Šport
386 ogledov

Zaslužil je več kot 100 milijonov, trenerju ni plačal niti centa

rafael toni nadal Epa
Eden najboljših teniških trenerjev na svetu je razkril, zakaj za svoj doprinos k izjemnim uspehom njegovega varovanca ni zahteval niti enega centa.

Rafael Nadal je eden najuspešnejših teniških igralcev vseh časov. V karieri je osvojil 19 grand slamov in 85 turnirjev, od tega rekordnih 59 na peščeni podlagi. Je dvakratni olimpijski prvak - posamično in v dvojicah - ter tretji največji zaslužkar v zgodovini.

S turnirskmi zmagami je v karieri zaslužil več kot 120 milijonov dolarjev, še precej več pa so mu navrgle pogodbe s pokrovitelji. Španec naj bi bil po neuradnih podatkih težak slabih 200 milijonov.

roger federer Nepričakovano Šport Velik udarec za tenis, Federer nagovoril navijače

Nadala je v mladih letih za tenis navdušil njegov stric in bodoči trener Toni Nadal. Skupaj sta ostala več kot četrt stoletja, do konca sezone 2017, ko se je Toni odločil, da se bo posvetil družini in delu na teniški akademiji v lasti njegovega nečaka na Majorki.

Plača? Ne, hvala!

Toniju se pripisuje levji delež zaslug za Nadalove uspehe, a čeprav sta spotoma zaslužila na desetine milijone evrov, za svoje delo nikoli ni prejel niti centa. Po vsej verjetnosti sta usluge po svoje kompenzirala za zaprtimi vrati, a uradno Toni nikoli ni bil na plačilni listi svojega slavnega nečaka.

 | Avtor: Epa Epa
"Nikoli mi ni plačal niti enega evra," je povedal Toni in pojasnil, zakaj je izbral takšno pot. "Ker sem bil lahko popolnoma neodvisen. Če bi bil odvisen od njegovega plačila, potem bi moral sprejeti določene stvari, ki jih nisem bil pripravljen sprejeti. Ker mu nisem dovolil, da bi mi izplačeval plačo, sem si zagotovil svobodo izražanja in popolno neodvisnost."

Denarja mu ni manjkalo

Kljub temu je bila njegova družina finančno preskrbljena. "Z njegovim očetom sva podedovala družinsko podejtje in dogovorila sva se, da bo on skrbel za posel, jaz pa za tenis," je pojasnil in priznal: "Včasih sem Rafaelu zagrenil življenje. Treningi so bili predolgi in silil sem ga trenirati s slabimi žogicami na neustreznih igriščih. Po resnici povedano je bil vedno najboljši učenec, kar bi si jih lahko želel. Njegova pripravljenost za učenje je bila naravnost brutalna. Vedno je razumel, da je strogost sredstvo za doseganje cilja. Veliko sem zahteval od njega. Kaj ti bo karakter, če ne udariš dovolj žogic."

Povedal je tudi, da je bilo lepo vedenje vselej na vrhu njegovih prioritet. "Grdo obnašanje vodi v težave tako na igrišču kot v življenju. Nikoli ne bi toleriral, da bi vrgel svoj lopar. Rafael ve, da je odličen tenisač, a se obenem zaveda, da zaradi tega ni nič posebnega. Dovolj pameten je bil, da smo ga lahko pravilno usmerjali. Slava in denar mu nikoli nista stopila v glavo," je zaključil teniški strokovnjak.


 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice