Šport > Zimske olimpijske igre 2018
23758 ogledov

Škandal pri naših severnih sosedih?

avstrija pyeongchang 2018 Epa
Legenda avstrijskega smučanja se sooča s hudimi obtožbami. Preiskava že poteka. "Ne berite, kaj pišejo mediji," športnikom svetuje domača zvezda.

Očitki o spolnih zlorabah so se pojavili tudi v avstrijskem alpskem smučanju. Nemški Suddeutsche Zeitung je dan pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu objavil pričanje dveh neimenovanih avstrijskih alpskih smučark, ki sta legendarnega avstrijskega smučarskega trenerja ter smukaškega pionirja Charlyja Kahra obtožili spolnih zlorab.

85-letni Kahr, ki uživa normalno družinsko življenje v Schladmingu, kjer v središču mesta pri spodnji postaji gondole nad trgovino s športnimi rekviziti in izposojevalnico smučarske opreme oddaja moderne apartmaje, je prek svojega odvetnika že zanikal pisanje nemškega tiska ter ga označil za navadno klevetanje.

Obtožujejo ga posilstva

Obtožbe so hude. Ena od neimenovanih žensk je namreč Kahra, nekdanjega glavnega moškega in ženskega trenerja, obtožila za posilstvo. Spolne zlorabe naj bi se dogajale v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

O tem, da se za fasado neomadeževanega in plemenitega, po priljubljenosti prvega avstrijskega športa, skriva nekaj zloveščega, je že novembra lani razkrilo pričanje zdaj 59-letne Nicole Werdenigg. Nekdanja smučarka, ki je v svetovnem pokalu med letoma 1975 in 1979 dosegla štiri uvrstitve na stopničkah, vse v smuku, tekmovala je pod dekliškim priimkom Spiess, trdi, da so jo posilili, ko je bila stara komaj 16 let in da je bilo spolno nadlegovanje v tistih časih nekaj povsem običajnega.

"Če nisi želela igrati njihove igre, potem si lahko tvegala mesto v reprezentanci," je Werdeniggova sistem zlorab opisala v pogovoru za časnik Der Standard. Werdeniggova razpolaga s podatki, da so se spolne zlorabe dogajale tudi po letu 2000, nazadnje naj bi do zlorab prišlo leta 2005.

Zaradi posilstva se je spopadala z bulimijo, o sistemu spolnih zlorabah, nasilja in nadlegovanja s strani smučarskih kolegov, trenerjev in serviserjev v avstrijskem smučanju pa je Werdeniggova spregovorila spodbujena z gibanjem #MeToo (#TudiJaz), ko so se v Hollywoodu pojavile obtožbe na račun producenta Harveyja Weinsteina.

Za pričanje Werdeniggove je zanimanje pokazalo državno tožilstvo v Innsbrucku, ki je uradno sprožilo preiskavo obtožb. Werdeniggova ni edina, je pa edina, ki se je opogumila in zastavila tudi svoje ime. Tudi druge avstrijske alpske smučarke so pod zaslombo anonimnosti spregovorile o "kulturi spolnega nasilja" znotraj avstrijske smučarske reprezentance v sedemdesetih prejšnjega stoletja.

"Ne berite, kaj pišejo mediji"

Na najnovejši škandal se je v Pyeongchangu odzvala avstrijska smučarska zveza (OSV). Njen dolgoletni predsednik Peter Schröcksnadel je za avstrijsko radiotelevizijo ORF povedal, da se boji, da bi lahko obtožbe o spolnih zlorabah vznemirile avstrijsko olimpijsko ekipo in smučarke, ki čakajo na tekmovanja v Pyeongchangu.

Če se izkaže, da so obtožbe utemeljene, bo z naše strani potrebno opravičilo, je dejal predsednik zveze. Smučarkam pa je svetoval: "Edino, kar lahko naredijo v tem trenutku, je, da ne berejo, kaj pišejo mediji. So 10.000 kilometrov od doma, zato je najpametneje, da se ne ukvarjajo s to zgodbo, s katero nimajo nič."

Avstrijska zveza je že ustanovila posebno komisijo, ki bo proučila obtožbe ter znova odprla arhive in stare zapisnike o internih disciplinskih postopkih.

"Vsak primer, ki je utemeljen, je seveda zelo boleč, vendar pa je treba predložiti dokaze, vsaka obtožba mora biti dokazana," je dejal Schröcksnadel, ki je predsednik zveze že vse od leta 1990.

Po drugi strani pa se prvemu možu avstrijskega smučanja vseeno zdi nekoliko sumljivo in nenavadno, da so obtožbe prišle v medije tik pred olimpijskimi igrami, na katerih se avstrijskim smučarkam in smučarjem obeta kar nekaj kolajn. Osebno je sicer prepričan, da je s spremembami, ki so jih naredili v avstrijskem smučanju po letu 1990, tveganje za spolne zlorabe zelo majhno.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 11:00 14.februar 2018.

    Namesto da gledate k sosedom , glejte mal po totem Mariboru i našli boste SLO Kahra , kajti bil bi že končno čas , da pokasira za tisto uničeno kariero najboljše SLO smučarke !!!!! Imate slučaj pred svojimi vrati in ...prikaži večn če imate jajca začnite z njim !

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 14:55 12.februar 2018.

    Kaj se ljudje oglašajo po 30 letih?kje stebile takrat?danes je samo neka obtožba že zadosti,da se moškega uniči in gnoji medijski nikoli ne poročajo o tem,ko se te moške oprosti,feminacistke pa za lažne obtožbe tudi ne odgovarjajo

  • albert64 09:56 12.februar 2018.

    Pameten nasvet ne berite medijev