Šport
56 ogledov

Žbogarju lahko medaljo vzame le čudež

Vasilij Žbogar razred finn jadranje Rio 2016 EPA
Slovenski jadralec je tudi po koncu desetega plova trdno na drugem mestu in ima pred finalnimi boji, ki bodo na sporedu v torek, medaljo skoraj že zagotovljeno.

Jadralci bi morali z devetim plovom začeti malce po 18. uri, a je prerahel veter pokvaril načrte organizatorjev in tako so se tekmovalci na vodo podali z uro in pol zamude.

Vasilija Žbogarja, ki je že pred današnjim dnem čvrsto držal drugo mesto za svetovnim prvakom Britancem Gilesom Scottom, prestavitev tekme ni zmedla. V devetem plovu je zasedel 9. mesto, v desetem pa 8. in skupno ostal drugi.

Scott s še enim naslovom

Naslov olimpijskega prvaka je že osvojil Britanec Scott, ki ima neulovljivo prednost 24 točk pred Žbogarjem.

Ta ima pred zadnjo torkovo regato, ko se bodo točke štele dvojno, 13 točk prednosti pred Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem in 18 pred Američanom Calebom Paynom in Švedom Maxom Salminenom. Medaljo v torek lahko izgubi le, če bo zadnji, deseti, Američan ali pa Šved pa morata ob tem zmagati. Če se želi Hrvat prebiti pred Žbogarja, mora prav tako biti sedem mest boljši od Slovenca.

Deveti plov: dober začetek, soliden konec

Veter je bil danes zelo šibak, le med šestimi in sedmimi vozli, v zaključku plova pa do deset vozlov. Najboljši slovenski jadralec je plov začel dobro, saj je bil na prvi obratni boji še na petem mestu, žal pa nadaljevanje ni bilo tako uspešno.

V cilj je prišel kot deveti, zmage pa se je veselil Argentinec Facundo Olezza Bazan, drugi je bil Hrvat Kljaković Gašpić, tretji pa Urugvajec Alejandro Foglia Costa.

Deseti plov: taktična odličnost

V desetem plovu, v katerem je bil nekoliko močnejši veter kot v prvi današnji, veter je pihal s hitrostjo desetih vozlov, je Žbogar jadral taktično odlično, ves čas med šestim in osmim mestom, kar je bila tudi njegova končna uvrstitev.

Najhitreje je z desetim plovom opravil Urugvajec Foglia Costa, ki je v cilj prišel pred Scottom in Grkom Ioannisom Mitakisom, s četrtim oziroma petim mestom pa sta se v boj za kolajne vmešala še Payne in Salminen.

Jadranje, razred finn (po 10. plovu):

1. Giles Scott (VB) 32 točk
2. Vasilij Žbogar (Slo) 56
3. Ivan Kljaković Gašpić (Hrva) 69
4. Caleb Payne (ZDA) 74
5. Max Salminen (Šve) 74 
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.