Šport
1038 ogledov

Zdravnik najboljše kolesarske ekipe spoznan za krivega dobave dopinga

team sky Epa
Nekdanji zdravnik Skya obsojen dobave dopinga.

Zdravniško sodišče v Londonu je v procesu, ki je trajal več kot dve leti, nekdanjega zdravnika kolesarske ekipe Sky in britanske kolesarske reprezentance Richarda Freemana spoznalo za krivega naročanja testosterona za pomoč kolesarjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Freeman je naročanje testosterona priznal, trdil pa je, da ni bil namenjen izboljšanju zmogljivosti kolesarjev, ampak so ga namenili zdravljenju erektilne disfunkcije nekdanjega direktorja Shana Suttona. Avstralec, ki je dolgo časa deloval v britanskem kolesarstvu, je to zanikal. Freeman je prepovedani testosteron naročal leta 2011, ko je bil Sky, zdajšnji Ineos, najuspešnejša ekipa v karavani.

Sky je svojo prepoznavnost v tistih časih gradil tudi na trditvah, da v njihovem moštvu lahko nastopajo le 'čisti' kolesarji in da ima ekipa ničelno toleranco do dopinga. Sta pa na primer tako Bradley Wiggins kot Chris Froome bila deležna nekaterih izjem pri uporabi zdravil, ki vsebujejo nekatere nedovoljene snovi. 

Kazni za Freemana še niso izrekli, to naj bi se zgodilo naslednji teden. Grozi mu izguba zdravniške licence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.