Šport > Zimski športi
11077 ogledov

Legenda brez pomisleka: "Skoki so zame zgodovina"

Janne Ahonen EPA
Petkratni zmagovalec novoletne turneje je šele po koncu kariere našel svoj notranji mir.

Janne Ahonen je eden največjih smučarskih skakalcev vseh časov. 44-letni Finec je v karieri osvojili skoraj vse, kar se osvojiti da, z izjemo posamične olimpijske medalje.

V svetovnem pokalu je zbral dva velika kristalna globusa, pet zlatih orlov na novoletni turneji (rekord), 36 zmag in 108 uvrstitev na zmagovalni oder. Z vmesnimi predahi je na elitni ravni tekmoval od leta 1993 do 2018, kar ga uvršča med tekmovalce z najdaljšim stažem v nordijskih športih.

sandro pertile "Spoštujem, toda ..." Šport Poteza, ki je šokirala prvega moža smučarskih skokov

Po tretji in dokončni upokojitvi leta 2018 se je pridružil finski reprezentanci v nordijski kombinaciji, kjer je bil zadolžen za optimizacijo opreme, kasneje pa se je iz finančnih razlogov podal v poslovne vode in se ustalil v avtomobilski industriji. Danes se pretežno ukvarja z izdelavo, prodajo in modifikacijo avtodomov.

jane ahonen | Avtor: Epa Epa
"Ukvarjam se s prodajo avtodomov in svetovanjem pri nakupih," je za finsko spletno stran Is.fi povedal Ahonen in dodal: "Največkrat se stranke zanimajo za vgradnjo parkirnih senzorjev."

"Imam nepozabne spomine na obdobje življenja, ki sem ga posvetil smučarskim skokom, a to je zdaj preteklost. Čeprav ima tudi to svoje prednosti, ni lahko biti nacionalni heroj. Že obisk trgovine je bil zame velik stres. Zdaj sem povsem preprost obrtnik in prodajalec. Srečen sem in ne oziram se na mnenja drugih. Tisti stari Janne Ahonen se zagotovo ne bo več vrnil," je odločno poudaril.

"Vesel sem, da lahko končno živim svoje življenje kot navadni ljudje. Res se počutim fantastično, da lahko grem na delo, ko pa se vrnem domov, imam dovolj časa zase in za družino," je sklenil 44-letnik.

Komentarjev 1
  • Adam_Jefferson 15:45 16.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