Šport > Zimski športi
437 ogledov

Dosežek kariere za Slovenko

Eva Urevc, smučarski tek Saša Despot
Prvi nastop slovenske tekačice v velikem finalu.

Eva Urevc je v finalu sprinterske tekme za svetovni pokal v smučarskem teku v italijanskem Cogneju zasedla šesto mesto. V prosti tehniki na 1,65 km dolgi progi je za zmagovalko, Američanko Jessico Diggins, v svojem prvem finalu na tej ravni tekmovanj zaostala 2,35 sekunde.

Alenka Čebašek in Vesna Fabjan ter Miha Šimenc so izpadli v četrtfinalu. Šimenc je bil 25., Čebaškova 26., Fabjanova pa 29. Med tekači je zmagal domačin Federico Pellegrino. Anamarija Lampič zaradi bolezni ni startala, Janez Lampič pa je izpadel v kvalifikacijah.

"Finala nisem ravno pričakovala, čeprav sem verjela, da lahko dobro odtečem. V zadnjih dneh se počutim zelo dobro. Forma se stopnjuje, vse gre po načrtih. V finalih pa še nimam toliko izkušenj. Med polfinalom in finalom je zelo malo premora in mislim, da je tudi to razlog, da me je malo zmanjkalo. Poizkusila sem prehitevati po zunanji strani, a ni šlo, punce so zelo močne. Potrebno je najti pravo pozicijo in iz tega napadati. A moram poizkusiti, nimam česa izgubiti, če napadam iz ozadja," je povedala Urevčeva, tekmovalka iz Gorij.

Čebaškova je bila v četrti četrtfinalni skupini, Urevčeva in Fabjanova pa v zadnji, peti. Čebaškova je bila zadnja, peta, za najhitrejšo, Nemko Lauro Gimmler, je zaostala 2,13 sekunde. V naslednji skupini je bila zadnja Fabjanova (+7,60), zato pa je najhitrejši čas dosegla Urevčeva. Od vseh skupin je bila hitrejša le prva, v kateri so boljše čase od Urevčeve dosegle le štiri tekmovalke.

Lahti sprint Sprint Šport Slovenska senzacija v kvalifikacijah, nato slabše nadaljevanje

Urevčeva je nato tekla v polfinalni skupini in gladko zmagala, dosegla pa je celo prvi čas med vsemi. S tem se je prvič v karieri uvrstila v finale svetovnega pokala. V njem je začela na petem mestu, nato pa kmalu padla na zadnjega in se ga ni mogla več otresti. Za zmago sta se na koncu pomerili Digginsova in Nemka Sandra Ringwald, ki je imela med tekom že dobrih deset metrov prednosati, na koncu pa je za Američanko zaostala 11 stotink. Manj kot sekundo zaostanka je imela še Švedinja Johanna Hagstroem.

Šimenc je tekel v drugi četrtfinalni skupini in bil v njej peti, predzadnji, za Francozom Lucasom Chavanatom, ki je bil najhitrejši, je zaostal 2,53 sekunde. Chavanat je bil v finalu nato tretji, 0,51 sekunde za Pellegrinom, ter le tri stotinke za drugim Italijanom Francescom de Fabianijem.

Urevčeva in Čebaškova sta bila med prvimi tremi v kvalifikacijah, kjer sta zaostali le za Švicarko Nadine Fähndrich. Urevčeva je imela 2,46 sekunde zaostanka, Čebaškova pa pa 3,35 sekunde. V izločilne boje se je s 27. časom uvrstila tudi Fabjanova (+12,44).

V konkurenci moških je bil v kvalifikacijah najhitrejši Pellegrino, Šimenc je nove točke pokala lovil s 30. časom (+8,72), Lampič pa je na 52. mestu (+13,46) ostal brez izločilnih bojev.

V nedeljo bo v Cogneju še zadnja tekma pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu, ob 9.45 se bodo ženske pomerile na 10 km klasično, ob 12.30 pa moški na 15 km, tudi v klasičnem koraku. Slovenci tam ne bodo tekmovali, ker so se že odpravili na prizorišče SP. Tam bodo tekmovale Urevčeva, Čebaškova, Katja Višnar in Lampičeva, ki bo sicer še opravila zdravniške preglede, prva rezerva bo Fabjanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.