Šport > Zimski športi
1213 ogledov

Fak po dolgem času spet na stopničkah!

Jakov Fak Ostersund Epa
Biatlonci in biatlonke so se v nedeljo v švedskem Östersundu merili v zasledovanju. V slovenskem taboru so imeli veliko razlogov za veselje.

Na zasledovalni tekmi v Östersundu, ki jo je začel z desete pozicije, je slovenski biatlonec Jakov Fak zasedel drugo mesto. Zanesljivo je zmagal Francoz Martin Fourcade. Tretji je bil še en Francoz - Quentin Fillot Maillet. Klemen Bauer je bil po štirih kazenskih krogih 41., Mitja Drinovec pa je zgrešil osem tarč in bil 57.

Fourcade si je svojo 64. zmago v karieri zagotovil že na zadnjem streljanju z dobro minuto prednosti pred tekmeci. Fak, ki je osvojil že 22. stopničke v karieri, se je za drugo mesto udaril s Fillonom Mailletom, s katerim sta skupaj zapustila strelišče po zadnjem postanku. V finišu pa dobrega pol kilometra pred ciljem Faku uspel odločilni napad za drugo mesto.

Jakov Fak Vrača se! Šport Jakov Fak odlično

Začetek tekme je obetal drugačen razplet. Fak je zgrešil prvi strel in moral po prvem streljanju enkrat v kazenski krog in zdrsnil na 14. mesto, razlika do takrat vodilnega Emila Hegleja Svendsna pa je znašala dobrih 40 sekund, za vodilno šesterico je zaostajal za dobre pol minute. A v nadaljevanju so grešili tudi tekmeci in po naslednjih dveh streljanjih je bila v vodstvu trojica, ki se je na koncu uvrstila na zmagovalni oder, prednost Fourcada pa je bila 40 sekund, s čimer si je lahko na koncu privoščil celo kazenski krog.

Francoz je na zadnjem streljanju zadel petkrat in se ob prvi zmagi v novi sezoni zmagoslavno ozrl na tribuno. V ozadju pa je sledila napetost, saj sta Fak in Quentin Maillot morala po enkrat v kazenski krog, a tudi tekmeci so bili nenatančni in ob odhodu v smučino sta imela Francoz in Slovenec dobrih 12 sekund naskoka pred Norvežanoma Larsom Helgejem Birkelandom in Emilom Heglejem Svendsnom ter Švedom Frederikom Lindstroemom. Kaj kmalu se je pokazalo, da bosta Fak in Quentin Maillot na zadnjih dveh kilometrih in pol o drugem mestu odločila med sabo.

Fak Fourcade Fillon Maillet | Avtor: epa epa

"Spet sem se počutil odlično. Zaradi zadnje viroze in prve tekme pa nisem vedel, kako hitro se bo telo regeneriralo in ali bo na nivoju za takšen nastop, kot je bil danes. A očitno se je. Zelo sem vesel, zelo pozitivno je vse tole, kar se zdaj dogaja. Zelo veliko časa sem žrtvoval zato, da bi prišel nazaj, zamenjal sem tudi okolje za treninge. Bilo je težko, a na ta način se vso delo in odrekanja mene in moje družine izplača. Vesel sem, da sem dokazal, da se lahko vrnem iz zelo težke situacije," je za spletno stran SZS povedal Fak in razkril, da je bil zadnji napad za drugo mesto načrtovan: "Napadel sem takrat, ko sem to načrtoval in ga realiziral. Vse je bilo premišljeno. Seveda pa je treba taktiko včasih izdelati kar med tekom samim."

"Napadel sem takrat, ko sem to načrtoval in ga realiziral. Vse je bilo premišljeno. Seveda pa je treba taktiko včasih izdelati kar med tekom samim."
Jakov Fak

"Pogoji so bili danes zelo težki, zelo malo je bilo tekmovalcev, ki bi se idealno znašli. Eden izmed teh, ki jim je uspelo, je bil Jakov. Odtekel je tekmo, ki smo jo pričakovali. To vrsto tekmovanj ima zelo rad, v temu uživa in danes je to samo potrdil. Če je Jakov v pravem razpoloženju, ga težko kdo v zadnjem krogu oziroma na ciljni ravnini premaga. Naredil je to, kar je moral, kar je sigurno načrtoval. Ta tekma mu je super uspela," pa je po tekmi dejal glavni trener Tomaš Kos, za ostala dva tekmovalca pa ocenil, da sta bila preveč nenatančna na strelišču.

