Šport > Zimske olimpijske igre 2018
888 ogledov

Korejke velika atrakcija OI, toda ne na ledu

koreja hokej
Korejske hokejistke so vpisale že dva ponižujoča poraza.

Korejske hokejistke so na olimpijskih igrah v Pyeongchangu prava atrakcija le v političnem smislu, na ledeni ploskvi pa skupni ekipi Severne in Južne Koreje primanjkuje olimpijskih izkušenj.

V soboto so proti Švici izgubile z 0:8, v ponedeljek proti Švedski z 0:8, v sredo se bodo na zadnji tekmi v svoji skupini pomerile z Japonkami.

"Težko bo," je po vnovičnem ponižujočem porazu po tekmi z Japonkami izjavila ameriško-kanadska trenerka Sarah Murray. A kdor je doslej spremljal nastope Korejk, ve, da je to zelo milo rečeno.

Igralke in trenerka so po še enem grenkem porazu priznale, da je to, kar se trenutno dogaja s prvim skupnim korejskim olimpijskim nastopom, zelo obremenjujoče. "Ta ekipa je zagotovo bolj pomembna kot hokej na ledu. Šport lahko združuje ljudi," je dejala branilka Park Yoon-jung, a dodala: "Čutim, da se dogaja nekaj zgodovinskega. Toda tukaj sem zato, da igram hokej na ledu."

S tem pa ima korejska ekipa velike težave. Nič čudnega, se zdi tudi trenerki Murrayjevi: "Enostavno je čutiti ogromen pritisk. Ne gre le za državo gostiteljico olimpijskih iger. Tu nastopamo celo kot skupna ekipa".

sarah murray | Avtor: Epa Epa

Še januarja se 29-letni hčerki nekdanjega trenerja v ligi NHL Andyja Murrayja ni niti sanjalo, da bo na olimpijskih igrah nenadoma vodila skupno korejsko ekipo. V skladu s sklepom obeh držav in Mednarodnega olimpijskega komiteja ima skupna korejska ekipa izjemoma 35 namesto 25 igralk. Dvanajst od njih jih prihaja iz Severne Koreje. Tri izmed njih so igrale v ponedeljek.

Murrayjeva je bila nad novo nalogo vse prej kot navdušena, je pa pohvalila odlično vzdušje v ekipi. Danes je tudi razkrila, kako težko je pravzaprav njeno delo. "Sploh nisem vedela, da sta jezika tako različna. Južnokorejska dekleta pravijo, da na severu govorijo korejsko na tako rekoč višji ravni, torej povsem brez slenga. Zato jih je težko razumeti," je povedala.

Komunikacija pa se zatika tudi med igralkami. Nekatere Južnokorejke govorijo skoraj izključni angleško, saj so odrasle v ZDA. Ena od njih je Park Yoon-jung. "Jaz govorim angleško, one pa ne," je povedala 25-letnica in dodala, da nato njena dekleta prevajajo.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un doslej še ni pokazal velikega zanimanja za druženje igralk. "Kadar je mogoče, smo skupaj. Vendar pa one spijo v drugi zgradbi," je povedala Murrayjeva. In dodala: "Vozijo se z drugimi avtobusi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice