Šport > Zimske olimpijske igre 2018
8952 ogledov

"Naj grejo raje špilat šah"

Filip Flisar Stanko Gruden/STA
Filip Flisar ima nasvet za tekmece v smučarskem krosu.

Smučarju prostega sloga Filipu Flisarja v svoji bogati zakladnici uspehom manjka le še olimpijska kolajna. Do zdaj je bil svetovni prvak, zmagovalec svetovnega pokala, v katerem ima sedem posamičnih zmag, podprvak na X games, v tem športu zelo cenjenem tekmovanju, na olimpijskih igrah pa bo nastopil tretjič.

V Vancouver je prišel brez večjih pričakovanj, zasedel je osmo mesto, v Sočiju pa je že napadal kolajne, a se mu je napad zaradi padca in tudi neprijetne poškodbe v polfinalu izjalovil, na koncu je zasedel šesto mesto.

"V Sočiju sem se veliko naučil. Res je, da je tveganost, ko se boriš za najvišja mesta, večja kot takrat, ko pravega motiva nimaš. Enkrat gre skozi, drugič ne gre. Jasno je, da bom tudi tokrat tvegal, poskušal zmagati, a bolj s trezno, hladno in mirno glavo. Ne bom smel bezljati, delati napak," je recept za uspeh izdal Flisar, za katerim je slaba sezona, vendar se zaradi tega ne obremenjuje.

filip flisar Flisar optimističen Šport Filip Flisar: "Velika tekmovanja mi dajo nek šus"

"Pred tremi leti, ko sem v Kreischbergu postal svetovni prvak, je bilo še slabše. A sem v pravem trenutku ujel dobro formo, verjamem, da bo tako tudi tokrat. Za razliko od zadnjih tekem svetovnega pokala se dobro počutim, olimpijsko vzdušje in dobra volja vseh, ki ji tukaj srečavam, mi dajeta dodaten zagon, za mano so dobri treningi na snegu, tudi progo sem spoznal in lahko rečem, da mi ustreza," je optimistično razpoložen Flisar, ki ga lov na olimpijsko kolajno čaka v sredo.

Mariborčan je eden redkih Slovencev, ki ne biva v olimpijski vasi, ampak v 45 minut vožnje oddaljenem Phoenixu. Že takoj po prihodu si je šel ogledati progo na deskarsko tekmo v krosu, z videnim je bil kar zadovoljen. "Eni fejst jamrajo, sploh Kanadčani, da je proga nevarna. Naj grejo raje špilat šah. Meni je v redu," je dejal novinarki nacionalne televizije."

"Moram reči, da je nekoliko drugačna, kot sem pričakoval. Je nekaj posebnega, ne morem je primerjati niti s klasičnimi progami v svetovnem pokalu niti s progama s prejšnjih olimpijskih iger. Je mnogo manj izrazita, kot sem mislil, da bo. Saj so veliki objekti, dolgi skoki, ampak ni agresivna, vse gre na lahko. Treba bo dobro drseti, iskati zavetrje, je pa ogromno možnosti za prehitevanje, ker je široka, ker ima dosti ravnin. To je proga, na kateri moraš imeti dosti občutka," je progo opisal priljubljeni kosmati Štajerec, ki opozarja na še en pomemben element: "Start že naredi prvo razliko in bo zelo pomemben."

Naslov bo branil Franc Jean Frederic Chapuis, ki bo tudi letos med glavnimi favoriti. Je pa krog favoritov zelo širok, za kolajne zagotovo kandidira 20 tekmovalcev. V svetovnem pokalu je letos najboljši Švicar Marc Bischofberger, v vrh lahko sežejo vsi njegovi rojaki, vsi Francozi, vsi Kanadčani in še kakšen posameznik iz drugih držav, kot je na primer aktualni svetovni prvak Šved Victor Oehling Norberg.

filip flisar Car Šport Flisar rešil slovenske novinarje

"Nemogoče je kaj napovedati. Smo izenačeni, krog favoritov je ogromen, potrebno bo veliko sreče," meni Mariborčan, ki sreče na olimpijskih igrah zaenkrat ni imel, kot je ni imel tudi na lanskem svetovnem prvenstvu, ko je bil na dobri poti, da osvoji svoj drugi naslov svetovnega prvaka, a se je v finalu najboljših štirih zapletel v padec in zasedel četrto mesto. V slovenskem taboru upajo, da se mu bo to povrnilo v Phoenixu.

Komentarjev 3
  • Avatar mike1968
    mike1968 08:40 20.februar 2018.

    To je prava samozavesti, ki manjka našim športnikom! Gremo pohorske šunke!

  • marialorca 20:21 19.februar 2018.

    Upam, da Filip ve, kaj je 0-0. Če je on kralj, pa lovec in skakač "izkočita", ga trdnjava z rošado "potisne v kot" .... Toliko o šahu. FILIPu pa želim zlato kolajno, kaj eno, vsaj dve.

  • Lovebites 18:18 19.februar 2018.

    Prepotentnez Ko bo pa popusil,bo pa on lahko igral sah.