Šport > Zimski športi
576 ogledov

Dragšič: "Trenerji in vodje ekip so nam dvakrat ploskali"

zlata lisica 2023 Aleš Fevžer / Zlata lisica
Ljubitelji smučanja so konec tedna v Sloveniji uživali v predstavah najboljših alpskih smučark. Tekmovalke so se borile za točke svetovnega pokala in pokal 59. Zlate lisice, ki je bila četrtič po vrsti v Kranjski Gori namesto v Mariboru. Vodje ekip in trenerji so organizatorjem na sestanku dvakrat ploskali, pravi vodja tekmovanja Mitja Dragšič.

Če je povsod po Evropi vreme z odjugo zelo grenilo življenje organizatorjem zimskih tekmovanj, pa se je zima v 11. selitvi lisice na Gorenjsko vendarle nekoliko usmilila.

"Bilo je ogromno vloženega truda, dela, neprespanih noči in potem rezultat ne bi smel izostati, pravijo. Spremljali smo, kaj nam narava ponuja, iskali idealne pogoje, da narava naredi tisto, kar smo potrebovali, in mislim, da smo do potankosti zadeli. Včasih uspe, včasih ne, tokrat je uspelo stoodstotno in zato sem toliko bolj vesel," je za STA dejal Dragšič.

Dragšiču godi, ko sliši ocene poznavalcev, da so se tekmovalke merile na najboljši podlagi na stari celini to sezono. "V soboto smo dobili dva aplavza na sestanku trenerjev in predstavnikov ekip, aplavza sta bila za podlago in za sam dogodek," je bil na opravljeno delo ponosen Dragšič.

Mikaela Shiffrin Zlata lisica Šport V Kranjski Gori se je pisala zgodovina

Mariborski delavci so v sodelovanju s kranjskogorskimi organizatorji moških tekmovanj za pokal Vitranc pripravili novo izjemno tekmo. Nekaj težav so imeli z utrditvijo zgornjega dela proge, pri čemer so dobili tudi pomoč iz zraka. Na start veleslaloma so dvakrat s helikopterjem iz ciljne arene prenesli približno 500 kubikov snega, da so pokrili kritične točke.

Nato so ta sneg razgrnili od starta veleslaloma do starta slaloma. In odlično zadeli tudi pravi čas. Dan pred sobotno tekmo niso izpeljali treninga na progi. Za vse tekmovalke je snežna površina pomenila precejšnjo uganko. Kot vedno so se izkazale najboljše in najbolj pripravljene. Po zaslugi Ane Bucik je imela domača vrsta na obeh tekmah uvrstitev v najboljšo deseterico.

Bucik je v soboto z osmim mestom dosegla svoj najboljši izid na veleslalomih, v nedeljo pa je z desetim mestom sklenila vikend pod Vitrancem. Svoj prvi finale v sezoni si je priborila povratnica po poškodbi Tina Robnik, ki je z 29. mestom osvojila dve točki.

Smučarke so po dolgem času tekmovale na naravnem snegu, ki ni bil obdelan s soljo.

"Vse manjkrat imamo 'normalen' sneg, tako da to kar malo pogrešamo. V soboto smo se pogovarjale, da smo po dolgem času res uživale na tekmi in uživale med smučanjem, kar je bilo zelo dobrodošlo. Večkrat je tekma težka in jo moraš nekako 'zborbati', ampak je pa tudi lepo, da kdaj steče in da uživaš ," je bila nad pogoji navdušena Bucik.

Ana Bucik Veleslalom (Ž) Šport Rekord bo moral še malce počakati, Bucikova z izidom kariere

"Še enkrat lahko rečemo, da sreča spremlja hrabre. Ogromno dela je bilo vloženo v priprave, seveda nam je pomagalo tudi vreme z dvema res mrzlima nočema, da je proga zamrznila in smo lahko spremljali konkurenčne pogoje za vse. Če temu dodamo še izvrsten rezultat naše Ane Bucik, potem je bilo seveda naravnost fantastično," je bil v izjavi za STA s prizorišča zadovoljen predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Prepričan je, da se za prihodnost zlate lisice ni treba bati. "Pomembno je, da je tekma v Sloveniji. Če je tekma v Sloveniji, zmaga Slovenija in vsi, ki se s tekmovanjem ukvarjajo. Seveda bi si želeli, da je tekma v Mariboru. Ker gre za mestno tekmo, ki ima drugačen čar, drugačno publiko, vzdušje, pa vendar je tisto, kar je pomembno, da je tekma v Sloveniji," je dejal Smrekar.

