Šport
7115 ogledov

Legenda v primežu bolezni, žena v strahu za njegovo življenje

michael phelps Epa
Eden največjih športnikov vseh časov se že vrsto leto bori s hudo depresijo.

Najuspešnejši olimpijec Michael Phelps se tudi pet let po upokojitvi še vedno bori s hudo depresijo. O resnosti situacije in strahu pred tem, da bi si soprog vzel življenje, je v intervjuju za Today spregovorila njegova žena Nicole Phelps, s katero imata tri otroke.

Priznala je, da se že dlje časa iskreno boji za svojega moža, njeni strahovi pa so se še okrepili po smrti košarkarja Kobeja Bryanta

"Ko je Vanessa izgubila Kobeja, sem se zazrla z Michaela in ga spraševala: 'Ali ti lahko prosim pomagamo? Ne vem, kaj bom storila, če te izgubim'," je povedala 35-letna soproga legendarnega plavalca. "Michael je najboljši oče in soprog, kar bi si ga lahko želela," je dodala.

michael phelps | Avtor: Epa Epa
Najtežje je bilo spoznanje, da njegove težave nikoli ne bodo povsem izginile. "Nekoč sem verjela, da mu lahko pomagam. Mislila sem, da sem lahko njegova terapevtka. Kasneje sem spoznala, da ne moreš prevzeti odgovornosti za počutje nekoga drugega, ne glede na to, kako močno si to želiš," je dodala mama štiriletnega Boomerja, dveletnega Becketta in enoletnega Mavericka.

"Kadar ima Michael težak dan, si fantje želijo biti v njegovi bližini. Poskušajo ga osrečiti. Še posebej Boomer, ki je najstarejši. Ob takšnih dnevih mu moramo pojasniti, da je očetu težko in da potrebuje trenutek zase. Razumeti mora, da težava ni on, ampak v Michael. V takšnih dneh mu poskušamo vsi stati ob strani," je sklenila.

Phelps, 23-kratni olimpijski prvak, je večkrat javno spregovoril o dolgoletnem boju z depresijo. Teažave so se začele stopnjevati po prvi upokojitvi leta 2012, dno pa je dosegel dve leti kasneje, ko je resno razmišljal o samomoru.

Ameriški plavalec je eden največjih športnikov vseh časov.

Ob drugi in dokončni upokojitvi po koncu olimpijski iger v Rio de Janeiru (2016) je imel v svoji zbirki 23 zlatih, tri srebrne in dve bronasti olimpijski kolajni.

Odličja je kot po tekočem traku osvajal tudi na svetovnih prvenstvih, kjer je zbral 27 zlatih, šest srebrnih in eno bronasto, njegovo nabito polno vitrino pa krasi še 16 zlatih in pet srebrnih medalj s panameriških iger.

 
Komentarjev 2
  • jate 17:55 16.januar 2021.

    razlog za tako hudo depresijo??

Sorodne novice