Šport > Zimske olimpijske igre 2018
195 ogledov

Zlati kolajni za Kanado in ZDA

kanada drsanje Epa Kanadski drsalci in drsalke.
V ponedeljek je bilo na OI v Pyeongchangu na sporedu več končnih odločitev.

Arnd Peiffer Slovenske uvrstitve Šport 14 držav s kolajnami

Umetnostno drsanje

Kanadčani so v Pyeongchangu osvojili zlato kolajno v umetnostnem drsanju v mešani ekipni tekmi. Drugo mesto in srebrna kolajna je pripadla ruskim umetnostnim drsalcem, ki nastopajo pod olimpijsko zastavo, boj za bron pa so dobili tekmovalci iz Združenih držav Amerike.

Kanadčani so si že pred sklepnim nastopom prostega programa zagotovili zlato, saj so si po nastopih drsalca in drsalke v prostem programu zagotovili nedosegljivo prednost. V seštevku nastopov skupaj s še nastopoma parov so zbrali 73 točk. Ruski športniki so prejeli 66 točk, medtem ko so Američani za bron osvojili 62 točk.

V konkurenci desetih ekip so Italijani končali na četrtem mestu s 56 točkami, Japonci pa so bili peti s 50 točkami.

Mešana ekipna preizkušnja v umetnostnem drsanju je drugič na sporedu olimpijskih iger. V Sočiju pred štirimi leti so Rusi osvojili zlato pred srebrno Kanado in bronastimi ZDA.

Ekipna tekma (M/Ž):

ZLATO:  Kanada
SREBRO: Ruski olimpijski športniki
BRON:   Združene države Amerike

veleslalom vratca Nov zaplet Šport Mazejeva ostaja aktualna olimpijska prvakinja

Deskanje na snegu

Američanka Jamie Anderson je ponovno olimpijska zmagovalka deskarske preizkušnje v snežnem parku, ki je potekala v skrajnih vremenskih razmerah. Srebro je osvojila Kanadčanka Laurie Blouin, bron pa Finka Enni Rukajavi.

Jamie Anderson | Avtor: Epa Epa

Tekmovalke so morale na progo v hudem vetru in mrazu, zato so preizkušnjo zaznamovali številni padci in ponesrečene izvedbe skokov oziroma elementov. Namesto kvalifikacij in dveh voženj so organizatorji tekmovanje skrajšali na dve finalni vožnji.

doping Rusija Rusi Šport Američane obtožili zarote

Andersonova, ki je zmagala že v Sočiju pred štirimi leti, je bila ena redkih tekmovalk, ki je prvo vožnjo opravila brez večjih napak in zanjo prejela 83,00 točk. V drugi vožnji nobena tekmovalka ni izboljšala njenega rezultata - svetovna prvakinja Blouinova je dobila 76,33 točk, Rukajavijeva, ki je bila v Sočiju srebrna, pa 75,38, tako da se je Američanka drugič po progi spustila že kot olimpijska prvakinja.

Snežni park (Ž):

ZLATO:  Jamie Anderson (ZDA)
SREBRO: Laurie Blouin (Kan)
BRON:   Enni Rukajarvi (Fin)

avstrija pyeongchang 2018 Zlovešče skrivnosti Šport Škandal pri naših severnih sosedih?

Biatlon

Nemška biatlonka Laura Dahlmeier je na olimpijskih igrah v Pyeongchangu po zmagi v sprintu osvojila še zlato v zasledovanju. Na 10-kilometrski tekmi je za 29,4 sekunde premagala Slovakinjo Anastazijo Kuzmino na drugem mestu in še za dve desetinki sekunde več Francozinjo Anais Bescond na tretjem. Edina Slovenka Anja Eržen, ki je šla v tekmo kot 47., je s šibkim strelskim nastopom in kar sedmimi kazenskimi krogi zasedla 51. mesto.

Zasledovanje, ženske:

ZLATO: Laura Dahlmeier (Nem)
SREBRO: Anastazija Kuzmina (Slk)
BRON: Anais Bescond (Fra)

Hitrostno drsanje

Nizozemski hitrostni drsalci po zaslugi Ireen Wüst na igrah v Pyeongchangu ostajajo neporaženi tudi po treh preizkužnjah v hitrostnem drsanju v velikem ovalu Gangneung. Wüstova je slavila na razdalji 1,500 metrov in s svojo peto olimpijsko zmago ter skupno deseto kolajno postala najuspešnejša nizozemska olimpijka doslej.

Ireen Wüst | Avtor: Profimedia Profimedia

Enaintridesetletna Wüstova, ki ima v Pyeongchangu že srebro s 3000-metrske preizkušnje, je zmagala s časom 1:54,35. Druga je bila Japonka Miho Takagi s časom 1:54,55, tretja pa Nizozemka Marrit Leenstra z 1:55,26.

1500 metrov, ženske:

ZLATO: Ireen Wüst (Niz)
SREBRO: Miho Takagi (Jap)
BRON: Marrit Leenstra (Niz)

Smučanje prostega sloga

Kanadčan Mikael Kingsbury je bil prepričljivo najboljši na olimpijski tekmi smučarjev prostega sloga v Pyeongchangu. Prvi favorit je na grbinah zbral 86,63 točke, sledil mu je Avstralec Matt Graham z 82,57 točke, bron pa je osvojil Japonec Daichi Hara z 82,19 točke.

Kingsbury, skupni zmagovalec svetovnega pokala v smučanju čez grbine v zadnjih šestih sezonah, je svoje nastope stopnjeval in največ pokazal prav v tretji, odločilni vožnji. Aktualni svetovni prvak Ikuma Horishima je v drugi vožnji padel in ostal brez finalnega nastopa.

Za 25-letnega Kingsburyja je to druga olimpijska kolajna. V Sočiju je še moral priznati premoč rojaku Alexandru Bilodeauju in je osvojil srebro.

Grbine, moški:

ZLATO: Mikael Kingsbury (Kan)
SREBRO: Matt Graham (Aus)
BRON: Daichi Hara (Jap)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.