Šport
63 ogledov

Zavec v boj za pasova po verzijah WBA in IBO

Dejan Zavec Anže Petkovšek
Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec se pripravlja na tretji dvoboj v ZDA, kjer se bo 25. novembra v Miamiju pomeril s svetovnim prvakom po verzijah WBA in IBO Kubancem Erislandyjem Laro.

"Grem v sršenje gnezdo. Zavedam se potencialnih nevarnosti," je manj kot mesec dni pred dvobojem z Erislandyjem Laro na  novinarski konferenci dejal Dejan Zavec, ki je o 32-letnem Kubancu govoril z izbranimi besedami: "To je zame velik izziv. Laro spoštujem, a se ga ne bojim. Ne grem v Ameriko, da bi vknjižil nov poraz. Če bi tako razmišljal, potem do tega dvoboja ne bi prišlo."

Zavčeve priprave potekajo po načrtu. Po osnovnih pripravah za pridobivanje telesne moči, ki so potekale v Sloveniji, bo v Nemčiji poudarek na taktični in tehnični pripravi s sparing partnerji. Po Zavčevem mnenju je Lara taktično izjemno podkovan. Gre namreč za predstavnika kubanske šole boksa. V poklicnem boksu ima 21 zmag, dva neodločena dvoboja in dva poraza ter je drugi na svetovni boksarski lestvici v supreveltrski kategoriji.

"Gre za borca, ki je dal prestal zelo kakovostno šolo. V amaterskem boksu je imel 340 dvobojev. V boksu vse bolj odloča moč. Tudi Lara je močan, ampak boksa na distanco in nabira točke. V ospredju ima desno roko, zato se je treba privaditi na ta slog," je o tekmecu še povedal Zavec.

Zanj bo to tretja pot čez lužo. Dvakrat je izgubil, proti Andreju Bertu in Keithu Thurmanu, dvoboj proti Lari bo za 39-letnega Ptujčana, ki ima šampionski pas po verziji WBF, že 40. v karieri. Pravi, da bo to zanj vrhunec kariere ali vsaj eden vrhuncev.

O tretjem odhodu v ZDA pravi: "Toliko bolj sem vesel, ker gre za najvišjo raven. Vsaka kaplja krvi se je splačala. Šampionski pas WBF je odprl vrata vnovičnemu preizkusu v ZDA. Na prste ene roke lahko preštejem, koliko Evropejcev je dobilo priložnost za dokazovanje v Ameriki. Tam je nabor boksarjev izjemno velik, zato se je težko prebiti. Evropejce imajo za dobre boksarje, a po njihovem mnenju ne tako, da bi bili enakovredni tekmecem z ameriške celine."

Na vprašanje, če bo to njegov zadnji dvoboj, je odgovoril: "Bilo je slišati pomisleke o koncu. Ampak ne oziram se na preteklost, gledam do tega dvoboja. Veliko bo odvisno od rezultata, počutja po dvoboju."

Zagotovo pa bo Zavec zadržal šampionski pas po verziji WBF, saj vodstvo ni pristopilo k pogajanjem okoli združevanja pasov. Tako bo Zavec napadal naslov po verzijah WBA in IBO.

Komentarjev 1