Šport > Zimski športi
1126 ogledov

Druga najboljša slovenska uvrstitev na smukih v Beaver Creeku

Klemen Kosi
Švicarski dan na ameriškem smučišču.

Švicar Beat Feuz je zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v Beaver Creeku v ameriški zvezni državi Kolorado. Za dvojno švicarsko zmago je z drugim mestom poskrbel Mauro Caviezel (+0,07). Le stotinko se je na progi dlje zadržal tretji Norvežan Aksel Lund Svindal. Najboljši Slovenec je bil Klemen Kosi s 15. mestom (0,91).

Sedemindvajsetletni Kosi je drugi Slovenec, ki je posegel najvišje na smukih v Beaver Creeku, pred njim je bil boljši le Tržičan Andrej Jerman z 10. in dvema 12. mestoma. Mariborčan je bil pred tremi leti na smuku v Beaver Creeku 19., njegov najboljši smukaški dosežek ostaja 14. mesto iz januarja 2015 v Kitzbühlu.

Ostali trije Slovenci so bili prepočasni za trideseterico in točke. Martin Čater je bil 33. (+1,28), Miha Hrobat 47. (+1,89) in Boštjan Kline 54. (+2,26).

Prirediteljem moških tekem za svetovni pokal v Beaver Creeku velike preglavic sicer povzroča vreme. Zaradi sneženja so izpeljali le en trening smuka od treh predvidenih, prav tako so bili prisiljeni smuk s sobotnega prestaviti na petkov termin. Nazadnje pa so za več kot pol kilometra skrajšali smukaško progo. Tej so odvzeli kar nekaj delov, vsega skupaj je bila proga krajša za 630 metrov. Za zdaj superveleslalom ostaja na sobotnem sporedu, prav tako veleslalom na nedeljskem.

Odvil se je zanimiv spopad za zmago na smuku, na katerem je naletaval sneg in je bila v zgornjem delu tudi megla. Svindal ni ubranil lanske zmage ter ostaja pri štirih zmagah na tem prizorišču, kar je še vedno največ med vsemi. Za pičlih osem stotink je bil hitrejši Feuz, ki je skrajšani smuk na progi Ptic roparic dobil s časom 1:15,59.

Feuz je v minuli sezoni edini v karavani osvojil tri smukaške zmage v svetovnem pokalu za dobljeni smukaški seštevek in mali kristalni globus. Zmagovito linijo pa je našel tudi v novi sezoni in to prav v Beaver Creeku, kjer je bil doslej na smukih kar trikrat drugi (2011, 2014 in 2017), leta 2015 na svetovnem prvenstvu pa je osvojil smukaški bron. Feuz je vpisal svojo 11. zmago v svetovnem pokalu, osmo smukaško.

Švicarski smukači slavijo dvojno zmago, na drugem mestu je končal Caviezel, ki je "dozorel" pri tridesetih. Po tretjem mestu na superveleslalomu v Lake Louisu je na stopničkah tudi na smuku v Beaver Creeku.

Na sredinem treningu smuka, na daljši progi, so bili Slovenci povsem v ozadju, tudi Kosi, ki pa je najbolje prihranil za tekmo. Mariborčan je z ne najboljšo startno številko 36 poskrbel za prve smukaške točke slovenske moške vrste v tej sezoni. Bil je na meji še večje senzacije, v zgornjem delu je bil celo hitrejši od Feuza, v drsalnih delih je nato nekaj izgubil, a je bil ob prihodu v cilj takrat 14. čas razlog za nasmejani obraz.

Do konca ga je prehitel le še Avstrijec Christian Walder, ki se je s številko 44 zavihtel na osmo mesto (+0,54). Isti zaostanek kot Slovenec je vpisal Avstrijec Matthias Mayer za delitev 15. mesta.

Prvi smuk sezone prejšnjo soboto v kanadskem Lake Louisu je dobil Avstrijec Max Franz, na drugem in tretjem mestu sta bila Italijana Christof Innerhofer in Dominik Paris. Slovenci so zaostali za trideseterico. Najboljši Slovenec je bil Čater na 31. mestu.

Komentarjev 1
  • Avatar Tracyotta
    Tracyotta 23:10 30.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

Sorodne novice