Šport > Zimski športi
29 ogledov

Felixove ukane na Vitrancu: "Lahko bi vozil v kopalkah!"

Ted Ligety pokal Vitranc Kranjska Gora veleslalom
1/26
Reuters
Felix Neureuther je z izvrstno predstavo na drugi progi osvojil slalomsko zmago na 53. pokalu Vitranc v Kranjski Gori. Nemec je slavil pred rojakom Fritzom Dopferjem (+0,59 sekunde) in Norvežanom Henrikom Kristoffersenom (+0,79). Vodilni Mario Matt padel tik pred ciljem. Brez finala Slovencev, Mitja Valenčič v pokoj z odstopom.

Kot stari modrec Vitranc, po katerem že leta nosijo ime kranjskogorske tekme za svetovni pokal, je Nemec Felix Neureuther premišljeno napadel v drugi vožnji slaloma in kot Kekec "ukanil" vso konkurenco.

Zmaga je bila še toliko slajša, ker je s kompletom stotih točk Neureuther pred finalom v Lenzerheideju prevzel vodstvo v slalomskem seštevku pred vnovič neprepričljivim Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, ki je z velikim zaostankom zasedel šele peto mesto (+0,95 sekunde) in v boju za veliki kristalni globus z Akslom Lundom Svindalom povedel le za štiri točke.

Matt na zadnji plati skozi cilj

Neureuther je za svojo prvo zmago na podkorenski strmini prehitel rojaka Fritza Dopferja (+0,59 sekunde) in Norvežana Henrika Kristoffersena (+0,79). Mario Matt, vodilni po prvi vožnji, v cilju najverjetneje ne bi prevzel vodstva, a je pri enem zadnjih zavojev storil napako in ciljno črto prečkal s padcem, zaradi povoženega količka pa so ga diskvalificirali.

Slovenski tekmovalci so tako kot v soboto razočarali domače navijače in ostali brez finala, Mitja Valenčič je na svojem zadnjem nastopu v svetovnem pokalu odstopil. Nemčija je morala kar 24 let čakati na novega zmagovalca vitranškega slaloma. Neureuther, ki bo 26. marca dopolnil 30 let, je prvi Nemec z zmago na tekmah za pokal Vitranc po letu 1990, ko je prav tako na slalomu slavil Armin Bittner, s katerim si deli tudi nemški rekord po številu slalomskih zmag v svetovnem pokalu. Oba jih imata po sedem.

Rekordno nemško popoldne

Je pa Neureuther prehitel svojega legendarnega očeta Christiana Neureutherja, ki je v času aktivne kariere vpisal šest zmag na slalomih. Odkar se je vitranško tekmovanje preselilo na današnje prizorišče, se še ni zgodilo, da bi dva Nemca stala na najvišjih dveh stopničkah zmagovalnega odra. Leta 1967 sta v veleslalomu za pokal Fis dvojno zmago vpisala Eberhard Riedel in Ernest Scherzer, ki sta tekmovala za takratno Vzhodno Nemčijo. V slalomih za svetovni pokal pa sta dva Nemca nazadnje stala na najvišjih stopničkah zmagovalnega odra leta 1974.

"Za menoj je popoln dan, saj sem obe vožnji odpeljal na zelo visokem nivoju," je po tekmi dejal Neureuther. "Bilo je res brutalno vroče, tako da bi lahko vozili samo v kopalkah. Če se še malce pošalim, lahko rečem, da mi rdeča majica vodilnega v slalomskem seštevku zelo pristoji, a se bom moral na finalu zelo potruditi, da jo obdržim. Hirscher je tudi danes dokazal svoje mojstrstvo, tako da se obeta zelo napet finale."

Zadnji slalom pred finalom svetovnega pokala, ki bo prihodnji teden v Lenzerheideju, se ni razpletel po avstrijskih pričakovanjih. Že pred odstopom Matta je po napaki stopničke zapravil Hirscher, osmi slalom v sezoni je končal na petem mestu. Odstopil pa je tudi Benjamin Raich, ki je bil na sobotnem veleslalomu drugi.

