Šport
29 ogledov

Žbogar sedem točk od brona

Vasili Žbogar Reuters
Vasilij Žbogar na OI v Londonu ostaja v igri za kolajno. Primorec v razredu finn pred nedeljsko finalno regato, kjer bodo točke štele dvojno, zaseda šesto mesto (49 točk). Za tretjim mestom zaostaja sedem točk. V vodstvu Jonas Hogh Christensen (28), na drugem mestu Ben Ainslie, na tretjem pa Pieter Jan Postma.

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je po petih tekmovalnih dnevih in desetih plovih na olimpijskem regatnem polju v Weymouthu v razredu finn ostal na skupnem šestem mestu. V soboto je prost dan, v nedeljo pa le še regata najboljše dvanajsterice za kolajne, pred kateri ima Žbogar sedem točk za tretjeuvrščenim. Žbogar je bil v deveti regati drugi, v deseti pa šesti. V prejšnjih dnevih je bil 8., 6., 5., 3., 8., 5., 9. in 6. “Danes sem naredil vse, da bom lahko v nedeljo štartal na bronasto kolajno,” pravi Izolan.

Danec Jonas Hogh Christensen je po petem in tretjem mestu v današnjih regatah ostal skupno vodilni (26 točk). Branilec naslova in domačin Ben Ainslie (28) po šestem mestu v deveti in zmagi v deseti regati zaostaja le še za dve točki. Na skupno tretje mesto se je z zmago in drugim mestom zavihtel Nizozemec Pieter-Jan Postma (42), četrti pa je Francoz Jonathan Lobert (47), tretji in sedmi v današnjih plovih. Hrvat Ivan Kljaković Gašpić je s 4. in desetim mestom s skupno tretjega nazadoval na peto mesto in ima tako kot Lobert 47 točk.

Pogoji za jadranje so bili danes zelo težki. Ko smo se odpravili na regatno polje je pihalo z okoli 20 vozli, nekaj trenutkov pred štartom pa je veter popustil in dejal sem si, da moram poskusiti na vse ali nič. Prva današnja regata se mi je odlično posrečila in bila je ena najboljših tu v Angliji, v drugi pa sem imel veliko težav. Štartal sem slabo, saj je bila štartna črta postavljena nekoliko nerodno in bal sem se, da bom prehitro začel. Nato sem moral nadoknaditi zaostanek. ‘Pumpal’ sem kot nor, rok in nog nisem čutil in mislil sem, da bom od izčrpanosti kar bruhal. Vendar sem se zavedal, da vsako mesto šteje in da potrebujem uvrstitev med prvih devet,” je dejal Žbogar. “Obe regati sta bili zelo pomembni, saj bi se lahko danes končal moj boj za vrh. Na koncu se je vse dobro izteklo, tako da ostajam v igri za bronasto kolajno,” dodaja Žbogar.

Žbogar, na prejšnjih dveh olimpijskih igrah (OI) je v razredu laser osvojil srebro (Peking 2008) in bron (Atene 2004), ima še vedno možnosti za svoje tretje odličja, saj finalna regata šteje dvojno. Bo pa moral Postmo, lanskega svetovnega podprvaka, prehiteti za štiri mesta in se uvrstiti tudi pred Loberta in Kljakovića Gašpića. Izhodišče je nekoliko slabše, kot ga je imel leta 2008, ko je bil pred olimpijsko finalno regato v razredu laser četrti. Za drugim mestom je tedaj zaostajal za pet točk, za tretjim pa le za dve.

V boju za zlato na teh OI sta že nekaj časa ostala le še Christensen in prvi favorit Ainslie. Slednji je desetkratni svetovni in devetkratni evropski prvak, olimpijska odličja pa je začel osvajati že leta 1996, ko je bil v Atlanti v razredu laser drugi, zlato pa je v laserju osvojil leta 2000 v Sydneyju. Na naslednjih dveh OI je bil zlat v razredu finn in bi s četrtim zaporednim zlatom na prvem mestu večne olimpijske lestvice jadralcev prehitel Danca Paula Elvstroma. Ta si je štiri olimpijske kolajne, vse zlate, prijadral med letoma 1948 in 1960. Od tega mejnika Ainslieja ne loči več veliko, saj bo moral nedeljsko regato končati mesto pred Christensenom, nekdanjim svetovnim prvakom (2009).

Jadralki trinajsti po prvem dnevu

Slovenski jadralec v razredu laser Karlo Hmeljak je po četrtem tekmovalnem dnevu izgubil še eno mesto in je 32. (194 točk). Z nastopi so pričele tudi jadralke v razredu 470. Po dveh regatah sta Tina Mrak in Teja Černe 13. (22 točk). Mrakova in Černetova, letošnji evropski podprvakinji, sta bili v uvodni regati 12., v drugi pa sta končali na 10. mestu. Vodita Britanki Hannah Mills in Saskia Clark (7), drugi sta Novozelandki Jo Aleh in Olivia Powrie (9), tretji pa Izraelki Gil Cohen in Vered Bouskila (9). Hmeljak današnje sedme regate ni končal, v osmi pa je bil 25. Po osmih plovih je v vodstvo prešel Avstralec Tom Slingsby (23), vodilni na svetovni lestvici. Ciprčan Pavlos Kontides je z 28 točkami drugi, tretji pa je Hrvat Tonči Stipanović (40 točk). “Nisem zadovoljen z današnjim jadranjem, saj prve regate nisem končal. Sodniki so me dvakrat kaznovali, zato sem bil diskvalificiran. Jadralci običajno vemo, kdaj jadramo ne meji regularnosti, zakaj so mi sodniki dosodili drugo kazen, pa tokrat ne vem. Razočaran sem, ker nisem pokazal vsega kar znam,” je dejal Hmeljak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.