Šport > Zimske olimpijske igre 2018
769 ogledov

Obeta se prava norišnica

klemen kosi Epa
Alpski smučarji imajo veliko smolo z vremenom.

Na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu saj sta do zdaj odpadla tako moški smuk kot ženski veleslalom, vprašljiva pa je tudi izvedba moške kombinacije.

Če bo sila močan veter, ki nad smučarskimi prizorišči olimpijskih iger ne neha pihati in je dosegel hitrosti kar 70 km na uro, nekoliko pojenjal, se obeta super olimpijski četrtek, ki je na koledarju vskočil kot rezervni termin tako za moško smukaško preizkušnjo kot za ženski veleslalom.

Za zdaj veter ne dopušča varne izvedbe tekmovanj. Veter piha tako močno, da so morali nad prizoriščem hitrih disciplin Jeongseon zaradi varnosti ustaviti gondolo. Tudi veleslalomistke na start preizkušnje v smučarskem središču Yongpyong prepelje gondola.

veleslalom vratca Nov zaplet Šport Mazejeva ostaja aktualna olimpijska prvakinja

"Imamo precejšne terminske težave. V tem tednu ni več prostih terminov, zato smo se odločili za super četrtek. Ob 1.30 bo prva vožnja ženskega veleslaloma, ob 3.00 bodo startali smukači, ob 5.15 pa sledi še druga vožnja veleslaloma. Do srede bo zelo težko izpeljati kakšno tekmo, saj bo veter tudi naslednje dni zelo močan," je dejal Atle Skaardal, vodja ženskih tekem pri Mednarodni smučarski zvezi.

Atle Skaardal | Avtor: Epa Epa

Za zdaj moška kombinacija ostaja na torkovem programu iger, čeprav jo bodo najverjetneje prisiljeni odpovedati, kot so bili prisiljeni odpovedati uradni trening pred kombinacijskim smukom. Začetek 1. vožnje kombinacije s smukom je načrtovana v torek, 13. februarja, ob 3.30 po slovenskem času, 2. vožnja s slalomom pa ob 7. uri.

Nehvaležno Šport Slovenski tabor v napetem pričakovanju

Ženski slalom je predviden v sredo na valentinovo 14. februarja s 1. vožnjo ob 2.15 in 2. vožnjo ob 5.45. Ženski veleslalom bo po novem v četrtek, 15. februarja, s 1. vožnjo ob 1.30 po slovenskem času in z 2. vožnjo ob 5.15, medtem ko se bo moški smuk začel ob 3. uri. Moški superveleslalom, ki je bil sprva na četrtkovem sporedu, bo po novem v petek, 16. februarja ob 3. uri po slovenskem času.

Veter je bil celo tako močan, da je sunek odpihnil televizijsko kamero, pri čemer nihče ni bil poškodovan.

"V takšnem vremenu je nemogoče smučati"

S kakšnimi razmerami se pravzaprav soočajo je najbolj nazorno opisal nekdanji francoski olimpijec Luc Alphand, ki je v Južni Koreji v vlogi sodelavca francoske televizije: "Ni prav pogosto, da so razmere tako neugodne, temperature so se spustile tudi 20 stopinj pod ničlo, na vrhu pa pobočje bičajo vetrovi hitrosti 100 km na uro, kar še okrepi občutek mraza. V takšnem vremenu je nemogoče smučati."

avstrija pyeongchang 2018 Zlovešče skrivnosti Šport Škandal pri naših severnih sosedih?

Na olimpijskih igrah tekmuje njegova hčerka Estelle, ki se je po izpadu iz francoske reprezentance odločila za menjavo sredine ter na igrah v Južni Koreji nastopa za Švedsko. "Niti pod razno ne bom danes smučala. Danes je takšen dan, ko bi bilo najbolje, če bi ostali, ne le na toplem pod odejo v postelji, ampak kar lepo doma," je povedala Alphandova.

Vratca poplesujejo v vetru

 | Avtor: Epa Epa
Tekme se je zelo veselila tudi Nemka Viktoria Rebensburg, ki je pred osmimi leti na igrah v Vancouvru osvojila veleslalomsko zlato, ko je za pičle štiri stotinke prehitela Tino Maze, pred štirimi leti v Sočiju pa je bila bronasta. "Najbolj pomembno je, da imajo vse tekmovalke enake pogoje, če temu ni tako, potem je najboljše vse skupaj odpovedati," se je odločitvijo tekmovalne žirije lahko le strinjala Rebensburgova.

Ob Mikaeli Shiffrin in Rebensburgovi je med kandidatkami za olimpijski naslov v disciplini aktualna svetovna prvakinja Francozinja Tessa Worley, ki je bila neprijetno presenečena, ko je izvedela, da je odpadla prva ženska olimpijska preizkušnja v Južni Koreji: "Ne glede na to, kako močno piha, jaz sem pripravljena. Zdaj pa hitro nazaj v olimpijsko vas."

Glavni trener francoske ženske ekipe Romain Velez je prepričan, da so snežne razmere pravzaprav odlične: "Ampak vetra je res malce preveč. Nevarno je, saj veter premika vratca."

Za Slovenijo bodo v ženskem veleslalomu nastopile Ana Drev, Tina Robnik, Meta Hrovat in Ana Bucik. Pred štirimi leti je v Sočiju veleslalomsko zlato osvojila najuspešnejša slovenska alpska smučarka Mazejeva, srebro pa je pripadlo Anni Veith, takrat še Fenninger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.