Šport > Zimske olimpijske igre 2018
6178 ogledov

Gooooooool! Muršak za zmago!

risi
Slovenski hokejisti po 60 minutah do remija z mogočno ZDA, nato pa še dodatna točka po zaslugi kapetana.

Kar 19 slovenskih hokejistov je že imelo izkušnje s tekmami na olimpijskih igrah, pred štirimi leti so v Sočiju sodelovali pri uvrstitvi na sedmo mesto. To je bila do takrat najboljša uvrstitev Slovenije v ekipnih športih na OI, dve leti kasneje so ta dosežek s šestim mestom v Riu popravili rokometaši.

V primerjavi z ekipo, ki je slovenske barve branila v Rusiji, je selektor Kari Savolainen v reprezentanco namesto vratarjev Roberta Kristana in Andreja Hočevarja vpoklical Matijo Pintariča in Gašperja Krošlja, slednji bo tudi začel tekmo z Američani. V obrambi sta prednost pred Klemnom Pretnarjem in Andrejem Tavžljem dobila Jurij Repe in Luka Vidmar, kapetana iz Sočija Tomaža Razingarja ter zvezdnika NHL moštva Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja pa sta nadomestila Andrej Hebar in Ken Ograjenšek.

Zaradi nedogovora med Mok in NHL bo tako manjkal najboljši slovenski hokejist, povsem spremenjeno reprezentanco pa so morali v ogenj proti Sloveniji poslati Američani. Ti so pred tekmo opozarjali predvsem na uigranost Slovencev, ki že dolgo igrajo skupaj.

Brian Gionta Hokej ZOI Šport Američani spoštljivo o Slovencih

V uvodnih minutah dvoboja so ritem narekovali ameriški hokejisti, a je bil ob redkih strelih Krošelj na pravem mestu. Tudi ob koncu sedme minute po gneči pred njegovim golom. Slovenci so do prvega strela na ameriška vrata sprožili v deveti minuti, kasneje pa bili pod velikim pritiskom, ko si je izključitev prislužil Vidmar. A Američani so hitro vrnili z enako mero.

Ob igri štiri na štiri je Slovenija imela izjemno priložnost. Rok Tičar je podal pred ameriška vrata, kjer je bil sam Robert Sabolič, vratar Ryan Zapolski je ubranil njegov strel, a pri tem zadrsal iz vrat, plošček pa se je odbil pred Sabahudina Kovačevića. Ta je ustrelil, zadetek pa mu je s skokom pred prazna vrata preprečil branilec Noah Welch.

Američani so nato znova prevzeli pobudo, Krošelj je bil uspešen, sledila pa je izključitev Marcela Rodmana. Slovenci so se ubranili, a nato klonili tik pred koncem prve tretjine. izza gola je podal Garrett Roe, zadetek pa je dosegel Brian O'Neill. Ameriški hokejisti so v prvih 20 minutah sprožili 11 strelov, Slovenci tri.

Na začetku druge tretjine je do dobrega strela z modre črte prišel Kovačević, na drugi strani pa se je ob izključitvi Tičarja z izjemno obrambo izkazal Krošelj, ki je s palico uspel zaustaviti strel Matta Gilroyja.

Gašper Krošelj | Avtor: Profimedia Profimedia

V 29. minuti je nevarno sprožil Matic Podlipnik, Zapolski je ubranil njegov strel, nato pa tudi odbitek, ki ga je za njegov hrbet poskušal pospraviti Tičar. Temu so še en strel preprečili ameriški branilci. Sledila je slovenska igra z igralcem več, nevaren strel je sprožil Jan Urbas. Takoj po izteku powerplayja so Američani krenili v napad s tremi proti enemu, vendar do strela niso prišli.

So pa drugič v polno zadeli ob koncu 32. minute. Po strelu Krošelj ni uspel zaustaviti ploščka, na drugo vratnico pa je pridrsal 20- letni igralec bostonske univerze Jordan Greenway in odbitek poslal v mrežo. V 38. minuti je po dolgi podaji slovenski obrambi pobegnil Bobby Butler, pridrsal sam pred Krošlja, vendar ustrelil mimo vrat. Podobno priložnost je imel dobrih deset sekund pred koncem druge tretjine tudi Urbas, a tudi on zgrešil cilj. Krošelj je zbral 22 obramb, Zapolski 12.

Jan Muršak Twitter eksplodiral Šport Američani ne morejo verjeti

Po treh minutah igre v zadnjem delu je okoli ameriškega gola zadrsal Žiga Jeglič, a ni uspel potisniti paka v gol, slabo minuto kasneje pa je do neoviranega strela z dobrega položaja prišel Sabolič, vendar je bil Zapolski znova na pravem mestu. Sledil je še strel Mihe Verliča, nato pa je slovenski nalet zaključil Blaž Gregorc. Branilec je po podaji Vidmarja storil nekaj korakov naprej in dobro nameril za prvi slovenski zadetek na tokratnih OI. Pred golom je sicer zadel Urbasa, ki so mu kasneje pripisali gol, Gregorcu in Vidmarju pa podajo.

Krošelj je zbral še dve zahtevni obrambi, nato pa dobil tudi dvoboj ena na ena s Troyem Terryjem. V 53. minuto je Slovenija vstopila z igralcem več, Anže Kuralt pa je zatresel prečko. Sledil je še strel Urbasa, po poizkusu Gregorca pa je do ploščka pred vrati prišel še Verlič, a za las zgrešil. Risi so napadali, Američani so se branili tudi ob izenačenih močeh na ledu. Vseeno je ob dveh protinapadih moral posredovati Krošelj. V 57. minuti je plošček švignil mimo vrat tudi ob strelu Žige Panceta.

Minuto in 56 pred koncem je Slovenija vzela minuto odmora in zaigrala brez vratarja, 19 sekund kasneje pa je prišlo do izenačenja. Znova je močno sprožil Gregorc, pred golom pa je bil najbolj spreten Muršak. Pred podaljškom sta sledili še priložnosti na vsaki strani.

risi | Avtor: Profimedia Profimedia
A sledil je še vrhunec. Muršak je zadel v prvi minuti podaljška za prvo zmago Slovenije nad ZDA. Tičar je prišel do paka in podal do osamljenega kapetana na drugi vratnici, ta pa je plošček dvignil prego ameriškega vratarja za izjemen slovenski uspeh.

Slovenija bo imela na igrah zdaj en dan premora, v petek pa jo čaka dvoboj z olimpijsko selekcijo Rusije, bržčas eno prvih favoritk za medalje oziroma kar zlato. Dvoboj bo v večji olimpijski dvorani Gangneung, začel se bo ob 16.40 po korejskem oziroma ob 8.40 po slovenskem času.

Olimpijske igre, hokej, skupina B:

Slovenija : ZDA    3:2 (0:1, 0:1, 2:0; 1:0)
Urbas 46., Muršak 59.; O'Neill 18., Greenway 32.

Slovaška : Rusija  3:2 (2:2, 0:0,1:0)

Lestvica:
1. Slovaška 3
2. Slovenija 2
3. ZDA 1
4. Rusija 0

Komentarjev 4
  • albert64 20:07 14.februar 2018.

    Da ne bo kakšnega pljuvanja po tekmi z rusi

  • blueone 16:00 14.februar 2018.

    Bravo naši, evo to je Slovenija!

  • perhan63 15:24 14.februar 2018.

    noro...