Šport > Zimski športi
61 ogledov

Ena napaka in vse se je spremenilo

peter prevc planica Profimedias
Norveški skakalci (1551,6) so zmagovalci ekipne tekme v Planici. Slovencem so se po prvi seriji nasmihale stopničke, na koncu pa so se morali zadovoljiti s petim mestom (1442,7).

Pred nedeljskim finalom letošnje sezone svetovnega pokala so se smučarski skakalci pomerili na ekipni tekmi. Slovenski trener Goran Janus, ki je napovedoval boj za stopničke, je v ekipo imenoval Petra in Domna Prevca, Jurija Tepeša in Anžeta Semeniča

Jernej Damjan je upal, da se bo Janus pri sestavi ekipi držal ustaljenega procesa, kar bi pomenilo, da bi se obema Prevcema na tekmi pridružila on in Semenič. Po besedah trenerja pa nastop Tepeša, ki je bil s 26. mestom najslabši slovenski finalist, nikoli ni bil vprašljiv.

"Jasno je bilo, da bodo nastopili najvišje uvrščeni v svetovnem pokalu v poletih, to so Tepeš in Domen ter Peter Prevc. Odločalo se je med Anžetom Semeničem in Jernejem Damjanom in prvi je bil boljši,'' je odločitev pojasnil Janus.

Norvežani so se veselili druge zaporedne zmage na ekipnih tekmah. Drugo mesto je osvojila reprezentanca Nemčije (1502,6), tretje pa Poljske (1493,8).

Slovenski orli so bili po polovici tekme v igri za stopničke, v finalu pa se je zalomilo najboljšemu po prvi seriji Anžetu Semeniču, ki je poletel le 209 metrov in poti nazaj ni več bilo. Četrto mesto so osvojili Avstrijci (1471,4).

Trije rekordi skakalnice

V poskusni seriji je zablestel Norvežan Robert Johansson, ki je z 250 metri poskrbel za nov rekord skakalnice. Na tekmi je njegov dosežek najprej popravil Stefan Kraft (251 m), tri minute kasneje pa še Kamil Stoch (251,5 m).

Najboljši orel na treningu je bil Peter Prevc (223 m), nekoliko krajša pa sta bila Domen Prevc (211,5 m) in Jurij Tepeš (206,5 m). Anže Semenič se je skoku odpovedal.

Janus zadel v polno, orli pokazali pravi obraz (1. serija)

Pohod slovenske reprezentance novemu ekipnemu uspehu naproti je začel Anže Semenič, ki je z 236 metri upravičil svoj nastop in premagal vseh sedem tekmovalcev pred njim. Takoj za Semeničem se je s startne rampe pognal novopečeni rekorder naprave Robert Johansson, ki je bil še deset metrov daljši (246 m) in Norveška je prehitela Slovenijo.

Michael Hayböck (239 m) je Avstriji priskakal drugo mesto, Poljaki pa so s poletom Piotra Zyle (220 m) pristali šele na šestem. Nemci so imeli na četrtem mestu dobri dve točki zaostanka za tretjimi Slovenci. 

Kmalu je v izteku skakalnice spet završalo, saj je Domen Prevc poletel 221,5 metra in Sloveniji zagotovil veliko prednost pred Japonsko in Češko. Norvežani niso popuščali in Johann Andre Forfang (237 m) je še povečal prednost na vrhu razpredelnice. Richard Freitag (216,5 m) Nemčiji ni prinesel bistvenega napredka, Avstrijci (Manuel Fettner / 215 m) pa so izgubili eno mesto.

Po krajši prekinitvi zaradi premočnega vetra je prišel na vrsto Daiki Ito, takoj za njim pa Jurij Tepeš. Tudi on je pokazal drugačen obraz kot na posamični tekmi (221,5 m) in orle obdržal v igri za najvišja mesta. Anders Fannemel (229,5 m) je le potrdil premoč Norveške.

Karl Geiger je z osebnim rekordom (243,5 m) Nemčijo popeljal pred Slovenijo, Avstrijci so nazadovali na četrto mesto, Poljaki pa so kljub odličnemu poletu Macieja Kota (240 m) ostali peti.

Tudi Peter Prevc ni razočaral in z 225,5 metra znižal zaostanek za Norvežani. Andreas Wellinger (231,5 m) je Nemčijo ponesel na vrh, Avstrijci so padli na peto mesto (Stefan Kraft / 220,5 m). Poljaki so s poletom Kamila Stocha (227,5 m) napredovali na četrto. 

VRSTNI RED PO PRVI SERIJI: 1. Nemčija, 2. Norveška, 3. Slovenija, 4. Poljska, 5. Avstrija

Dva rekorda skakalnice, Norvežani premočni (2. serija)

Anže Semenič v finalni seriji ni bil tako prepričljiv (209 m) kot v prvi, s tem pa so se orli oddaljili od zmagovalnega odra. Fenomenalni Robert Johansson je še tretjič zapored preskočil 240 metrov (246 m) in vrgel rokavico Markusu Eisenbichlerju. Ta je odgovoril z 225,5 metra, kar ni bilo dovolj za prevzem vodstva.

Avstrija je po zaslugi Michaela Hayböcka (232,5 m) napredovala na četrto mesto, Poljska pa je skočila na tretje (Piotr Zyla / 233,5 m). Orli so nazadovali na peto.

Domen Prevc je preskočil daljavo iz prve serije (223,5 m > 221,5 m), kar pa na lestvici ni prineslo bistvenega napredka. Norvežani so ostali prvi, Nemci drugi, Avstrijci pa so prehiteli Poljake. ''Skoki se stopnjujejo. Občutki so vedno boljši. Ni pa prave 'uživancije', kot je bila v Vikersudnu,'' je v izteku skakalnice dejal 17-letnik.

Jurij Tepeš se v finalu ni proslavil (215,5 m) in orli so izpadli iz boja za stopničke. Precej bolje od Tepeša sta se odrezala Anders Fannemel (232 m) in Karl Geiger (231 m). Poljaki so spet prehiteli Avstrijce (Maciej Kot / 241 m).

Zadnji slovenski polet na tekmi je pripadel enemu najboljših letalcev vseh časov Petru Prevcu, ki pa čudeža ni mogel narediti (226 m) in potrdil končno peto mesto.

Stefan Kraft je z 251 metri poskrbel za nov rekord naprave, ki je veljal le tri minute, saj je Kamil Stoch zmogel še pol metra več (251,5 m) in Poljski zagotovil stopničke. Andreas Wellinger (240 m) je Nemčiji prinesel končno drugo mesto, zmago Norveške pa je potrdil Andreas Stjernen (227,5 m).

KONČNI VRSTNI RED: 1. Norveška, 2. Nemčija, 3. Poljska, 4. Avstrija, 5. Slovenija

Svetovni pokal, ekipna tekma (M), izidi:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.