Šport > Zimski športi
34942 ogledov

Farsa v Val d'Iseru sprožila hude obtožbe: "Direktor Fisa se je smejal"

Val d'Isere Epa
Odpoved nedeljskega moškega slaloma v Val d'Iseru je dvignila ogromno prahu.

Alpski smučarji beležijo najbolj kaotičen uvod v sezono v več kot polstoletni zgodovini svetovnega pokala. Od dosedanjih devetih tekem so uspešno izpeljali le dve; slalom v avstrijskem Gurglu, kjer so se trojne zmage veselili Avstrijci, in veleslalom v francoskem Val d'Iseru, ki ga je dobil najboljši smučar lanske zime Švicar Marco Odermatt.

Na francoskem prizorišču bi morali dan kasneje izpeljati še slalom, ki pa je bil tik pred zdajci odpovedan. Organizatorji so kot uraden razlog za odpoved navedli slabe vremenske razmere, zaradi katerih jim ni uspelo zagotoviti varnih in enakovrednih pogojev za smučanje.

"Zaradi trenutnih razmer na progi po dežju in sneženju čez noč ter zaradi zagotavljanja varnosti in enakih tekmovalnih pogojev za vse, se je tekmovalna žirija odločila odpovedati slalom," so sporočili.

slalom odpoved Dvojni udarec Šport Kalvarija se nadaljuje, smučarji doživljajo pravo katastrofo

Odločitev je naletela na precej burne odzive med tekmovalci, saj so bili nekateri med njimi prepričani, da bi se tekmo dalo rešiti. Po mnenju švicarskega specialista za slalom Daniela Yula usodo tekme niso krojile vremenske razmere, temveč neustrezna priprava smučišča in preslabo utrjen teren.

Daniel Yule | Avtor: Epa Epa
"Prepričan sem, da bi tekmo lahko izpeljali, če ne bi bilo storjenih toliko napak pri pripravi proge," je za Blick povedal šestkratni zmagovalec tekem za svetovni pokal. Njegovemu mnenju se je pridružil tudi športni direktor proizvajalca športne opreme Head Rainer Salzgeber. "V časih nekdanjega direktorja tekmovanj Hansa Pierena, ki je bil pravi čarodej za pripravo proge v Adelbodnu, tega slaloma v Val d'Iseru ne bi odpovedali," je dejal.

Smučarski delavci po mnenju švicarskega asa niso izkoristili ugodnih temperatur za pripravo smučišča, ko pa so na dan tekme na progo zapeljali z delovnimi stroji, se je teren začel udirati pod veliko težo. "Kljub nizkim temperaturam na začetku tedna jim ni uspelo zaledeneti proge. Ko so poskušali s stroji odstraniti novozapadli sneg, so ugotovili, da je temeljna plast proge pretanka," je pojasnil Yule.

Joan Verdu Veleslalom (m) Šport Andora do prvih stopničk v zgodovini, Kranjec soliden

Odpadlega slaloma v Val d'Iseru zaradi prenatrpanosti koledarja ne bodo nadomeščali, enaka usoda pa naj bi doletela vsaj dve od petih odpovedanih tekem v hitrih disciplinah. Iz tega razloga naj bi se predstavniki Mednarodne smučarske zveze (Fis) na čelu z direktorjem smučarskih tekmovanj Markusom Waldnerjem hitro sprijaznili z odpovedjo, saj bodo tako lažje odpravili nesorazmerje med številom tekem v tehničnih oziroma hitrih disciplinah.

"Prepričan sem, da jim odpoved ne bo hodila narobe. Zaradi odpadlih tekem v hitrih disciplinah se niso branili odpovedi slaloma, saj bodo s tem lažje vzpostavili ravnotežje v boju za skupno zmago," je dejal Yule.

Sume švicarskega smučarja naj bi potrdil nasmejan obraz Markusa Waldnerja. "Takoj po odpovedi je bil Markus zelo nasmejan. Dejal je, da imamo v koledarju še dovolj slalomskih tekem."

Waldner ni tajil, da bo odpoved pripomogla k uravnoteženju koledarja, zanikal pa je, da so za odpoved tekme odgovorni smučarski delavci. "V soboto je naprej deževalo in nato še snežilo. Proga je bila uničena, še preden so uporabili stroje," je povedal za Blick.

Izginotje Šport Skrivnostno odsotna zvezdnica razkrila, kaj se dogaja: "Potrditi želim ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.