"Vsi zapleti, ki so spremljali tekmovanje, so del organizacije in ukvarjanja z zadevami, kot so, ali je dovolj snega, je infrastruktura dobra, sodelovanje z lastniki smučišč ... Ampak gre za izkušene, utečene ekipe, ki poznajo organizacijo in temu primerno tudi takšne probleme prebrodimo," je še dodal.

Mednarodna smučarska zveza na svoji spletni strani še ni potrdila terminov za sezono 2023/24. "Ženska tekma v Sloveniji je predvidena v osnutku programa, lokacija pa bo odvisna od tega, kako bodo v Mariboru potekale priprave za izvedbo lisice na mariborskem Pohorju."

Andreja Slokar Kranjska Gora Šport Zadnja slovenska zmagovalka: Vrnila se bom še močnejša

Organizatorjem se ob uspešni izvedbi tekmovanja obeta tudi finančna injekcija. "Še vedno je organizator zlate lisice lokalni organizator iz Maribora, ki sodeluje s kranjskogorskim klubom, tako da tukaj ni sprememb. Za Maribor sta pomembni dve spodbudi, eno je seveda spodbuda za klub, ker je tekmovanje tudi pomemben vir financiranja, drugo je pa seveda spodbuda za mesto Maribor in za promocijo projekta Pohorja kot turistične destinacije."

Mariborski organizatorji si želijo, da bi bila jubilejna 60. Zlata lisica po štirih letih znova v Mariboru. Tekmovanji v Kranjski Gori si je vsak dan ogledalo približno 3500 obiskovalcev, v Mariboru verjamejo, da bi bilo občinstva več.

Na Pohorju so že stekle priprave za alternativno progo z višje ležečo ciljno areno. Ključni investiciji sta vmesna postaja kabinske žičnice in odstranitev ter izgradnja nove štirisedežnice Ruška.

Tina Maze Velik dan Šport Poklonila se je tudi Tina Maze, njena napoved zmrazi

Navdušile so tekmovalke. Mikaela Shiffrin je po slabšem sobotnem nastopu v nedeljo znova pokazala, zakaj velja za najboljšo smučarko vseh časov. Z brezhibnima in najhitrejšima vožnjama je z 82. zmago v svetovnem pokalu izenačila ženski rekord rojakinje Lindsey Vonn. Od absolutnega rekorda Šveda Ingemarja Stenmarka Shiffrin ločijo štiri zmage.

Shiffrin Kranjska Gora zmagovalni oder | Avtor: Profimedia Profimedia

Letošnja lisica se je izkazala z rekordi. Poseben podvig je uspel Kanadčanki Valerie Grenier, ki je postala prva kanadska zmagovalka zlate lisice v zgodovini in prva Kanadčanka v 49 letih z veleslalomsko zmago.

Lisičkino kombinacijo je drugič osvojila Italijanka, po Marti Bassino leta 2021 še Federica Brignone z drugim in četrtim mestom, Shiffrin je bila v tem seštevku druga. Tretje mesto je pripadlo enkrat tretji in četrti Slovakinji Petri Vlhovi, ki je imela v cilju sicer največ navijačev. Bucik je v seštevku zlate lisice zasedla deveto mesto.

Shiffrin se je sedmimi posamičnimi zmagami na zlati lisici izenačila s Švedinjo Anjo Pärson, ki je vse zmage osvojila v Mariboru. Švicarka Vreni Schneider je rekorderka lisice z osmimi zmagami. Shiffrin je prva, ki je na zlati lisici osvojila tri veleslalomske zmage, eno v Mariboru in dve v Kranjski Gori.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.