Šport > Zimske olimpijske igre 2018
14374 ogledov

Doping v slovenski reprezentanci

žiga jeglič Epa
MOK je obvestil slovensko odpravo o kršitvi protidopinških pravil.

"Mednarodni olimpijski komite nas je obvestil o kršenju protidopinških pravil hokejista Žige Jegliča, člana olimpijske reprezentance Slovenije, ki je bil testiran 16. februarja 2018," so sporočili z Olimpijskega komiteja Slovenije.

Rezultat testiranja A vzorca je bil pozitiven. Mednarodni olimpijski komite je sprožil nadaljnje postopke. Kljub temu, da končni rezultati še niso znani, Žiga Jeglič danes ne bo v postavi Slovenije proti Norveški. Do končanja postopka vodstvo olimpijske reprezentance Slovenije ne sme in ne daje nobenih izjav.

"Bil sem testiran 16. februarja 2018. Rezultat testiranja je pokazal prisotnost  Fenoterola v urinu, ki se skriva v Berudualu, zdravilu za določene bolezni spodnjih dihal. Omenjeno zdravilo jemljem zaradi astme po nasvetu zdravnika. Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo. Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger. Zaradi svoje malomarnosti se vsem prizadetim opravičujem in sprejemam nadaljnje protidopinške postopke. Dokler ne bodo končani vsi protidopinški postopki ne dajem dodatnih izjav," pa je povedal strelec odločilnega zadetka ob kazenskih strelih proti Slovaški. 

Pred štirimi leti je bil sicer na četrtfinalnem dvoboju proti Sloveniji pozitiven tudi švedski zvezdnik Nicklas Backstrom, a to ni vplivalo na končno uvrstitev Švedske.

"Dejstvo, da je vzel zdravilo, ki ga je treba v okviru protidopinških postopkov prijaviti. Ni mi jasno, kako se je to zgodilo in tudi jezi me, saj to športnikom stalno ponavljamo. Res ne vem, kaj naj še naredimo, da se to ne bo ponavljalo," je o primeru za STA povedal direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloada) Jani Dvoršak.

Jeglič je sicer moral v 24 urah zapustiti olimpijsko vas, postopek proti njemu, pri CAS ADD (protidopinška komisija pri športnem razsodišču Cas) so poudarili, da je igralec sprejel dopinško kršitev, pa se bo nadaljeval po končanih igrah. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik slovenske olimpijske reprezentance Brane Dmitrović, bo Jeglič v 24 urah zapustil olimpijsko vas, zdaj iščejo nadomestno namestitev zanj, potem pa bo čim prej odpotoval v domovino.

"To z Jegličem nas je vse presenetilo. Zvedeli smo, ko smo prišli v garderobo, ko so nas posedli in nam povedali. Šele dve uri pred tekmo smo izvedeli, zakaj ga ni. Ni pa to izgovor. Zanesljivo je vplivalo na nas v trenutku, ko smo izvedeli. Namesto priprave na tekmo se je začelo ugibanje, če kdo sploh ve, kaj se je zgodilo. Ko se tekma začne, pa na to pozabiš. A smo si rekli, smo 'profiji', eden manjka, na žalost eden najboljših, a ostane nas še 24," je po dvoboju z Norvežani, ki ga je Slovenija izgubila v podaljšku, dejal Marcel Rodman.

Žiga Pance Razočaranje Šport Drama! Risi v prečko, Norvežani v gol

Tudi kapetan Muršak se ni hotel spuščati v ocene, kaj in kako glede Jegliča: "Šele zdaj smo zvedeli, zaradi česa Žiga ni igral. Mi stojimo za njim, verjamemo, da se bo vse razčistilo. Je pomemben del ekipe, zelo v redu fant. Zame je to nekaj presenetljivega, podrobnosti še ne vem, zato ne bi rad povedal preveč. Škoda, da na tako pomembni tekmi ni mogel igrati. Verjamem, da se bo vse razčistilo." 

Komentarjev 18
  • Vesoljec 13:46 20.februar 2018.

    Trolom je bil polepšan dan.

  • Fulmmer 13:38 20.februar 2018.

    Mene bolj zanima kako je bolan človek prišel v vrhunsko ekipo za olimpijske igre. Če moraš jemat zdravila, nisi zdrav in v vrhunski formi....

  • Janez_53 12:31 20.februar 2018.

    Te pravljice, da si "pozabil" prijaviti zdravilo??? Pa menda ne misliš, da ti bo kdo verjel??? Pa sem res mislil, da so naši športniki bolj "čisti".