Šport > Zimske olimpijske igre 2018
515 ogledov

Križnarjeva z najboljšo slovensko uvrstitvijo na teh ZOI

Nika Križnar PyeongChang 2018 Epa Nika Križnar.
Nika Križnar je osvojila sedmo mesto. To je najboljša slovenska uvrstitev v Pyeongchangu.

Slovenske skakalke so dan pred tekmo dobro nastopale na treningih, z drugo in tretji daljavo dneva je zablestela Nika Križnar. Ta je bila v današnji poskusni seriji nekoliko krajša, zasedla je 11. mesto. Dve mesti višje je bila uvrščena Ema Klinec. Špela Rogelj je bila 15., Urša Bogataj pa 23.

V poskusni seriji so se od prvega do tretjega mesta zvrstile Nemka Katharina Althaus, Norvežanka Maren Lundby in Japonka Sara Takanaši.

Prva serija:

Na tekmi je kot prva Slovenka nastopila Rogljeva, s številko 18 je doskočila pri 80,5 metra in zasedla takrat 10. mesto. Takoj za njo je skočila avstrijska veteranka Daniela Iraschko-Stolz in s 101,5 metra prepričljivo prevzela vodstvo. S številko 26 se ji je nato najbolj približala Križnarjeva, ki je skočila pol metra manj od Avstrijke.

Takoj za rojakinjo je bila na vrsti za nastop Klinčeva, ki pa so jo zaradi vetra poslali z zaletne rampe. Pred mlado Slovenko je skočil pretekmovalec, Ema pa je nato v slabih vetrovnih razmerah poletela do 91,5 metra. Zaradi majhnega vetrovnega odbitka je bila vseeno šesta. Tudi Bogatajeva je najprej videla rdečo luč, nato pa je skočila 84,5 metra daleč.

Po nastopu Slovenk je bilo na vrhu še sedem tekmovalk, večina teh pa je morala dolgo čakati na svoj nastop. Branilka naslova Carina Vogt je nato za desetinko ugnala Križnarjevo, Irina Avakumova pa je prevzela vodstvo pred nastopom treh najboljših skakalk sezone. Takanašijeva, Althausova in Lundbyjeva pa so po vrsti skočile povsem na vrh. Norvežanka je zbrala 125,4 točke, Nemka 123,2, Japonka pa 120,3.

Križnarjeva je bila po prvi seriji sedma (108,5 točke), Klinčeva 12. (94,2), Bogatajeva 25. (71,2) in Rogljeva 28. (64,3). 

Druga serija:

Rogljeva je v drugo skočila deset metrov dlje kot v prvi seriji in napredovala po lestvici, Bogatajeva pa je imela smolo in dolgo čakala na svoj skok. Tudi odeja ji ni pomagala, skok je bil kratek (81 m) in padla je na zadnje mesto v finalni seriji. Tudi Ema Klinec je nekoliko pokvarila svojo uvrstitev.

Nato je sledil odličen nastop Križnarjeve, s skokom 104 metra je zanesljivo prevzela vodstvo. Po njenem skoku so znižali zaletno mesto, tekmic pa to ni zmedlo. V vodstvu so se izmenjale Vogtova, Takanašijeva in Althausova, Lundbyjeva pa je prav tako potrdila naziv najboljše. Althausovo je premagala za kar 12 točk.

Križnarjeva je zabeležila tretji najdaljši skok v finalni seriji, s sedmim mestom pa je krepko popravila doslej najboljšo slovensko uvrstitev v Pyeongchangu. Dvanajsti je bil na isti skakalnici Peter Prevc.

Ema Klinec je bila 14., Špela Rogelj 22., Urša Bogataj pa 30.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice