Šport > Zimske olimpijske igre 2018
4492 ogledov

Gol, gol! Druga zmaga za Slovenijo!

risi
Dvoboj med slovenskimi in slovaškimi hokejisti se je končal s kazenskimi streli. Slovenija je osvojila drugo mesto v skupini.

Slovenija je pred štirimi leti na olimpijskih igrah v Sočiju premagala Slovaško (3:1), ponovni uspeh nad Slovaki pa bi risom prinesel nekoliko lažjega tekmeca v naslednjem dvoboju, ki bo vodil v četrtfinale. Prva moštva iz posameznih skupin in najboljše drugouvrščeno imajo že zagotovljen nastop med osmerico najboljših, preostalih osem reprezentanc pa se bo še pomerilo za uvrstitev v četrtfinale. Če bi Slovenija ugnala Slovaško, bi tako dobila po prikazanem lažjega tekmeca.

Slovenci so se pred zadnjim kolom v skupinah nahajali na zadnjem mestu skupine B. Američani so s porazom v podaljšku (2:3) proti Sloveniji in zmagi proti Slovaški zbrali štiri točke, Rusi in Slovaki z eno zmago tri, Slovenija pa dve. Risi so po uspehu proti ZDA visoko klonili proti Rusiji (2:8).

Tako kot proti ZDA je tekmo v slovenskih vratih začel Gašper Krošelj, izbranci Karija Savolainena pa so že v uvodnih minutah poskušali s streli na slovaški gol. Blizu zadetku je bil Rok Tičar, ki ga je po podaji Žige Jegliča pred vrati plošček zadel v drsalko in le za las švignil po napačni strani vratnice. Kasneje so na ledu zagospodarili Slovaki, ki so večkrat dlje časa kombinirali na slovenski tretjini ledene ploskve, a je večina strelov zletela mimo. Na drugi strani je Branislav Konrad zaustavil strel Luke Vidmarja z modre črte, nato pa še neoviran poizkus Žige Panceta z leve strani. Sledila je še akcija v kateri sta se pred golom znašla Robert Sabolič in Aleš Mušič, ob podaji mimo branilca na drugo stran vrat pa je pak odskočil v nepravem trenutku, Mušič pa tako ni prišel do strela.

V zadnji minuti prve tretjine je Slovenija zaigrala z možem več na ledu zaradi izključitve, do dobrega položaja strela je prišel Jan Urbas, a se izid ni spremenil. To se je spremenilo na začetku drugega dela. Slovaki so ob igri z igralcem manj prislužili še eno kazen, risi so zaigrali brez vratarja in dodatnim napadalcem, z modre črte pa je po natanko minuti igre zadel Blaž Gregorc. Pred vrati je vratarja dobro zakrival Miha Verlič.

risi | Avtor: Profimedia Profimedia
Po zadetku so risi imeli še en powerplay. Ta se je sicer začel s priložnostjo Slovakov, a je Krošelj preprečil shorthanded gol, na drugi strani pa je plošček za las zgrešil cilj. Slovenija je nekaj časa znova igrala z dvema igralcema več, a ni uspela povišati vodstva. Ji je pa to uspelo še enkrat ob igri z enim možem več v polju. Kapetan Jan Muršak je z leve strani podal v sredino, kjer je palico podstavil Anže Kuralt in v 25. minuti poskrbel za 2:0.

Slovenci so po naletu nadaljevali z dobro igro, prišli še do nekaj strelov, v obrambi pa Slovakom niso dopuščali izrazitejših priložnosti, ob redkih strelih je bil Krošelj na pravem mestu. Resneje je moral posredovati osem minut pred koncem druge tretjine, ko je zaustavil zaporedna poizkusa Andreja Kudrne. Nekaj minut kasneje so Slovaki po strelu slednjega tudi zatresli slovensko mrežo, a je sodnik ocenil, da je imel slovenski vratar plošček že pod kontrolo, nato pa so trčili vanj in pak je oddrsal čez golovo črto.

A slovaški pritisk se je nadaljeval, posledica tega pa je bila izključitev Jegliča. Tudi Slovaki so izkoristili številčno prednost, po strelu z modre črte, je palico pred golom podstavil Miloš Bubela.

V zadnji tretjini je najprej Sabolič z leve zadrsal pred gol, Konrad pa mu je v zadnjem hipu izbil plošček s palice. Slovaški vratar se je v 43. minuti izkazal še ob strelu Sabahudina Kovačevića. Nato pa je Slovaška izenačila, od daleč je sprožil Marcel Haščak in nad lovilko premagal Krošlja za 2:2.

risi | Avtor: Profimedia Profimedia
Osem minut in pol pred zadnjim piskom sirene v rednem delu je do nevarnega strela prišel Pance, vendar je bil njegov strel zaustavljen. Ob tem napadu so sicer Slovenci vseeno iztržili dvominutno kazen tekmecev. V powerplayju so imeli slovenski hokejisti strelske vaje, a se Konrad ni pustil premagati ob dveh strelih Urbasa, enem Gregorca in enem Matica Podlipnika. Slednji je do neoviranega poizkusa prišel tudi ob igri pet na pet, slovaški vratar pa je bil znova na mestu.

Tri minute in 50 sekund pred koncem je bil zaradi visoke palice izključen Kuralt. Pred slovenskimi vrati je bilo zelo vroče, Slovaki so praktično igrali z dvema igralcema več, saj je Tičar izgubil palico. Kljub temu se je slovenska četa le uspela ubraniti. V zadnji minuti je pritisnila Slovenija, a Gregorc ni uspel zadeti. Razmerje v strelih 29:21 za Slovenijo.

Slovaki so bili v podaljšku uspešnejši, prihajali so do lepših priložnostih (streli 4:0 za Slovaško), a se rezultat ni spreminjal. Sledili so kazenski streli. Krošelj je dobil prvi dvoboj, zaustavil je Kudrno. Na drugi strani je bil uspešnejši nekdanji igralec bratislavskega Slovana Tičar, nato pa so sledili zgrešeni streli, pri Sloveniji sta bila nenatančna Urbas in Muršak. V četrti seriji je izenačil Ladislav Nagy, Sabolič pa ni uspel Slovenije vrniti v vodstvo.

risi | Avtor: Profimedia Profimedia
Krošelj je bil v zadnji seriji uspešnejši od Haščaka, Slovake pa je pokopal še drugi nekdanji igralec Slovana Jeglič. "Zelo sem vesel, da sem dosegel ta odločilni zadetek. Hvala Krošlju, ki je pred tem zaustavil tekmece. Je kar pritisk, ko streljaš kot zadnji, ampak sem že nakajkrat prevzel takšno vlogo. Pred začetkom iger vsekakor nismo pričakovali dveh zmag, z dobro popotnico gremo naprej," je po koncu tekme za nacionalno televizijo dejal Jeglič.

Slovenija je osvojila drugo mesto v skupini B.

Hokej, Skupina B:

Slovenija : Slovaška   3:2 (0:0, 2:1, 1:1; 0:0; 1:0)
Gregorc 21., Kuralt 25.; Bubela 36., Haščak 46.

Rusija : ZDA   4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Lestvica:
1. Rusija 6
2. Slovenija 4
3. ZDA 4
4. Slovaška 4

Komentarjev 1
  • Žurnalček 15:54 17.februar 2018.

    Si samo predstavljate fascinantnost tega trenutka ! Samo danes in nikoli več ZDA in Slovaška za nami in nikoli več mi takoj za Rusi !

Sorodne novice