Šport > Zimski športi
7216 ogledov

Prevc z daljavo dneva, Damjan odličen v kvalifikacijah

peter prevc Epa
Začetek poletov v Kulmu se je odvil po željah slovenskega tabora.

Avstrijska letalnica je v preteklosti že postregla s slovenskimi uspehi, lepa napoved za tokratni konec tedna pa sta tudi prva poleta bratov Prevc. Na prvem treningu sta oba zaostala le za Norvežanom Andreasom Stjernenom. Ta je skočil 218,5 metra, pol metra več kot Peter Prevc, ki je zasedel drugo mesto. Z daljavo treniga, poletel je 233 metrov, je bil tretji Domen Prevc. Ta je bil na tretjem mestu, ker je v primerjavi s tekmecema, skočil z višjega zaletnega mesta. 

Mlajši od bratov Prevc je bil odličen tudi na drugem treningu, poletel je 226 metrov in še enkrat zasedel tretje mesto, četrti je bil Peter (219 m). Prvi je bil Anders Fannemel (220,5 m), drugi pa Robert Johansson (216 m).

Slovenci stoodstotni v kvalifikacijah

Ob 12. uri pa so se nato začele kvalifikacije. Domen Prevc je nastopil kot prvi Slovenec, imel nekaj težav v zraku, z 203,5 metra pa je vseeno prevzel vodstvo in se zanesljivo uvrstil na tekmo. S številko 28 se je Domnu najbolj približal Žiga Jelar, ki je trenutno zasedel drugo mesto (202 m). Kot prvi je oba nato s številko 31 prehitel Clemens Aigner (208,5 m), takoj za rojakom pa ga je polomil nekoč nepremagljivi letalec Gregor Schlierenzauer, ki pa se je s 186,5 metra za las uvrstil na tekmo.

Aignerja, Prevca in Jelarja je nato za mesto navzdol potisnil Anže Semenič (210 m), nato pa se je na drugo mesto prebil Tilen Bartol (209,5 m). Po številki 38 so bili tako štirje Slovenci v prvi peterici, po nastopu Petra Prevca s številko 43, ki je zasedel peto mesto (206 m), pa je bila slovenska peterica orlov razporejena od tretjega do osmega mesta.

Najdaljši polet v kvalifikacijah je od Slovencev prikazal Jernej Damjan (216,5 m), ki je ob številki 49 zaostal le za Stjernenom. Pred zadnjimi desetimi poleti v kvalifikacijah je bilo šest slovenskih skakalcev uvrščenih v prvo deseterico. Pred Damjana se je kasneje uvrstil le še Daniel Andre Tande, ki je tudi dobil kvalifikacije.

Damjan je bil tako tretji, Semenič deseti, Bartol 11., Peter Prevc 12., Domen 15. in Jelar 17.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

V soboto in nedeljo se bodo tekmovalci pomerili na dveh posamičnih tekmah. Prihodnji konec tedna pa sledi svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.