Hirscher čaka na odpoved

Boj za veliki kristalni globus se bo štiri tekme pred koncem sezone preselil v Lenzerheide. Hirscher (1050) je sicer prevzel vodstvo v skupnem seštevku, a ne s takšno razliko, kakršno bi si želel. Norvežan Svindal, ki v slalomu ne nastopa, zaostaja le štiri točke, Hirscher, ki blesti le v tehničnih disciplinah, pa bo moral tako računati na napake tekmeca ali vremensko loterijo ter morebitno odpoved smuka in superveleslaloma.

Hirscher (465) je moral v posebnem slalomskem seštevku predati vodstvo Neureutherju (470), ki je Avstrijca prehitel za pet točk, možnosti za mali kristalni globus pa ima tudi 19-letni norveški mladenič Kristoffersen (430), ki ga od Hirscherja loči le 35 točk, od Neureutherja pa 40. Že drugo leto zapored na obeh tekmah za pokal Vitranc Slovencev ni bilo v finalu; medtem ko je drugič prišlo do slovenske vitranške slalomske luknje, pa vse od leta 2008 v veleslalomih v Podkorenu ni bilo slovenskega finalista.

Prav rezultatska slovenska vrzel je največji madež na sicer brezhibno izpeljanem tekmovanju v Podkorenu, ki si ga je v dveh dneh ogledalo več kot 13.000 ljudi. Toplo in sončno vreme je v soboto privabilo v Kranjsko Goro 6000 smučarskih navdušencev, današnje tekmovalno slovo slalomskega veterana Valenčiča pa je ob prav tako sončnem in toplem spomladanskem vremenu v cilji areni poligona v Podkorenu spremljalo približno 7000 ljudi. Pokal Vitranc ostaja v tekmovalnem programu svetovnega pokala tudi v prihodnjih letih.

Hirscher ni izkoristil št. 1

Kranjskogorski slalom za 53. pokal Vitranc je odprl Hirscher. Avstrijec je na žrebu številk dobil številko ena in jo kljub brezhibnem smučanju od starta do cilja slabo izkoristil. Čas rojaka (53,45 sekunde) je namreč s precej boljšim izidom presegel olimpijski prvak Matt, ki je bil boljši za več kot pol sekunde (-0,56). 

Pred Hirscherja se je nato prebil tudi vzhajajoči norveški zvezdnik Kristoffersen (+0,30), le minimalno za vodilnim Mattom pa je zaostal tudi Nemec Neureuther (+0,05), medtem ko je Hirscher še dodatno padal po lestvici navzdol.

Čestitke kljub odstopu

Žalostno slovo od domače proge, kjer je pred 17 leti tudi debitiral v svetovnem pokalu, je vzel Valenčič, ki je povozil količek ob prvem merjenju vmesnega časa in klavrno končal svoj poslovilni nastop. Tako mu ni uspelo še za teden podaljšati zadnje sezone v svetovnem pokalu, saj se mu ne bo uspelo uvrstiti na veliki finale v Lenzerheideju.

V ciljni areni poligona v Podkorenu so se mu navijači, ljubitelji smučanja, sotekmovalci in člani trenerskega štaba, ki so se v Kranjski Gori zbrali v sončnem in toplem vremenu, kljub odstopu poklonili z aplavzom. Na tribunah je bilo videti plakate z napisi "Mitja, hvala ti za vse lepe trenutke".

Ni ostal hladen

Šestintridesetletni slalomski veteran, ki se namerava v prihodnosti kot trener najmlajših še naprej poklicno ukvarjati s smučanjem, je novinarjem v ciljni areni priznal, da gre za zelo čustvene trenutke in da ob izkazani podpori ter zahvali ni ostal hladen. Gre za pretehtano odločitev, ki je zorela dalj časa. Kljub temu, da je sam v tej sezoni zbral več točk kot vsi preostali člani moške reprezentance skupaj, odločitve o tekmovalnem slovesu ne namerava spreminjati.

