Šport > Zimski športi
380 ogledov

"Če sem 'napaljen', je vedno vse mogoče"

Filip flisar Anže Petkovšek
"Tistim, ki so se ustrašili mojih slabših startov na zadnjih tekmah, sporočam, da naj ne skrbijo," pravi Filip Flisar.

V Park Cityju oziroma njegovi okolici se bo v četrtek, 31. januarja, začelo svetovno prvenstvo v smučanju prostega sloga in deskanju. S kvalifikacijami za petkovo tekmo v krosu ga bodo odprli deskarji, od Slovencev pa bo prvi na delu tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar, ki se bo v Solitudu v petek boril za uvrstitev na sobotno tekmo.

Tam bo branil četrto mesto, ki ga je pred dvema letoma osvojil v Sierri Nevadi, kjer je imel obilo smole, po odličnih vožnjah in zmagah mu je v finalu ubranitev naslova prvaka iz Kreischberga preprečil padec.

Letošnja forma, v svetovnem pokalu je bil najboljši deseti, ga ne uvršča niti v širši krog favoritov. A Mariborčan je že nekajkrat dokazal, da je najboljši na največjih tekmah, zato ga konkurenti ne smejo kar odpisati. Za 31-letnega smučarja bo to že peto svetovno prvenstvo, najslabšo uvrstitev je zabeležil na prvem v Deer Valleyju, kjer je zasedel 11. mesto.

Nato je bil v Vossu peti, v Kreischbergu prvi in v Serri Nevadi četrti. In če se dodajo še sedmo, šesto in osmo mesto s treh olimpijskih iger, kjer je nastopil, se vidi, da na velikih tekmovanjih še nikoli ni odpovedal, čeprav letos ne bo prvič, ko na to prihaja s povprečno sezono v svetovnem pokalu.

Filip flisar Flisar: Šport "Še nikoli ni bilo tako težko"

"Dejstvo je, da mi letos ne gre. A še zdaleč nisem obupal. Nisem pozabil smučati, ti rezultati z velikih tekem mi vlivajo upanje, čeprav se letos z rezultati ne morem pohvaliti in niti ne morem imeti velikih pričakovanj. Mogoče je to celo bolje, mislim, da je najvažnejše, da se dobro počutim, da se veselim tekme. In če se jaz dobro počutim in sem 'napaljen', je vedno vse mogoče, nič ni izključenega," ne izključuje boja za vrh nekdanji svetovni prvak.

Flisar zatrjuje, da s pripravljenostjo ni nič narobe, smučati ni pozabil, zato verjame, da se mu bo odprlo v najprimernejšem času. O progi, kjer tekem svetovnega pokala še ni bilo, ima nekaj informacij, a te ne bodo igrale bistvene vloge.

filip flisar smučarski kros | Avtor: Profimedias Profimedias

"S poznavanjem proge se ne obremenjujem. Čez noč se lahko sneg spremeni, pa je čisto druga proga. Na treningih jo bom poskušal čim bolj spoznati, sestaviti taktiko in smučati, kot najbolje znam. Tistim, ki so se ustrašili mojih slabših startov na zadnjih tekmah, sporočam, da naj ne skrbijo. Ti so bili del taktike, še posebno na Švedskem, kjer zaradi ravnine na koncu nisi mogel zmagati, če si v zadnji zavoj prišel kot prvi," iz Severne Amerike sporoča Flisar.

Krog favoritov, vsaj pri moških, je v tem športu vedno širok, letos pa je konkurenca pri vrhu še bolj zgoščena. V šestih tekmah svetovnega pokala je bilo šest zmagovalcev, tri tekme so dobili Švicarji, in sicer Joos Berry, Alex Fiva in Jonas Lenherr, dve Francozi, Jonathan Midol ter Jean Frederic Chapuis, na zadnji tekmi pa je bil najhitrejši Kanadčan Brady Leman.

Francoz Bastien Midol zanesljivo vodi v svetovnem pokalu, a je še brez zmage, zaenkrat je le kralj kvalifikacij. V vseh najboljših reprezentancah bodo imeli težave sestaviti ekipo, saj imajo veliko enakovrednih tekmovalcev, pet predstavnikov bi lahko imela le Švedska, saj bo naslov branil Victor Oehling Norberg.

"Dobrih tekmovalcev nas je toliko, da je enostavno nemogoče kar koli napovedati. Bastien Midol je letos najboljši, a to prav nič ne pomeni. Nič čudnega ne bi bilo, če bi kolajne osvojili trije, ki letos še niso bili niti na zmagovalnem odru. Nekaj takega smo videli že stokrat," favoritov ne more našteti priljubljeni slovenski smučar.

filip flisar | Avtor: Profimedia Profimedia

V ženski konkurenci je vrh manj zgoščen, letos je v svetovnem pokalu prepričljivo najboljša Švicarka Fanny Smith, sicer svetovna prvakinja že leta 2013, sodeč po letošnjih tekmah, ji načrte lahko prekrižajo le branilka naslova Švedinja Sandra Naeslund, Nemka Heidi Zacher, Francozinja Alize Baron ali kakšna od številnih odličnih Kanadčank na čelu z Marielle Thompson, trenutno drugouvrščeno v svetovnem pokalu.

Alpske deskarske discipline, v katerih lahko Slovenci prav tako pričakujejo dobre uvrstitve, bodo v drugem tednu prvenstva, paralelni veleslalom z Žanom Koširjem, ki se je priprav lotil najbolj temeljito (podobno kot za zadnje olimpijske igre), saj je v ZDA odpotoval že teden pred tekmovanjem, Timom Mastnakom, Rokom Margučem in Glorio Kotnik, bo v ponedeljek, paralelni slalom pa v torek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.