Šport > Zimski športi
2378 ogledov

Slovenska zmaga na severu Finske

Jernej Damjan Epa
Na skakalnici v Ruki so slovenski skakalci prišli do nove posamične zmage.

Slovenski skakalci so na sobotni ekipni tekmi osvojili šesto mesto, dobro formo pa je prikazal tudi Jernej Damjan. Ta je tokrat odlično nastopil vprvi seriji svojega prvega posamičnega nastopa v sezoni. S številko 9 je doskočil pri 140 metrih in zanesljivo preskočil vse tekmece. S številko 17 se mu je še najbolj približal Anže Semenič, ki je skočil 11,5 metra manj, in se zavihtel na drugo mesto za dvojno slovensko vodstvo.

Med oba Slovenca se je nato uvrstil švicarski veteran Simon Ammann, kasneje pa je Semeniča prehitela še kopica skakalcev. Damjan je ostajal na vrhu. Ogrozil ga ni niti Peter Prevc, ki se je s skokom dolgim 125,5 metra za las uvrstil v drugo serijo. Sedem metrov daljši je bil Tilen Bartol, ki se je začasno prebil v prvo deseterico. Damjana s prvega mesta niso uspeli sklatiti tudi najboljši tekmovalci s prve tekme, še najbolj sta se Slovencu približala Norvežana Robert Johansson in Daniel Andre Tande. Prvi je za Damjanom zaostal za 1,2 točke, drugi pa za 1,9.

Bartol je bil po prvem skoku 15., Semenič 21., Prevc pa 25. V finalno serijo se nista uvrstila Anže Lanišek (36.) in Robert Kranjec (49.)

Prevc je v drugo skočil do 136 metrov, a so tudi ostali skakalci prikazali boljše skoke, še zlasti Stefan Kraft, ki je po slabi predstavi v prvo, v drugo poletel do kar 145 metrov. Tudi Semenič je prikazal zelo soliden skok in sprva zaostal le za Avstrijcem. Zmagovalca minule zime je nato s 139,5 metra s prestola zbil Nemec Markus Eisenbichler, povsem pa se je nastop ponesrečil Bartolu (104 metra), ki je padel celo na predzadnje mesto.

Nemca je prehitel šele šesti po prvi seriji Johann Andre Forfang, ki je doskočil pri 142 metrih. Norvežan je med drugim prehitel tudi rojaka Tandeja in Johanssona, na vrhu pa je bil le še Damjan. In slovenskemu orlu se kolena niso zatresla, Damjan je poletel do 142 metrov in zabeležil svojo drugo zmago v svetovnem pokalu. To je bil peti uspeh Slovencev na skakalnici v Ruki.

Semenič je tekmo končal kot 17. Prevc kot 23., Bartol pa kot 29.

Rezultati so TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.