Šport > Zimski športi
80206 ogledov

Slovenski adut udaril: "Niso mi dovolili, da posežem po najvišjih mestih"

Žiga Jelar Epa Žigu Jelarju na sobotni tekmi ni uspelo unovčiti izjemne forme.
Po sobotni posamični tekmi na Kulmu je bilo med tekmovalci prisotnega veliko nezadovoljstva.

Tekmovalna žirija na tekmi svetovnega pokala v Bad Mitterndorfu je z nenehnimi spremembami zaletišča onemogočila enakovredne pogoje za udeležence prve letalske preizkušnje v sezoni 2022/2023.

Med osmoljenci je bil tudi slovenski adut Žiga Jelar, ki samo en dan po rekordni daljavi na petkovem treningu (247,5m!) tekmo končal na zanj skromnem sedmem mestu.

Domen Prevc Poleti Šport Domen Prevc na stopničkah, trije Slovenci med sedmerico!

Razplet uvodne serije na Kulmu so v veliki meri krojile številne spremembe zaletišča. Tekmovanje so začeli z desetega zaletnega mesta, a so ga po dobrem poletu Gregorja Deschwandna (230,5m) znižali za dve mesti.

Po odličnem nastopu Domna Prevca (236m) se je žirija odločila za znižanje vse do šestega mesta, kar je imelo katastrofalne posledice za nekatere tekmovalce. Ti so odpadali kot po tekočem traku, žirija pa se je zganila šele, ko je izkušeni Norvežan Robert Johansson pristal pri 119 metrih in se tako poslovil od tekmovanja.

"Žirija se je nenadoma prebudila in se vrnila na osmo zaletno mesto, kjer so ostali vse do konca prve serije. Več trenerjev se je samo nasmejalo tej odločitvi," piše spletni portal Sport.pl in dodaja, da je žirija narobe ocenila Prevčev polet.

"Vodstvo tekmovanja se je vedlo, kot da Prevc ni eden izmed najspretnejših letalcev na svetu, temveč teoretično slab skakalec, ki je imel srečo s pogoji. A to ni res. Veter se ni pobral, kar nekaj tekmovalcev pa v nadaljevanju ni bilo kos pogojem na Kulmu," piše omenjeni poljski medij.

Markus Eisenbichler | Avtor: epa Tekmovalni pogoji so onemogočili tudi Nemca Markusa Eisenbichlerja. epa

Od tekmovalcev, ki so v prvi seriji skočili s šestega zaletišča, sta se samo dva uvrstila med najboljšo deseterico - Jelar na sedmo in Nemec Markus Eisenbichler na osmo mesto. Slovenec po tekmi ni bil zadovoljen z nekaterimi odločitvami.

"Ne vem, komu sem se zameril tam gor. Ni bilo opore. Pokazal sem, da znam leteti. Še vedno me imajo za drugokategornika. S tem se moram sprijazniti in jih očitno še enkrat 'presenetiti', da se motijo. Uživam v poletih, sem miren, sproščen, ampak – še ena tekma, kjer mi niso dovolili, da posežem po najvišjih mestih," je povedal v pogovoru za RTV Slovenijo.

Timi Zajc Video Šport Kakšen polet Timija Zajca! En meter ga je ločil od rekorda!

Kritičen je bil tudi Eisenbichler. "Občutek sem imel, da me imajo prav za norca, potem ko so takoj po mojem nastopu spet zvišali zaletišče. S šestega zaletnega mesta se brez vetra ne da skočiti," je bil jezen nemški skakalec.

"Tudi jaz sem jezen," je pristavil njegov rojak Constantin Schmid. "Moj skok ni bil optimalen. Ob tako nizkem zaletnem mestu ni nič delovalo tako, kot bi moralo. Ob takšnih pogojih tekmovanje postane nezanimivo," je dodal.

Domen Prevc Slovenski junak Šport "V prvi seriji je bila mogoče ena napaka, a ..."
Komentarjev 10
  • robi2107 11:47 29.januar 2023.

    Tekmo bi morali razveljaviti, žirijo pa nogirati for ever.

  • marko345 11:46 29.januar 2023.

    Žirije v skokih so poden od podna. Ampak tudi sodniki, ki sodijo umetniški vtis skalca so same mone. Večina npr dosodi za slog npr 19 en sodnik pa 17. Takoj bi ga morali zamenjat.

  • munja 11:16 29.januar 2023.

    Korupcija je tako in tako vsepovsod, ampak še bolj me jezi pristranskost sodnikov. Včasih vidijo tisto, kar ni, včasih pa ne vidijo tistega, kar je. Vedno večja kuhinja.