Šport > Zimski športi
1708 ogledov

Alice v čudežni deželi: Še vedno sem v šoku

Epa
Mlada Novozelandka na uvodu sezone premagala vse tekmice.

Sedemnajstletna Novozelandka Alice Robinson je zmagovalka uvodnega ženskega veleslaloma sezone. Za prvenec je za šest stotink prehitela Američanko Mikaelo Shiffrin ter za 36 stotink sekunde Francozinjo Tesso Worley. Najboljša Slovenka je bila 11. Tina Robnik. Točke je s 23. mestom osvojila tudi Ana Bucik, Meta Hrovat je po četrtem mestu odstopila v finalni vožnji.

Robinsonova, ki je bila druga po prvi vožnji, je v finalu uprizorila popoln napad, v katerem je za prvo zmago premagala lansko zmagovalko Söldna Worleyjevo in aktualno lastnico veleslalomskega malega globusa Shiffrinovo.

"Premagati Mikaelo ..., to je noro, ne morem verjeti. Bila sem živčna, ampak sem se nekako prepričala, naj ostanem mirna," je v prvi TV-izjavi dejala najstnica.

alice robinson Veleslalom Šport Senzacija: 17-letnica šokirala kraljico belih strmin

Februarja v Val di Fassi je osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v veleslalomu, na finalu sezone v Andori pa je za prve stopničke v svetovnem pokalu zaostala le za trikratno skupno zmagovalko svetovnega pokala in olimpijsko prvakinjo Shiffrinovo.

 | Avtor: Epa Epa

Zadnja novozelandska zmaga v svetovnem pokalu je bila pred letošnjim Söldnom stara kar 22 let, nosila je datum 2. februar 1997, ko je v Laaxu v slalomu slavila Claudia Riegler, Avstrijka, ki je tekmovala za Novo Zelandijo.

Robinsonova je na prvi progi s slogom, ki je posnemal Shiffrinovo, za najboljšo alpsko smučarko zadnjih treh sezon zaostala zgolj 14 stotink sekunde. V finalu, ki je potekal v sončnem in toplem vremenu s temperaturami na ledeniku 3000 m nad morjem devet stopinj nad ničlo, je s pametno vožnjo ubranila prednost ter se zavihtela na vrh, Shiffrinova pa je v loteriji stotink v cilju pristala v rdečem.

štefan hadalin Besen na Fis Šport Slovenski smučar jezen: Če bi Hirscher še smučal...

"Že lani se je videlo, da bo izjemno dobra smučarka. Res mi je všeč njen način vožnje, razburljivo je, da je danes zmagala," je kompliment mlajši tekmici izrekla Shiffrinova. 

 | Avtor: Epa Epa

"Zame so to sanje, še vedno sem v šoku. Če sem iskrena, sem zmagala le z majhno razliko. Še vedno mislim, da sem imela veliko sreče, da sem na prvem mestu," je dejala Novozelandka.

V nedeljo bo na sporedu še moški veleslalom z dvema Slovencema na startu Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.