Šport > Zimski športi
19 ogledov

''Alpski odbor kot Sovjetska zveza 1972''

Jure Košir Žurnal24 main
Nekdanji vrhunski slovenski alpski smučar Jure Košir je prepričan, da bodo imeli uspehi Tine Maze pozitiven vpliv na slovenski šport ter odločanje mladih za udejstvovanje v športu. Košir pa rešitve za slovensko alpsko smučanje ne vidi v individualnih projektih, za katerega se je v sezoni 2008/09 s samostojno ekipo odločila Tina Maze.

Ob neverjetnih uspehih Tine Maze se je še bolj pokazala kakovostna razlika s preostalim slovenskim delom alpskega smučanja. Že sam točkovni izračun pokaže na velikansko vrzel. Tina Maze je sezono končala z rekordnim izkupičkom 2414 točk, celotna slovenska moška ekipa je v sezoni zbrala 346 točk, preostanek ženske pa 240 točk.

Medtem ko je Mazejeva v njeni najuspešnejši sezoni v svetovnem pokalu vpisala 11 zmag, 24 uvrstitev na zmagovalni oder, zmagala v vseh petih disciplinah, povprečno na tekmo dosegala 68,97 točk ter se je na 32 od skupno 35 tekmah svetovnega pokala uvrščala med deset najboljših, se je preostanek slovenske ekipe utapljal v sivem povprečju.

Reprezentanca daleč za Tino

Enajst članov slovenske reprezentance v alpskem smučanju, ki so osvajali točke svetovnega pokala v minuli sezoni, je skupaj zbralo 586 točk, kar je več kot štirikrat manj kot Mazejeva. Edine slovenske stopničke, ki v pravkar končani sezoni niso bile last najuspešnejše alpske smučarke, je z 2. mestom na smuku v Val Gardeni vpisal Rok Perko, skupno pa je preostanek Slovencev v karavani svetovnega pokala zbral le šest uvrstitev med najboljših deset. Za dve uvrstitvi med top 10 je pri moških poskrbel Andrej Šporn, pri ženskah sta bili v prvi deseterici dvakrat Ilka Štuhec ter enkrat Ana Drev.

Rešitev je v individualnih projektih

Nekdanji vrhunski alpski smučar Jure Košir, z 20 stopničkami v svetovnem pokalu, tremi zmagami in bronasto kolajno z olimpijskih iger sodi med uspešnejše v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, rešitve za slovensko alpsko smučanje ne vidi v individualnih projektih, za katerega se je v sezoni 2008/09 s samostojno ekipo odločila Tina Maze.

jure košir | Avtor: EPA EPA
"Pogrešam enotnost v sistemu treninga. Že če pogledamo najmlajše kategorije, lahko ugotovimo, da en klub uči tako, drugi drugače, ni neke povezanosti, preveč je konfliktnih situacij med deležniki v smučarskem športu, tudi med klubi in posamezniki, potem si lahko zelo hitro obsojen na individualne poizkuse, ko bo mogoče od dvajsetih uspel le eden. Tina Maze je en primer, koliko pa je bilo individualnih poizkusov, ki niso bili tako uspešni? V prihodnosti bi si želel moštveno slovensko smučanje. Tudi Libanon ima lahko individualen projekt, če ima dosti sredstev, prave trenerje, talent, ki živi celo leto v Avstriji in trenira z Avstrijci. To nima nobene zveze z nacionalnostjo. Denimo Veronika Velez Zuzulova živi v Franciji, tekmuje za Slovaško, ima dobre rezultate, vedno pa je delovala individualno. Slovenija je bila znana po zelo močnih reprezentancah, upam, da bo še kdaj tako," je dejal Košir, ki je leto in pol bil tudi predsednik zbora in odbora panoge za alpsko smučanje.

''Kot Sovjetska zveza 1972''

"Skušal sem sodelovati in pomagati ... Zelo nekonstruktivno je bilo vse skupaj. Kljub precej vložene energije sem videl, da ne govorimo čisto enakega jezika. V alpskem odboru in zboru je preveč interesov, klubskih, starševskih, to je moja kritika na organizacijski ustroj. Tone Vogrinec je včasih bil vse od serviserja do panožnega direktorja, zdaj pa imaš odbore, pododbore kot Sovjetska zveza leta 1972," je bil kritičen Košir.

''Tina z alpskim odborom in zborom nima nič''

Košir je prepričan, da trenutna šampionska pot Tine Maze nima nobene zvezo z ustrojem slovenskega alpskega smučanja: "Tina je bila v začetni fazi del ekipe ter je dosegala dobre rezultate, vendar pa predvsem zato, ker je bila že od mlajših kategorij velik talent, potem pa se je izgubila v tem ustroju. Na srečo se je zgodila potem ta zgodba z njeno samostojno potjo, z alpskim odborom in zborom pa nima nič. Vse te izkušnje, ki jih ima, in vse, kar dela z individualno ekipo, bi morali povezati s širšo reprezentanco. Predvsem bi morali vsi imeti rdečo nit, kako peljati in voditi alpsko smučanje naprej. Obstaja cel kup idej, a se bojim, da je preveč različnih interesov."

Kljub temu, da je šampionska ekipa Team to aMaze, ki je v pravkar končani sezoni dosegala čudeže, ločena od reprezentance, pa je Košir prepričan, da imajo dosežki Tine Maze zelo pozitiven učinek na slovensko smučanje v celoti: "Njeni uspehi pomenijo ogromno, otroci se bodo prav zaradi tega odločali za smučanje ali pa za kakšen drug šport. Sem mnenja, da takšni uspehi zgolj pozitivno vplivajo pri vzgoji, veselju, pozitivnemu vzdušju pri mladih, da se odločajo za šport."

Komentarjev 1
  • kapuhs 21:34 18.marec 2013.

    Košir, idi kući.