Šport > Zimski športi
103 ogledov

Eden ni nobeden, začenja se lov na drugega

Nika Križnar veliki kristalni globus Epa
Najboljša smučarska skakalka pretekle zime si želi v prihajajoči olimpijski sezoni osvojiti svoj drugi kristalni globus.

Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar že nestrpno pričakuje začetek nove sezone svetovnega pokala. V njej bo branila skupno zmago in naskakovala olimpijsko kolajno v Pekingu. Vrhuncev v prihajajočem obdobju torej ne bo manjkalo, za svoj prvi veliki kristalni globus pa si želi predvsem družbo v podobi drugega.

"Rada bi videla, da tale globus na polici ne bi bil osamljen. V ozadju pa je definitivno še veliko ciljev, kot so olimpijske igre. Kakšna kolajna bi bila tudi lepa, ni pomembno, katere barve. Kot sem rekla, na vsako tekmo bom morala posebej pristopiti, se spoznati z vsako skakalnico od prvega uradnega treninga in narediti svoje najboljše skoke na tekmi," je v pogovoru z novinarji po treningu v Kranju dejala Križnarjeva.

nika križnar | Avtor: Epa Nika Križnar (na sliki) je bila najboljša Slovenka na četrtem mestu. Epa
V poletni sezoni je sicer nekoliko nihala v formi, kar pa je ni zmedlo v pripravi na dolgo in naporno zimo. "Moram reči, da je vmes prišlo do nihanj, definitivno ne morejo biti ves čas skoki konstantni. Trenutno sem zelo zadovoljna s pripravljenostjo, so še rezerve, ampak to je vedno treba pustiti malce v ozadju in na tem delati celo sezono. V zadnjih dveh tednih sem naredila velik korak naprej, tako v opremi kot v položaju skoka. Z opremo sem nasploh zelo zadovoljna. Pred Rusijo sem naročila še dva dresa, ki zelo dobro delujeta. Zdi se mi, da lahko brez težav odkljukam ta del priprav. Smuči so prav tako prave, tudi to smo testirali. Samo še noge morajo biti prave na tekmi ter sproščenost in je to to," je prepričana 21-letnica iz Delnic v Poljanski dolini.

Četudi gre za najboljšo skakalko minule zime, pritiska pred naslednjo ne čuti. "V poletni sezoni sem malce še čutila pritisk, zdaj pa ne več toliko. Kot sem že velikokrat povedala, sovražim besedo ubraniti, saj dejansko ne branim globusa, ker je ta doma in mi ga nihče ne more vzeti. Če bi bil prenosljiv, bi razumela, da bi se morala potruditi, da bi ga gledala tudi naslednje leto. V bistvu gre le za začetek nove sezone, vse smo na istem. Poskušala se bom sprostiti kot prejšnje leto in uživati na vsaki tekmi posebej," je še sporočila zmagovalka dveh posamičnih tekem za svetovni pokal.

Pred pomembnejšo zimsko sezono niso veliko spreminjali v pristopu. Poudarek je na dobri tehniki ter sproščenem vzdušju v ekipi. Veseli pa jo tudi zdrava tekmovalnost znotraj ekipe, zaradi česar si dekleta ne razbijajo glave s tujimi tekmicami.

nika križnar | Avtor: Epa Epa

"Trenutno res ne vem, kje je konkurenca. Spremljam jo bolj po družbenih omrežjih. Upam, da se še kakšna pojavi pri vrhu, pa ne zato, da bi nam prestregla kakšno dobro uvrstitev. Bolj zato, da se malo spremeni položaj na vrhu, da še kdo drug pride zraven. Seveda pa bom dala od sebe vse, da bomo Slovenke najboljše. Potrudila se bom po najboljših močeh, je pa jasno, da je Marita Kramer za vse največji izziv že iz lanske sezone, predvsem po prikazanem ob koncu. Ona je pravi ogenj, ki ga bo treba pogasiti," svari slovenska skakalka.

nika križnar | Avtor: Epa Epa
Celotna karavana se bo vključno s šestčlansko slovensko ekipo najprej pomerila v Nižnjem Tagilu. Skakalnico je Križnarjeva ohranila v lepem spominu. "Skakalnice se spomnim, ko sem šla prvo leto z reprezentanco v Nižnij Tagil. Bilo je zelo mrzlo, -28 stopinj Celzija, tako da smo kar zmrzovali. Obenem pa imam tudi najboljši rezultat na tisti skakalnici iz prvega leta, tako da jo imam v zelo lepem spominu. Iz lanskega leta prav tako, saj je to menjavanje med mano in Saro Takanashi pokazalo pravo borbo v želji, da osvojim globus," je spomine na skakalno napravo na meji med Evropo in Azijo strnila Križnarjeva.

Tam bo tekma potekala na srednji skakalnici, nasploh pa 21-letnici ustrezajo večje naprave. Nenazadnje je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu na veliki napravi osvojila posamični bron, še pred tem pa z ekipo tudi srebro na srednji skakalnici.

Posebej se v letošnji sezoni veseli tekem v Willingenu, ki jih vidi kot pripravo na še korak več v ženskih smučarskih skokih; nastopu na letalnici. Willingen namreč velja za največjo med velikimi skakalnicami v svetovnem pokalu.

"Mogoče bo pa naslednje leto na programu velikanka, nikoli ne veš. Pri čemer je Willingen kot nekakšna priprava za polete. Všeč mi je, da gremo tudi punce korak naprej, da nismo v ozadju. Zdi se mi prav, da se tudi ženski skoki premikajo v pravo smer. To mi je zelo všeč," je še dodala Križnarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice