Šport
36 ogledov

Žbogar do slovenskega rekorda

Robert Žbogar Stanko Gruden/STA
Slovenski plavalec Robert Žbogar je na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru osvojil 22. mesto na 200 metrov delfin.

Robert Žbogar je v današnjem predtekmovanju postavil nov državni rekord, potem ko je razdaljo na 200 metrov preplaval v času 1:57,05. Lasten rekord, dosežen letos v Kranju, je popravil za 24 stotink sekunde.

To je bil prvi res dober nastop slovenskih plavalcev v Braziliji. Zelo zadovoljen pa je bil v cilju tudi sam Žbogar, sicer klubski varovanec reprezentančnega selektorja Mihe Potočnika, ki je prav na olimpijskih igrah dosegel najboljši izid v dolgoletni karieri.

"Pričakoval sem ta rekord, skrita pričakovanja so bila seveda rezultatsko še malo višja in izid pod 1:57. A ne smem in morem biti slabe volje, če sem plaval najhitreje v življenju. Nekaj napak je seveda bilo v samem plavanju, a jih nima smisla iskati. Na koncu šteje čas in ta je bil dober," je po tekmi povedal tekmovalec iz Begunj na Gorenjskem.

O tem, ali je bil ob perfektnem plavanju dosegljiv tudi polfinale, za katerega je bil potreben čas 1:56,72, pa je odvrnil: "Po bitki je lahko biti general in govoriti kaj in kako. S tem se nima smisla ubadati in tega ugibati. Vem le, da je bil dosegljiv izid pod minuto in 57 sekund."

Nikakor se ni mogel izogniti vprašanju o doslej slabših dosežkih slovenskih plavalcev. "Danes sem žalosten in vesel hkrati. Žalosten, ker drugi plavalci doslej niso dosegli svojih ciljev, zase pa sem seveda vesel," je odvrnil 27-letni plavalec, ki na igrah nastopa drugič. Žbogar se je moral namreč dobro zbrati po morečih uvodnih dneh, kjer je za cilji najprej zaostal prvi adut ekipe Damir Dugonjić, s katerim je skupaj v sobi, nato pa še njegova klubska soplavalka Anja Klinar.

Najhitrejši v predtekmovanju je bil Madžar Tamas Kenderesi (1:54,73).

Slovenske plavalne nastope v Riu bosta v torek nadaljevala Anja Klinar na 200 m delfin in Anže Tavčar na 100 m prosto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.