Šport
219 ogledov

Po poškodbi že konec sezone za slovenskega atleta

Luka Janežič Saša Despot
Luko Janežiča bodo operirali v sredo.

Enemu najboljših slovenskih atletov Luki Janežiču, ki se je poškodoval v soboto na balkanskem prvenstvu v Istanblu, bodo v sredo v Ljubljani operirali Ahilovo tetivo in je zanj že konec celotne letošnje sezone. Janežič je bil med letoma 2017 in 2019 trikrat zaporedoma izbran za najboljšega slovenskega atleta leta.

Tako ne bo mogel nastopiti sredi tega meseca na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Beogradu, kot tudi ne na prostem na svetovnem prvenstvu v ZDA in evropskem prvenstvu v Nemčiji. Skoraj zagotovo pa ne bo tekmoval niti v naslednji zimski sezoni, je po današnjem pregledu povedal Janežič.

"Bil sem na pregledu, 90 odstotkov tetive je strgane in zato ni druge možnosti kot operacija. Po njej sledi od šest do osem mesecev rehabilitacije. Poleti 2023 se bom vrnil na atletske steze. Glavni cilj tako ostaja tretji olimpijski nastop leta 2024 v Parizu. Bo pa to zame velika sprememba, od leta 2015 sem bil na vseh velikih tekmovanjih," je spomnil slovenski rekorder na 400 m.

"Težko je, nikoli si nisem predstavljal česa takega. Imel sem poškodbe v karieri, a nič resnega, da bi bil odsoten toliko časa. Zdravnik mi je danes rekel, da se to pač zgodi in je težko preprečiti. Skušam biti optimističen in vem, da so se številni vrnili in dosegali potem vrhunske izide. Prepričan sem, da lahko to uspe tudi meni. Čakajo pa me naporni meseci, veliko dela je pred mano, da ohranim telo v čim boljšem stanju. Urnik bo zapolnjen, veliko manj pa bo potovanj, ker ne bo tekmovanj," je dodal Vodičan.

Šestindvajsetletni atlet je imel v soboto najprej peti čas teka na 400 m (47,26), nato pa je prav ob koncu tekmovanja tekel še v zadnji predaji štafete 4 x 400 m, v kateri so bili še Rok Ferlan, Lovro Mesec Košir in Gregor Grahovac. Četverica je bila druga s 3:10,47 ter je izboljšala prejšnji slovenski rekord.

Luka Janežič Tokio 2020 | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

A je pravo tragedijo doživel Janežič, ko je bil na poti, da ekipi v zaključku zagotovi prvo mesto. Nekaj metrov pred ciljem se je opotekel in padel v cilj, kjer je bil drugi za Romunijo, pri tem pa se je držal za nogo. Zaradi poškodbe tetive so ga odpeljali v lokalno bolnišnico, kjer so mu povili nogo pred odhodom v domovino. Tam je tudi izvedel, da so kljub njegovi poškodbi vseeno tekli rekord.

Janežič od sredine lanskega oktobra vadi pod taktirko novega trenerja. Roka Predaniča je zamenjal Damjan Zlatnar, ki je še vedno slovenski rekorder na 110 m ovire.

Član celjskega Kladivarja je slovenski rekord na 400 m na prostem tekel leta 2017 v Monaku, ko so mu namerili 44,84 sekunde. Lani je na olimpijskih igrah v Tokiu v polfinalu teka na 400 m zasedel 15. mesto, ko je tekel svoj najboljši izid sezone 45,36 sekunde.

Pred tem je že nastopil na OI in osvojil 17. mesto leta 2016 v Riu de Janeiru. Evropski prvak za mlajše člane leta 2017 je bil na SP najvišje v dvorani leta 2017 v Birminghamu, kjer je bil sedmi, na prostem pa na 28. mestu v Pekingu leta 2015.

Na evropskih prvenstvih je bil najbližje odličju v dvorani leta 2019 v Glasgowu, kjer je bil četrti, mesto nižje pa lani v poljskem Torunu. Na EP na prostem je bil dvakrat peti, leta 2016 v Amsterdamu in v Berlinu leta 2018.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice