Šport > Zimski športi
351 ogledov

Bucikova zapravila lepo priložnost

Ana Bucik Epa
Ana Bucik ni dokončala slalomske tekme v Soldeuu, potem ko si je v prvi vožnji pripravila lepo izhodišče s šestim časom.

Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka zadnjega slaloma za svetovni pokal alpskih smučark na finalu sezone v Soldeuu. Dosežek kariere je z drugim mestom vpisala Leona Popović iz Hrvaške, najboljša smučarka in slalomistka sezone, Američanka Mikaela Shiffrin, je slalomsko sezono sklenila na tretjem mestu. Slovenka Ana Bucik je odstopila v finalu.

Vlhova, ki je prišla do karierne 28. zmage v svetovnem pokalu, je vodila že po prvi vožnji. To je druga zmaga letos za Slovakinjo, po tem ko je bila najhitrejša tudi na slalomu v Flachauu.

Petra Vlhova | Avtor: Epa Epa

Prav tako je bila Popović na poti do premiernih kariernih stopničk druga že na prvi progi. Končni zaostanek Hrvatice je znašal 43 stotink sekunde.

Shiffrin je zaostala 86 stotink sekunde na tretjem mestu. Američanka je bila danes presenetljivo nekoliko manj zanesljiva, po prvi vožnji je bila četrta. V finalu pa je le skočila na stopničke. Ameriška šampionka ima sicer v svetovnem pokalu že 87 zmag, 53 od tega v slalomu.

Prišla je do svojih kariernih 137. stopničk, s čimer se je na tretjem mestu večne lestvice po številu stopničk v svetovnem pokalu izenačila z rojakinjo Lindsey Vonn. Največ stopničk, 155, je osvojil Šved Ingemar Stenmark, ki je Američanki letos predal rekord po številu zmag. Avstrijec Marcel Hirscher jih ima na drugem mestu tega seznama 138.

Shiffrin se je v iztekajoči se sezoni na 17 tekmah zavihtela na stopničke, več uvrstitev na zmagovalni oder ima v tej sezoni Švicar Marco Odermatt, 22. Ob tem sta Shiffrin in Odermatt izenačena po številu zmag, s 13 zmagami vsak.

Bucik je po prvi vožnji imela šesto izhodišče, v finalu pa se ji je pripetila klasična napaka, ko je zajela količek in je ostala brez uvrstitve.

Novogoričanka je sezono končala na osmem mestu v slalomskem seštevku, v minuli sezoni je bila šesta.

V finalu se ji je ponesrečil napad na novo vrhunsko uvrstitev, ko je povozila količek že na šestih vratcih po startu.

"Mogoče sem nekoliko preveč spustila smuči glede na postavitev in se je hitro zgodila napaka, ampak pri 'haklanju' je zelo tanka meja. Gre za takšno nehvaležno slalomsko napako in sem zelo jezna in ne najbolj vesela, da se je to zgodilo. Poskusila sem, dala sem vse od sebe, a se žal ni izšlo tako, kot bi si želela," je v prvi izjavi za Radio Slovenija dejala Bucik.

"Želja je bila, da bi bila čim višje v slalomski razvrstitvi, zato mi je vseeno, ali sem na koncu šesta ali osma. Gre za majhne razlike, v bistvu sem bila celo sezono zelo stanovitna in spet končala visoko. Ob tem sem dodala tudi veleslalom, tako da sem lahko zadovoljna s sezono. Zagotovo pa so še stvari, ki bi jih lahko izboljšala, kar bo ostalo kot cilj za v prihodnje," je dejala Bucik, ki še čaka na svoje prve slalomske stopničke v svetovnem pokalu.

Od njenih edinih stopničk je letos preteklo pet let, ko je bila januarja 2018 tretja v alpski kombinaciji v Lenzerheideju.

Spored finala sezone v Andori se bo končal v nedeljo z moškim slalomom, ki bo minil brez slovenskega predstavnika, in ženskim veleslalomom, na katerem bo nastopila Bucik kot 14. veleslalomistka sezone.

Izide tekme si lahko pogledate TUKAJ.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice