Šport
4 ogledov

Zavec: Postati hočem svetovni prvak

1/21
Žurnal24 main
Dejan Zavec in Jorge Daniel Miranda sta opravila tehtanje pred dvobojem, slovenski junak pa je za Žurnalove bralce spregovoril o ciljih v karieri, družini, poškodbah, treningu, lovorikah ...

Sredin večer v Grosupljem je imel pridih boksarskega spektakla. Ne, v igralnici Kongo ni bilo Dona Kinga, bil pa je Tomaž Barada. Ni bilo Mika Tysona, bil pa je Dejan Zavec. Z nasprotnikom Jorgejem Danielom Mirando sta se na tehtanje pripeljala v luksuznih limuzinah, Dejan pa je bil vse prej kot zvezdniško vzvišen. S svojim značilnim mirno-samozavestno-dobrovoljnim nastopom je še enkrat pokazal, zakaj so mu nadeli vzdevek  Mr. Simpaticus. Zdi se, da je kot Peter Klepec, skromi silak.

Kakšno je vaše mnenje o Jorgeju Danielu Mirandi?

Vsekakor je kakovosten borec, ima veliko željo po zmagi. Prav to pri njem najbolj cenim. Tudi jaz imam svoje cilje in želje, menim, da sem dobro pripravljen in to bom na dvoboju tudi pokazal.

Vas je počena arkada iz dvoboja z Mirando izpred dveh let kaj "srbela"?
Želje po novem dvoboju so postale večje, ko sem dobival povratne informacije od simpatizerjev boksa in gledalcev. Sam osebno sicer nimam nobenih fobij, da se bom zdaj maščeval. Boks je igra uma in fizike na zelo visoki ravni.

 

Zavec v številkah

26 zmag, 14 s knock outom, 1 poraz

Kakšni so vaši dolgoročnejši cilji?
Vsekakor želim dobiti možnost, da se potegujem za enega od naslovov. Tu so tudi apetiti menedžerja, s katerim se dogovarjava iz tekme v tekmo. Končna želja je postati svetovni prvak. Sicer pa želim, da se boks približa ljudem s pozitivne plati. Ne gre le za prejemanje udarcev v glavo. V svetu so borilne veščine gotovo ena najpopolnejših rekreacij.

Zavec je deloval izjemno umirjeno in samozavestno. © Lojze Grčman

 
Poročeni ste. Kako žena in obe hčerki gledajo na vaš poklic?
Hčerki, starejša ima dve leti in pol, mlajša pa leto in pol, se mojega poklica še ne zavedata. To je zanju le igra in se ne obremenjujeta, ali atija poznajo vsi ali ne, ali prejema udarce ali ne. Dejstvo pa je, da sem utrujen in se včasih z njima ne morem igrati, ko si to želita. Ko pa smo skupaj, pa zelo uživamo. In tega je veliko.

Kaj pa na vašo kariero pravi žena Nataša?
Z mano je že 14 let in tudi z mojo kariero raste. Preživela je moje krize, vzpone. Hvala bogu, na srečo še nisem bil ogrožen. Vseeno pa jo stiska, ko prejemam udarce in podobno.

Do kdaj nameravate boksati?

Grem korak za korakom. V primeru poškodbe lahko kariero sklenem že jutri. Če pa se bodo spremembe začele dogajati počasi, na primer, da se ne bom več mogel regenerirati tako hitro, bom tudi videl, da bo treba končati. Vendar pa dvomim, da bom boksal več kot tri leta.

 

Mirande ni strah gledalcev

Miranda (32 zmag, 12 z knock outom, 6 porazov) se je po lastnih besedah v primerjavi s časom pred dvema letoma umiril: "Najprej se zahvaljujem organizatorjem. V primerjavi s svojim obnašanjem pred dvema letoma sem se spremenil. Zdaj ne bo več plesnih vložkov, sem bolj profesionalen. Osredotočen sem le na boj. Bučne podpore Dejanu me ni strah, v ringu sva le midva, ni občinstva."

Pogled na boks z zdravstvenega vidika. To je dokaj nevaren šport za glavo, možgane.
Da, gotovo je glava tista, ki je najbolj izpostavljena. Vendar pa moram poudariti, da je med športi boks daleč zadaj po poškodbah in obstaja veliko športov, ki so bolj nevarni kot boks. Ampak vrhunski šport, pa naj bo to boks, nogomet, smučanje, pušča posledice. Po drugi strani pa je to naše življenje, riziko moramo vedno sprejeti.

So posledice poklica vrhunskega športnika vidne tudi že na vašem telesu? Ste kje že "načeti"?
Osebno se ne počutim tako. Pomemben je odnos do športa, če si boljše psihofizično podkovan, si močnejši. Ne vidim razloga, da bi bil zato, ker se ukvarjam z boksom, bolj ranljiv od drugih športnikov. Mislim, da poznamo še veliko bolj surovih športov.

Kakšen je vaš povprečni dan, ko trenirate?
Odvisno od faze treninga. Najprej imam kondicijo, nato izboljšanje fizične pripravljenosti, sledita pa taktika in tehnika. Povprečno vadim štiri do šest ur dnevno. Včasih pa se zavleče tudi do sedem, osem ur. Vendar so vmes premori in gre za taktično-tehnične treninge, ki ne zahtevajo toliko fizičnega napora, ampak predvsem psihičnega. Kljub temu si po njih ob koncu dneva utrujen, kot da bi tekel ves dan.

Poudarili ste pomen psihične pripravljenosti. Kako je videti ta del vašega treninga?
Pomembno je delati ter razmišljati tako o pozitivnih in negativnih stvareh. Pomagajo mi določene knjige ter pogovor, moja odprtost ter to, da sem, kar sem, ne pa tisto, kar bi želel biti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.