ovečkinu so se pridružili še drugi hokejski zvezdniki: Jevgenij Malkin, Pavel Bure in Ilja Kovalčuk. Protagoninst projekta je svojo profilno sliko na Instagramu takrat zamenjal za fotografijo, na kateri je skupaj s Putinom.

"Prepričan sem, da nas veliko podpira Vladimirja Putina. Torej združimo se in pokažimo vsem združeno in močno Rusijo," je danes 36-letni Moskovčan zapisal ob rojstvu Putin Teama.

Svet Zelenski poziva: "Naši umirajo za vaše vrednote, dokažite, da ste z nami!"

Po vdoru ruske vojske v Ukrajino se je Ovečkin znašel v nezavidljivi situaciji. Liga NHL je obsodila invazijo in pozvala k čim hitrejši mirni rešitvi konflikta. Liga je obenem prekinila poslovne stike z ruskimi podjetji.

Kapetanu Washingtona so na nedavni novinarski konferenci zastavili neizbežno vprašanje. "No, je moj predsednik. Toda kot sem že večkrat dejal, jaz nisem politik, sem športnik. Upam, da bo vsega kmalu konec. Situacija je težka za obe strani. Vse se bo, upam, končalo. Nimam nobenega vpliva na situacijo. Prosim, dovolj vojne," je dejal Ovečkin.

Čeprav precej mlačen, je bil odmik od Putinovih stališč vendarle malce presenetljiv. Posebej zato, ker za situacijo v Ukrajini ruski državni mediji ne uporabljajo besede "vojna", ampak govorijo o "posebni vojaški operaciji".

To za mnoge ni bilo dovolj. Legendarni bivši NHL vratar Dominik Hašek je Ovečkina napadel na družbenem omrežju. "Kaj?! Ne le alibist in strahopetec, ampak tudi lažnivec! Vsak odrasel Evropejec dobro ve, da je Putin nor morilec in da Rusija bije vojno proti svobodni državi in njenim ljudem," je bentil Čeh.

Nekateri drugi vidni ruski športniki so bili precej bolj neposredni. Hokejist moštva New York Rangers Artemij Panarin je že dolgo glasen podpornik ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in se pri obsodbi vojne ni obotavljal. Panarina je medtem v Rusiji doletel sodni postopek, ker naj bi leta 2011 pretepel 18-letno dekle. Panarin je obtožbe zanikal, njegovi delodajalci pa trdijo, da gre za konstrukt zaradi politične opredeljenosti njihovega igralca.

Ukrajina zaklonišče Kijev Svet Ko so se vrnili, so v stanovanju našli krogle

Hokej je imel vedno opazno vlogo v ruski in še prej sovjetski politiki. Tudi Putin se rad preizkusi s ploščkom in na revijalnih tekmah proti NHL in KHL zvezdnikom dosega neverjetno število zadetkov. In prav zato bi bil Ovečkin lahko jeziček na tehtnici.

Ovečkinovo kritiko bi zaradi njegovega položaja v Rusiji slišali tudi tisti, ki spremljajo izključno ruske medije. Če bi Ovečkin želel, bi lahko močno vplival na javno mnenje v največji državi na svetu, morda bolj kot kdorkoli drug. A zaenkrat je, za razliko od leta 2017, "samo športnik" ...

Komentarjev 10
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:00 02.marec 2022.

    Cel svet mu ne more nič, ne gane ga ama ništa, zdaj mu bo pa prišlo do živega, ko ga en športnik javno okara ali pa ker so mu odvzeli črni pas v tekwnadoju. Lepo vas prosim, no!

  • Katlyn_Evans 10:01 02.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • johnny4 09:03 02.marec 2022.

    a ko je pa amerika harala pa opustošila države zaradi lastnih interesov, se ni pa nihče nič oglašal ... dvojna merila ???

Sorodne novice