Šport > Zimski športi
23234 ogledov

Skrivnostno odsotna zvezdnica razkrila, kaj se dogaja: "Potrditi želim ..."

Instagram
Ameriška smučarka se ni pojavila na startni vrsti nobenega izmed tekmovalnih programov v St. Moritzu.

Ženska karavana belega cirkusa se mudi v St. Moritzu, kjer so bile ta konec tedna predvidene  tri tekme v hitrih disciplinah. Že v petek je na superveleslalomu slavila Italijanka Sofia Goggia, dan kasneje pa je bila na smuku najhitrejša Američanka Mikaela Shiffrin.

Tekmovalni program na slovitem švicarskem prizorišču bi morale smučarke skleniti z nedeljskim superveleslalomom, ki pa je bil zaradi neusteznih vremenskih pogojev odpovedan.

Ilka Štuhec St. Moritz Šport Shiffrinova najmočnejša tudi na smuku, Ilka daleč od pričakovanj Ilka Štuhec Super-G (Ž) Šport Prva tekma v hitrih disciplinah pod streho, Štuhčeva se ni znašla

Tekem v St. Moritzu se na presenečenje smučarskih navijačev ni udeležila ameriška specialistka za hitre discipline Breezy Johnson. Ker glede skrivnostnega 'izginotja' ameriške zvezdnice ni bilo znanega nič uradnega, je njena odsotnost sprožila številna ugibanja.

Ali je poškodovana? Ali ima težave v zasebnem življenju? Ali se je zgodilo kaj nepredvidljivega?

 | Avtor: Epa Epa
Kot se je izkazalo, se je Johnsonova znašla pod drobnogledom Ameriške protidopinške agencije (USADA), ker v preteklem letu trikrat ni zagotovila ustreznih informacij glede svoje lokacije. S tem je ameriška smučarka kršila protidopinške predpise, zaradi česar ji grozijo disciplinski ukrepi. Izključena ni niti dveletna prepoved nastopanja.

Program protidopinškega nadzora je zasnovan tako, da zagotavlja poštenost v športu s pomočjo nenapovedavnih testiranj izven tekmovanj. Profesionalni športniki so lahko testiranju podvrženi 365 dni na leto, zato so podatki o njihovi lokaciji ključnega pomena za zagotavljanje nemotene izvedbe programa. 

Na neuradne navedbe švicarskih medijev se je 27-letna smučarka odzvala na družbenih omrežjih, kjer je potrdila, da je nadaljevanje njene kariere v nevarnosti.

Poudarila je, da zaplet ni stvar pozitivnega dopinškega vzorca, temveč zgolj posledica nezagotavljanja informacij o lokaciji.

Razkrila je še, da je bila odločitev za umik iz reprezentance prostovoljna. 

"Potrditi želim, da sem trenutno v postopku USADE glede javljanja moje lokacije, ki pa je še vedno v predhodni fazi. Iz spoštovanja do tekmic sem se odločila, da ne bom tekmovala, dokler zadeva ne bo razrešena. Poudarila bi rada, da v mojem primeru ne gre za pristotnost prepovedanih substanc, temveč za vprašanje posredovanja informacij o tem, kje se nahajam. Vedno sem bila in še vedno sem čista športnica," je sporočila elitna smukačica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:28 10.december 2023.

    torej športnike že sledijo non stop, pocasi vas bo direktor podredil, nato pa še predsednik vse nas.