Šport > Zimske olimpijske igre 2018
322 ogledov

Trojna zmaga Norvežanov

Simen Hegstad Krueger Epa
Prvi zlati kolajni za Norveško in ZDA, svetovni rekord Rusinje in četrta zlata olimpijska kolajna za Nizozemca.

Norveški smučarski tekač Simen Hegstad Krueger je novi olimpijski prvak v skiatlonu. Na igrah v Pyeongchangu je na tekmi, kjer tekmovalci premagajo 15 kilometrov klasično ter 15 kilometrov prosto, za seboj pustil rojaka Martina Johnsruda Sundbyja na drugem mestu in Hansa Christera Holunda na tretjem. Slovencev ni bilo na startu.

Krueger, ki se je za napad odločil v predzadnjem krogu, je do cilja pritekel z osmimi sekundami prednosti pred Sundbyjem, Holund je zaostal 9,9 sekunde. Do četrtega mesta je pritekel Rus Denis Spicov, peto mesto je osvojil Francoz Maurice Manificat, šestega Švicar Dario Cologna, sedmega Britanec Andrew Musgrave.

Novi olimpijski prvak, ki je bil sicer med preizkušnjo udeležen tudi v padec, je do zlata prišel precej presenetljivo, saj je 24-letnik doslej v svetovnem pokalu na odru za zmagovalce stal samo dvakrat, od tega je zmagal enkrat.

Poraženec tekme je bil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, sicer vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki je bil komaj deseti.

Simen Hegstad Krueger | Avtor: Epa Epa

Prva kolajna za ZDA

Ameriški deskar Redmond Gerard je osvojil zlato kolajno v snežnem parku. Sedemnajstletni fant iz Kolorada, bil je najmlajši v konkurenci, je v snežnem parku Phoenix najbolj prepričal sodnike s svojimi skoki, obrati in triki na številnih skakalnicah in drugih ovirah. Drugo mesto je osvojil Kanadčan Max Parrot, tretji pa je bil rojak slednjega Mark McMorris.

Redmond Gerard | Avtor: Epa Epa

Še ena v zbirki

Nizozemski hitrostni drsalec Sven Kramer bo k svoji zbirki treh zlatih olimpijskih medalj lahko dodal še eno. Z novim olimpijskim rekordom 6:09,76 minute je v tekmi na 5000 metrov v velikem ovalu Gangneung v Pyeongchangu premagal Kanadčana Teda-Jana Bloemena in Norvežana Sverra Lunda Pedersena.

Enaintridesetletnemu Kramerju je uspelo ubraniti naslov olimpijskega prvaka na 5000 metrov iz Vancouvra in Sočija. Eden najboljših hitrostnih drsalcev v zgodovini športa in večkratni svetovni prvak ima zlato tudi z ekipne zasledovalne preizkušnje, pa še dve srebrni in dve bronasti medalji.

Nizozemska sicer velja za najuspešnejšo državo v hitrostnem drsanju, v Sočiju so Nizozemci v 12 disciplinah zmagali kar osemkrat.

Za nekaj drame sta poskrbela Bloemen in Pedersen, ki sta v cilj pridrsala zelo izenačeno. Kanadčan, sicer svetovni rekorder, je 5000-metrsko razdaljo premagal v 6:11,616 minute, Norvežan pa v 6:11,618 minute.

Sven Kramer | Avtor: Epa Epa

Svetovni rekord Rusinje

Osemnajstletna ruska umetnostna drsalka Jevgenija Medvedjeva je na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu za svojo predstavo v kratkem programu ekipne tekme prejela oceno 81,06, s čimer je popravila lasten svetovni rekord. Prejšnji najboljši dosežek je dosegla na lanski tekmi v Tokiu, ko je prejela oceno 80,85.

Medvedjeva ima v lasti svetovne rekorde v kratkem programu, prostem programu in kombiniranem skupnem seštevku. Rusinja je po nastopu povedala, da je vesela, v isti sapi pa je nadaljevala: "Vem, da sem lahko še boljša. Na lestvici od ena do pet bi si dala oceno štiri, slabo štiri."

Po drugem dnevu ekipne tekme je v vodstvu s 45 točkami Kanada, druga je Rusija, ki jih ima 39, tretja ZDA s 36 točkami, četrta Italija s 35 in peta Japonska z 32.

Jevgenija Medvedjeva | Avtor: Epa Epa

Smučarke prostega sloga so v snežnem parku Phoenix v Pyeongchangu sklenile tekmovanje na grbinah. Francozinja Perrine Laffont je v finalu, kamor se uvrsti šest najboljših, zbrala 78,65 točke in premagala olimpijsko prvakinjo iz Sočija Kanadčanko Justine Dufour-Lapointe (78,56 točke) in Kazahstanko Yulio Galyshevo (77,40 točke).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice