Šport > Zimske olimpijske igre 2018
6439 ogledov

Drama! Risi v prečko, Norvežani v gol

Anže Kuralt
Risi so v boju za četrtfinale proti Norvežanom klonili v podaljšku in po dodatnem ogledu posnetka.

Slovensko reprezentanco je pred odločilnim dvobojem z Norveško, zmagovalec se bo uvrstil v četrtfinale, šokirala novica o pozitivnem dopinškem testu Žige Jegliča, ki tako proti Skandinavcem ne bo v kadru izbrane vrste. V Sloveniji sicer pred dvobojem v prid ni govorila niti statistika, Norvežani so so doslej dobili vse tri tekme na svetovnih prvenstvih (2013, 2015 in 2017), nazadnje s 5:1.

Selektor Kari Savolainen je bil pred tekmo prepričan, da je lahko tudi slabega niza enkrat konec. "Vsak tekmec je za nas izziv. Še vedno smo mi tisti, ki moramo pripravljati presenečenja in moramo se učiti iz preteklih tekem. Imamo slabe izkušnje z Norveško, mislim pa, da nismo neumni in smo se nekaj naučili iz teh tekem," je dejal finski strateg na slovenski klopi.

Risi so zelo spodbudno odprli dvoboj, po slabih 40 sekundah je moral norveški vratar Lars Haugen že dvakrat posredovati. Najprej je tretji strelec olimpijskega turnirja Jan Muršak zadrsal izza gola, v drugo pa je strel sprožil Rok Tičar. V napadu slednjega je ob odsotnosti Jegliča sicer zaigral Anže Kuralt. Nato so bili nevarni tudi Norvežani, a je dvakrat odlično posredoval Gašper Krošelj.

V sedmi minuti je odlično prodiral David Rodman, Norvežani pa so ga nepravilno ovirali, zaradi zadrževanja s palico je bil izključen Ludvig Hoff. Številčno prednost so Slovenci hitro izkoristili, z močnim strelom je mrežo zatresel Jan Urbas. Ta je bil v repasažu za četrtfinale uspešen tudi pred štrimi leti v Sočiju, ko je Slovenija premagala Avstrijo. Tudi v naslednjih minutah tekme so risi gospodarili na ledu, do nevarnih strelov so prišli Aleš Mušič, Kuralt in Urbas.

V 14. minuti je hitri Muršak pobegnil norveški obrambi, izjemni akciji je manjkal le zadetek. Po njegovem strelu je do dveh odbitkov prišel še Urbas, vendar se Haugen ni pustil premagati. Na drugi strani je Krošelj prišel do svoje sedme obrambe, ko je zaustavil neviran strel Mattiasa Norsteboja.

Prvi slovenski napad je še naprej blestel, Muršak je v 17. minuti prišel že do svojega četrtega strela, prav toliko jih je do takrat sprožil Urbas, dvakrat pa je poizkusil Miha Verlič. Prva napadalna trojica je sprožila 10 od 15 slovenskih strelov. V zadnji minuti prve tretjine je znova sledila izključitev Norvežana, Slovenija je bila nevarna, a se rezultat ni spremenil. V prvih 20 minutah je bilo razmerje strelov 16:9 v korist risov.

Na začetku dugega dela slovenski poweplay ni bil uspešen, strel je sprožil Blaž Gregorc, nato pa si je hitro dvominutno kazen prislužil Luka Vidmar. Slovenija je bila do tega dvoboja najbolj disciplinirana ekipa olimpijskega turnirja. Risi so se uspeli ubraniti, Norvežani niti niso neposredno sprožili na slovenska vrata.

Skandinavci so prevzeli pobudo, večino časa krožili po slovenski tretjini ledene ploskve, a je bil ob redkih strelih Krošelj na pravem mestu. V enem izmed protinapadov je bil znova nevaren Muršak, ki pa je Haugena zadel v čelado. Sledil je še neoviran strel Tičarja, plošček je poletel mimo norveških vrat. V 32. minuti je imel isti igralec še eno prložnost, ko ga je v palico naciljal Matic Podlipnik, a tudi tokrat je pak zletel mimo želenega cilja. Po strelu Mitje Robarja je razmerje strelov znašalo 21:11.

