Šport
23 ogledov

Zbil Slovenca in nato prišel do zmage

Stephane Peterhansel EPA
Francoz Stephane Peterhansel je zmagovalec vzdržljivostnega relija Dakar, potem ko je v zadnji, 12. etapi za rojakom Sebastienom Loebom zaostal 19 sekund. To je že sedma zmaga Peterhansla za volanom avtomobila na Dakarju, šest jih ima tudi kot motorist. Med motoristi je Dakar osvojil Britanec Sam Sunderland.

Stephane Peterhansel je seveda že pravi veteran in dirkač, ki se ponaša z vzdevkom Gospod Dakar. Današnja zmaga je že njegova 13. v karieri, sam pa jo je označil za najslajšo in najljubšo, potem ko se je moral zanjo krepko boriti z rojakom Sebastienom Loebom. Zdaj je število njegovih končnih uspehov na štirih kolesih tudi preseglo število tistih na dveh.

"Ta zmaga mi še posebej veliko pomeni, ker je bila težko priborjena. Končati takšno dirko le nekaj minut pred Sebastienom pomeni, da je bilo res težko. Že dolgo si nisem tako prizadeval za prvo mesto," je dejal zmagovalec, ki na Dakarjih nastopa od leta 1988, prvič je zmagal leta 1991.

Francoza sta prevladovala in dobila osem etap letošnjega Dakarja. Tudi tretji v končni razvrstitvi je bil Francoz, toda Cyril Despres s 33 minutami zaostanka ni imel realnih možnosti za boj za skupno zmago. "Lepo sva se borila, do konca je bilo negotovo. Letos sem bil drugi, naslednje leto grem še po eno mesto višje," pa je dejal devetkratni svetovni prvak v reliju Loeb.

Med motoristi je slavil Sam Sunderland, ki je postal prvi Britanec z zmago na Dakarju, potem ko je moral v letih 2012 in 2014 dvakrat odstopiti zaradi tehničnih težav. Za proizvajalca motorjev KTM je bila letošnja zmaga že 16. zaporedna na tej dirki. Vodstvo je Britanec prevzel po peti etapi, potem ko je moral lanski zmagovalec Avstralec Toby Price etapo pred tem nastop končati po padcu in poškodbi.

Sam Sunderland | Avtor: EPA EPA

Slovenski dirkač končal v bolnišnici

Tudi za edinega Slovenca na reliju Simona Marčiča se je Dakar končal nesrečno. V tretjem poskusu na eni najtežjih vzdržjivostnih preizkušenj na svetu je še drugič ostal brez cilja, spet pa je v bolnišnici. Tokrat bo v bolniški oskrbi ostal kar nekaj časa, saj jo je v četrtek grdo skupil v trčenju s poznejšim zmagovalcem Dakarja med avtomobilisti, Peterhanslom.

Marčiča so odpeljali v bolnišnico, prve informacije prirediteljev so govorile o odprtem zlomu noge. Prek Facebooka je nato tudi slovenski dirkač sporočil, da bo z letošnjega Dakarja odnesel spominek v obliki odprtega zloma golenice in mečnice.

Slovenski dirkač seveda ni bil edini, ki preizkušnje ni končal na predviden način v cilju. Odstopov in poškodb je bilo veliko, trpela je tudi tehnika, prirediteljem pa je nagajala tudi narava: vseh 9000 predvidenih kilometrov niso izpeljali, močno deževje v Boliviji je povzročilo odpovedi šeste in devete etape, še nekaj drugih pa so morali zaradi slabih in nevarnih razmer skrajšati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.