Šport > Zimski športi
45460 ogledov

Besen kot ris: "Zmago je Niki ukradla žirija, z nami počnejo, kar hočejo"

Nika Prevc v Oslu Profimedia
Nika Prevc je sloviti Holmenkollen zapuščala zadovoljna, saj ji je prav na koncu uspel odličen skok, s katerim se je znova malce odlepila od prve zasledovalke Eve Pinkelnig. Precej manj zadovoljen pa je bil glavni trener reprezentance Zoran Zupančič.

Mlada slovenska smučarska skakalka Nika Prevc je na nedeljski tekmi osvojila drugo mesto, potem ko ji je v drugi seriji uspel izvrsten skok, s katerim je s šestega po prvi napredovala na oder za zmagovalce. Zmago ji je speljala domačinka Eirin Maria Kvandal, tretje mesto pa je osvojila njena glavna konkurentka v bitki za veliki kristalni globus Eva Pinkelnig

"Prvo skandinavsko prizorišče, Oslo, zapuščam zadovoljna ravno zaradi zadnjega skoka, ki mi je dal veliko veselja in motivacije za naprej," je bila kot običajno redkobesedna Prevc, bolj zgovorna je bila Klinec: "Tole je bilo spet bolj za dušo danes. Po slabših kvalifikacijah sem se zbrala za nalogo in odskakala super. Sploh prvi skok je bil zelo lep, po dolgem času me je v drugem delu lepo obrnilo čez. V drugem pa sem šla bolj sigurno, saj vem, da nisem v res pravi formi, da bi v vsakem skoku lahko tvegala. Zadovoljna sem z izplenom in si želim nadaljevati v tej smeri."

Precej manj zadovoljen kot skakalki, ki sta si priskakali vrhunski uvrstitvi, pa je bil glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič. A seveda ne zaradi skokov deklet, s katerimi je bil zelo zadovoljen, zmotilo ga je nekaj drugega – to, kako je žirija vodila tekmo. "Drugi dan na Holmenkollnu. Dopoldne je Križnar zelo dobro skakala v kvalifikacijah, izgubili pa smo Tajo Bodlaj. Popoldne je bilo na tekmi znova imeti nekaj sreče z vremenskimi razmerami. Križnar se ni znašla kot v kvalifikacijah, Klinec lepo stopnjuje nastope, približuje se Vikersund, upam, da bo tam prava. Komar se ni znašla na tej napravi v celem vikendu," je v izjavi, ki jo je posredovala Smučarska zveza Slovenije, pojasnil Zupančič. 

Nika Prevc v Oslu | Avtor: Profimedia Profimedia

Nato pa je besen kot ris okrcal še delo žirije. "Bi pa čestital Niki Prevc za zmago na današnji tekmi, ki je bila ukradena s strani žirije. Žal to moram reči, saj to ni več vodenje tekmovanja. To se ni zgodilo enkrat, ampak se to kar dogaja. Upam, da se te stvari uredijo. Žal je tako, da lahko z nami počnejo, kar hočejo," je bil nad odločitvami žirije ogorčen trener Zupančič.

Ta sicer ni razložil, kaj točno je imel v mislih, večina gledalcev pred televizijskimi zasloni, ki so si tekmo ogledali, pa bi se besedam trenerja Zupančiča čudili, saj se na prvi pogled zares ni zdelo nič spornega. Toda, ko smo si tekmo ogledali še enkrat v posnetku, smo vendarle lahko prišli do logičnega sklepa, kaj je trenerja Zupančiča tako zelo razjezilo. 

Tik pred nastopom zmagovalke Eirin Marie Kvandal je namreč žirija spustila nalet za dve mesti (iz 22. na 20), RTV-jev televizijski komentator pa je, ker to trener pri Kvandalovi redno počne, mislil, da je to zahteval njen trener. Kakšno razliko igra ta odločitev žirije se sprašujete? 

Če bi znižanje naleta zahteval trener, potem Kvandalova ne bi dobila dodatnih točk za znižanje naleta, saj ni skočila dovolj, torej vsaj 95 odstotkov velikosti skakalnice. Ker pa je tokrat znižanje zahtevala žirija, je Kvandalova vseh dodatnih 6,4 točke dobila na svoj konto. A tukaj se zgodba ne zaključi. Žirija je namreč pred zadnjo tekmovalko na startni listi, tj. Katharino Schmid naletno mesto znova vrnila na številko 22.

Povedano drugače: žirija je s tem manevrom poskrbela za to, kar bi moral storiti norveški trener, a pri tem Kvandalova, ki ima sicer velike težave z doskokom pri večjih daljavah (to pa pomeni slabše sodniške ocene, zato redno skače z nižjega zaletišča na zahtevo trenerja), ne bi dobila dodatnih točk. S tem manevrom je žirija poskrbela za to, da je zmaga ostala v Oslu, saj bi brez 6,4 točke Kvandalova zaostala za Niko Prevc (razlika je bila namreč med njima 2,2 točke v korist Norvežanke). Ob tem pa so pošteno okradli 18-letno Slovenko, saj bi ta z zmago in dejstvu, da bi Kvandalova s takim skokom zasedla drugo mesto, v skupnem seštevku povečala prednost pred Evo Pinkelnig kar za 40 točk. 

Nika Prevc v Oslu | Avtor: Profimedia Profimedia

Spomnimo: Niko Prevc, ki bo 15. marca praznovala 19. rojstni dan, so na sobotni tekmi, ki je bila v izjemno zahtevnih razmerah omejena zgolj na eno serijo, na vrhu zaletišča pustili čakati kar 25 minut

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Idioti 20:38 13.marec 2024.

    Ja dragi moj Zupančič , jaz nisem nič opazil , da si kaj jezen ali celo besen . Bom ti jaz povedal kaj moraš storiti drugič . Narediti moraš isti moment škansal , metati po tribuni njihove ekrane razbijati tribuno ...prikaži več , z jasnimi kretnjami pokazati žiriji da se jebejo in oditi s tribune ! Če tega nisi sposoben narediti , vzemi mene s seboj , pa da vidiš kako bodo letel vsi s tribune na glavo !

  • munja 21:53 11.marec 2024.

    Moramo pa priznati, da se naša trenerja sama pri sebi jezita, nihče se pa uradno ne pritoži. Če bi se pri vsaki krivici pritožila, bi se nekaj premaknilo, tako se pa ne bo. Ta umetniški vtis pri sodnikih bi pa ...prikaži več ukinil za vedno. Če so sodniki, naj sodijo pravično ne pa iz katere države je tekmovalec. Če sodniki ne bi vedeli, iz katere države je tekmovalec, bi bile ocene zelo drugačne, oz. pravične, kot bi morale biti.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:37 11.marec 2024.

    Ne samo žirija z manipuliranjem zaletišča pri Norvežanki, svoje so ukradeni zmagi Niki Prevc dodali še sodniki, kajti vsi po vrsti "so spregledali" pogoljufan telemark Kvandalove, ki je doskočila sonožno in šele nato desno smučko potisnila malce naprej in tako ...prikaži več simulirala telemark, za nagrado pa v seštevek dobila ocene 2 x 18,0 in 1 x 17,5. Torej ji je poleg točk žirije za nalet, potem še vsak sodnik šenkal celo točko!