Prihodnji konec tedna se biatlonska karavana seli v avstrijski Hochfilzen, kjer tekmovalce in tekmovalke v petek in soboto čakata sprint in zasledovanje, v nedeljo pa štafetni tekmi.

Herrmannova vzljubila Östersund

Denise Herrmann | Avtor: Epa Epa

Nemška biatlonka Denise Herrmann je v Östersundu dosegla še drugo zmago, saj je bila najhitrejša tudi današnjem v 10-kilometrskem zasledovanju, s čimer je utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Francozinja Justine Braisaz je s 100-odstotnim strelskim izkupičkom zaostala za 25,8 sekunde, Norvežanka Marte Olsbu pa za 48.

Herrmannova je obvladovala konkurenco do prvega strelskega postanka v stoječem položaju, ko sta dva naboja končala na robu tarče, je to za vodstvo izkoristila Braisazova, v igri za zmago pa sta bili še Norvežanka Olsbujeva in Italijanka Daniela Wierer. Po zadnjem streljanju pa sta z ničlo odšli na pot Braisaova in Herrmannova, ki je v zadnjih dve kilometrih pokazala moč v smučini in tekmico ugnala za skoraj pol minute. Zaradi treh kazenskih krogov Wiererjeve je Olsbujeva brez težav ubranila najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Enaindvajsetletna Urška Poje v prvič v karieri nastopila v zasledovanju in bila po streljanjih leže na 44. in 45. mestu ter bila blizu tudi prvim točkam v karieri. V nadaljevanju so sledili trije kazenski krogi, s čimer je mlada Slovenka nazadovala na 50. mesto in dosegla najboljšo uvrstitev v karieri. Anja Eržen pa je morala v kazenski krog kar devetkrat in strelišče je za zadnji krog zapustila šele, ko je bilo več kot 20 tekmovalk že v cilju. Na koncu je bila 58. med 59 nastopajočimi tekmovalkami.

12,5 km zasledovalno (M):

1. Martin Fourcade (Fra) 30:12,2/1
2. Jakov Fak (Slo) +40,8/2
3. Quentin Fillon Maillet (Fra) 42,1/2
4. Emil Hegle Svendsen (Nor) 49,7/3
5. Frederik Lindstroem (Šve) 50,2/3
6. Lars Helge Birkeland (Nor) 58,2/1
7. Julian Eberhard (Avt) 1:03,2/3
8. Anton Šipulin (Rus) 1:03,9/2
9. Simon Fourcade (Fra) 1:05,1/1
10. Erik Lesser (Nem) 1:07,6/1
...
41. Klemen Bauer (Slo) 3:07,0/4
57. Mitja Drinovec (Slo) 6:23,2/8
...

Skupni vrstni red SP:

1. Martin Fourcade (Fra) 162 točk
2. Quentin Fillon Maillet (Fra) 131
3. Johannes Thingnes Boe (Nor) 118
4. Emil Hegle Svendsen (Nor) 116
5. Jakov Fak (Slo) 114
...
32. Klemen Bauer (Slo) 31
...

10 km zasledovalno (Ž):

1. Denise Herrmann (Nem) 30:02,7/2
2. Justine Braisaz (Fra) +25,8/0
3. Marte Olsbu (Nor) 48,0/2
4. Lisa Vitozzi (Ita) 1:09,1/1
5. Maren Hammerschmidt (Nem) 1:16,8/2
6. Nadježda Skardino (Blr) 1:19,6/0
7. Kaisa Märäinen (Fin) 1:28,9/4
8. Vanessa Hinz (Nem) 1:29,1/1
9. Olga Pidrušna (Ukr) 1:40,0/1
10. Galina Višnjevskaja (Kaz) 1:41,8/1
....
50. Urška Poje (Slo) 5:02,4/4
58. Anja Eržen (Slo) 7:10,6/9
...

Skupni seštevek SP (Ž):

1. Justine Braisaz (Fra) 142 točk
2. Denise Herrmann (Nem) 138
3. Nadježda skardino (Blr) 127
4. Synnove Solemdal (Nor) 119
5. Julija Džima (Ukr) 116
...

Komentarjev 1
  • blueone 18:25 03.december 2017.

    Bravo Jakov! Čestitke za stopničke!