Šport
24 ogledov

Že v prvi etapi lahko mnogi veliko izgubijo

Mark Cavendish Profimedias
Tokrat izjemno zahtevna dirka po Sloveniji se začenja s startom v Ljubljani. Prva etapa se bo končala v Kopru, sledi kraljevska etapa, nato pe kronometer na Celjsko kočo in tradicionalni zaključek v Novem mestu.

Organizatorji dirke po Sloveniji so tokrat pripravili zelo zahtevno štiridnevno preizkušnjo, odločitev bo najverjetneje padla drugi in tretji dan, veliko pa bi lahko posamezniki izgubili že na uvodni etapi. Na dirki tokrat sodeluje šest moštev iz World Toura - Sky, Tinkoff, Katjuša, Lampre, Orica GreenEdge in Dimension Data - ter šest prokontinentalnih ekip.

Slovenska pentlja je za mnoge dobra priprava za Tour de France, na njej je želelo sodelovati še več vrhunskih moštev, a so organitatorji zaradi finančnih omejitev sprejeli le šesterico. Med kolesarji, ki računajo na kakšno od etapnih zmag je tudi član ekipe Lampre - Merida Marko Kump, ki bi moral sprva po programu nastopati na dirki po Švici, a je vodilne v moštvu zaprosil za udeležbo na domači preizkušnji. Kump naj bi bil še zlasti v 'domači' četrti etapi, ta se bo tradicionalno zaključila v Novem mestu, kandidat za zmago. Tokrat bo njegov tekmec v sprintih sicer tudi veliki zvezdnik kolesarstva Britanec Mark Cavendish.

In kaj dolenjska puščica meni o morebitnem dvoboju s Cavendishom? "Lahko le rečem, da se bom potrudil po najboljših močeh," je dejal serijski zmagovalec lanske sezone, ko je še nastopal za Adrio Mobil. V minuli sezoni se je po številu posamičnih zmag namreč edini kosal z norveškim sprinterjem Alexandrom Kristoffom, ki je blestel na preizkušnjah serije World Tour. "Že lani sem govoril, da nima smisla primerjati mojih zmag z zmagami Kristoffa. Gre za vsaj dve kategoriji razlike, zmagati na takšnih dirkah je bistveno težje. Tam je pet vrhunskih kolesarjev, ki se bori za zmago, tu pa jih je 50 vrhunskih in še 50, ki lahko presenetijo. Razlika je ogromna."

"Vse skupaj ne bo nedolžno"

Kump je še pred dokončno odločitvijo, ali bo smel sodelovati na dirki po Sloveniji, spregovoril o zahtevnosti posameznih etap. Pred uvodno, ki se bo začela v Ljubljani in končala v Kopru, dolga bo 177.8 kilometra, je dejal: "Zaključek z vzponom na Gažon in krogi v Kopru čez Markovec zagotovo ne bodo lahki. Zahteven je tako tehnično, kot po profilu. Tisti, ki poznamo te ceste, vemo, da vse skupaj ne bo tako nedolžno. Na vzponu 20 kilometrov pred ciljem bo prišlo do neke selekcije, domači kolesarji pa poznamo vsako luknjo na njem, saj skoraj celotno zimo preživimo na Primorskem. To bo težka etapa že v lepem vremenu, če bo pa deževalo, pa zna biti vse skupaj še bolj zanimivo za gledalce."

"Na prvi etapi je višinskih metrov 2020. Je nakaj lepih vzponov, na primer na Rakitno, kjer dirka po Sloveniji še ni bila, v zaključnih krogih pa bo težko zmagati brez pomoči ekipe. Zadnji del prve etape v Kopru s ciljem v Žusterni ni lahek. Že tam lahko tisti, ki računajo na skupno zmago, hribolazci, kaj izgubijo" pa je o uvodni etapi dejal direktor dirke Bogdan Fink

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.