V 37. minuti so bili Slovenci blizu povišanja vodstva. Robert Sabolič je pred golom prišel do strela, nato pa je odbitek poskušal v gol poriniti še Tičar, a je na semaforju ostal izpisan rezultat 1:0. Zadnji dve minuti druge tretjine in pol sta se pričeli s slovensko številčno prednostjo po spotikanju Urbasa. Najnevarnejši je bil strel Gregorca z modre črte. 25:13 v strelih.

Rok Tičar | Avtor: Profimedia Profimedia
Zadnja tretjina se je začela z norveškim naletom, Krošelj pa je moral dvakrat posredovati ob strelih od daleč. Nato pa je v 44. minuti sledilo izenačenje. Po podaji od ograde na drugo stran slovenskega gola je palico podstavil Tommy Kristiansen. Krošelj je moral še enkrat posredovati, David Rodman pa je prišel do dveh strelov, izid pa je ostal 1:1. Nato pa nova izključitev za Norveško, ki pa razen backhand poizkusa Panceta ni prinesla veliko.

Norvežani so več streljali, po kombinaciji bratov Rodman pa je do strela prišel Marcel, a je bil Haugen na pravem mestu. V zadnjih deset minut je krenil z 29 obrambami, Krošelj z 19. Sledila je izključitev Panceta zaradi spotikanja. Risi so se ubranili in to kljub temu, da je Robar izgubil palico ob napadu Norveške. Ta je pritiskala tudi v naslednjih minutah do izključitve Kena Andreja Olimba.

Slovenija je pred igro z igralcem več vzela minuto odmora. Gregorc je z modre črte zadel vratnico, Muršaku pa je naslednji strel Haugen ubranil. Norveški vratar je bil v težavah, a tudi strela Panceta in Sabahudina Kovačevića nista končala za njegovim hrbtom. Kazen se je iztekla.

Sledil je podaljšek, še prej pa so si Norvežani prislužili dvominutno kazen, do konca rednega dela je ostalo 10 sekund. Slovenija je v dodatni čas tako krenila z možem več, igralo se je 4:3. Muršak je znova zatresel okvir gola, Norvežani pa so zdržali. Nato pa je sledil zadnji udarec. Krošelj je uspel ubraniti, a se je plošček odbil nazaj v polje, kjer je sledil strel Alexandra Bosaksna za 2:1.

Sodniki so si šli ogledati posnetek zaradi morebitnega prekrška nad slovenskim vratarjem, a nato potrdili zadetek. Norvežani so sicer prišli do prve zmage na tem olimpijskem turnirju.

"Zelo težko je. Če bi bili nadigrani ... Bili smo boljši, več smo streljali, tresla se je vratnica in prečka, nato pa so dosegli srečen gol. Zelo smo razočarani," je po tekmi za nacionalno televizijo dejal Kovačević.

Hokej, repasaž:

Slovenija : Norveška   1:2 (1:0, 0:0, 0:1; 0:1)
Urbas 7.; Kristiansen 44., Bonsaksen 64.

Komentarjev 6
  • minimaxi 11:08 20.februar 2018.

    Drama! Risi v prečko, Danci v gol---Ig. K. A so Danci igral z Ugando???

  • res.no 11:04 20.februar 2018.

    sem prepričana, da če ne bi bilo incidenta z Jegličem,da bi se lahko drugače izteklo, to vse vpliva tudi psihično na igralce - celo ekipo.

  • res.no 11:03 20.februar 2018.

    Pa dajte novinarji, a ste res tolk šlampasti - Danci v gol???? Z Norvežani smo igrali, ne Danci...

Sorodne novice