Šport > Zimske olimpijske igre 2018
2165 ogledov

Razočaranje za Faka, Fourcada in Boeja

Jakov Fak
Jakov Fak je kljub težavam z mrazom meril proti vrhu. Na strelišču sta nato z Bauerjem zgrešila dva strela in se uvrstila med dvajsetim in tridesetim mestom.

Jakov Fak je bil decembra v izjemni formi, nekoliko slabše uvrstitve pa je v svetovnem pokalu beležil v januarju. Na tekmah je v tej sezoni zabeležil dve drugi mesti in eno tretje, nato pa mu je načrte preprečila bolezen, zaradi nje je izgubil predvsem pravo tekaško formo. 

Kljub temu je pred odhodom na korejski polotok veljal za najresnejšega kandidata za slovensko odličje v Pyeongchangu. Na roko mu tokrat sicer ne gre hladno vreme v Južni Koreji, saj je v preteklosti že imel težave s prstom na roki ob nizkih temperaturah. Ko ob streljanju v takšnih razmerah pritiska na sprožilec, nima pravega občutka za hitro in zanesljivo streljanje. 

"Na vsaki tekmi merim na stopničke. Ko mi ne uspe, sem razočaran. Je pa na splošno v življenju več razočaranj kot veselih trenutkov, se pa slednjih toliko raje spomniš," je pred tekmo za nacionalno televizijo dejal Fak.

Za Hrvaško je pred štirimi leti v Vancouvru osvojil bron, četrti je bil takrat Klemen Bauer, za Slovenijo pa je nastopil v Sočiju, kjer je bil četrti na tekmi s skupinskim startom in šesti na štafetni preizkušnji. V sprintu je bil v Rusiju deseti.

Tokrat se je na progo v sprintu podal s številko 13, z devetico pa dve minuti prej tudi Bauer. Prvi je zadel vseh pet strel, Fak pa je ob prvem postanku zgrešil peti strel in moral v kazenski krog. Ob odličnem strelskem nastopu tekmecev je bil to precejšen hendikep za Faka.

Kar trikrat je mimo tarče ustrelil tudi eden glavnih favoritov Johannes Thingnes Boe, dvakrat pa njegov brat Tarjei. Katastrofo je ob prvem streljanju doživel tudi Martin Fourcade, trije njegovi streli v ležečem položaju so zgrešili cilj.

Bauer je v drugo zgrešil dvakrat, Fak pa je bil enkrat nenatančen, z dvema streloma pa Slovenca nista bila v igri za najvišja mesta. 

Do prvega mesta je prišel Nemec Arnd Peiffer, ki je bil eden redkih s polnim strelskim izkupičkom, vseh deset strelov je zadel tudi drugouvrščeni Čeh Michal Krčmar, ki je tako poskrbel za senzacijo. Za Nemcem je zaostal 4,4 sekunde. Tretji je bil z enim zgrešenim strelom Dominik Windish (+7,7). Peiffer, Krčmar in Windisch so osvojili svoje prve posamične medalje, Nemec in Italija pa sta pred štirimi leti v Sočiju osvojila kolajni v štafeti. 

Pred tekmo v zasledovanju je Fak za zmagovalcem zaostal za 55,4 sekunde. "Šlo je slabše od pričakovanj, še zlasti na strelišču. Dal sem svoj maksimum. Tek niti ni bil slab. Zame je mraz velika težava. A tak je šport," je bil po tekmi razočaran najboljši slovenski biatlonec, ki je na koncu zasedel 23. mesto. Bauer je zaostal za 57,6 sekunde in bil 26. 

Miha Dovžan je pustil dve nepokriti tarči, od Peifferja je bil počasnejši 2:03,4 minute, kar je bilo dovolj za 53. mesto. Mitja Drinovec je bil 72., zgrešil je trikrat, zaostal pa je 2:34,9 minute. Fourcade je bil osmi, Johannes Thingnes Boe pa s štirimi zgrešenimi streli 31.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

 

Komentarjev 2
  • iza 16:31 11.februar 2018.

    to so pa olimpijske igre...

Sorodne novice