Tako kot na sobotnem veleslalomu tudi na slalomu v drugi vožnji ne bo slovenskega predstavnika. Valenčič, ki je imel najboljšo startno številko 22, je odstopil, po njegovi poti pa je šel tudi Žan Kranjec. Ostala četverica pa je bila prepočasna za finale. Matic Skube je bil 42. (+3,40), Žan Grošelj 53. (+4,87), Aljaž Dvornik 54. (+5,54) in Miha Kürner 55. (+5,70).

17 let po debiju zadnjič po podkorenski strmini

V Kranjski Gori so v soboto že okronali novega kralja vitranške strmine. Američan Ligety je s šestimi veleslalomskimi zmagami na tekmah za pokal Vitranc postal nov rekorder, saj je osvojil največ zmag v eni disciplini na enem prizorišču tekmovanj svetovnega pokala. Smučarsko tekmovalno pravljico v čudovitem vremenu ter na zelo dobro utrjeni progi je skalila le ena pomanjkljivost, za katero pa niso bili odgovorni kranjskogorski organizatorji, v finalu namreč ni nastopil niti en Slovenec kot predstavnik gostiteljev tekme.

Slovensko tekmovalno čast ni uspelo rešiti predstavnikom slalomske vrste na čelu s 36-letnim veteranom Valenčičem, ki si je na zadnjem Vitrancu v vlogi tekmovalca zadal za cilj uvrstitev vsaj med prvo šesterico, s čimer bi se uvrstil še na zadnji slalom v Lenzerheideju ter še za en teden podaljšal sezono in s tem kariero. Valenčičeva tekmovalna pot v svetovnem pokalu se je začela ravno v Kranjski Gori pred 17 leti. V Kranjski Gori bo danes že 22. na startu tekem za pokal Vitranc. Največji uspeh je na domačih tekmah vpisal s šestim mestom na slalomu marca 2011. Sicer pa je njegov daleč najboljši dosežek četrto mesto na slalomu na Sljemenu leta 2010.

Lani je na podkorenskem slalomu slavil Hrvat Ivica Kostelić, drugo in tretje mesto pa sta zasedla avstrijska asa Hirscher in novi olimpijski prvak v disciplini Matt. Slovenci so ostali praznih rok in brez finala.

Ostal bi v smučanju

Ob koncu sezone bo črto pod tekmovalno kariero povlekel trenutno najboljši slovenski alpski smučar Valenčič, ki ga je danes čakal zadnji nastop na tekmah za pokal Vitranc v Kranjski Gori. Šestintridesetletni veteran namerava ostati povezan s smučanjem tudi v prihodnje, saj se smučarije, kot pravi, še ni preveč najedel.

Tekmovalec iz Spodnjega Brnika si želi še vsaj za en teden podaljšati že od lanskega svetovnega prvenstva v Schladmingu napovedano tekmovalno slovo iz svetovnega pokala.

"Zelo motiviran"

"Lahko rečem, da sem zelo motiviran za to zadnjo tekmo tukaj pod Vitrancem. Rad bi še enkrat dosegel kakšno vrhunsko uvrstitev in si zagotovil še eno tekmo v finalu v Lenzerheideju," je dejal Valenčič, ki je trenutno 26. v slalomskem seštevku, prvih 25 pa ima vstopnico za nastop na še zadnjem slalomu v sezoni.

Valenčič je bil na slalomih v Kranjski Gori najboljši šesti pred tremi leti, najboljši dosežek je vpisal s četrtim mestom na slalomu na Sljemenu leta 2010, neizpolnjen cilj ostajata uvrstitev na stopničke ter zmaga.

"Ne maram delati velikega cirkusa"

"V zadnjih letih sem kar dobro tekmoval tukaj, Vitranc imam v zelo lepem spominu, rad tekmujem tukaj in seveda si želim najboljše narediti danes. Napovedano je toplo vreme, ampak vseeno mislim, da bodo organizatorji že tako poskrbeli, da bo proga maksimalno dobro pripravljena, seveda pa ne moremo pričakovati kakšnih ledenih in pa zelo trdih prog, da bi bilo za vse enako. Sigurno se bodo naredile luknje, bo kar zahtevno. Tukaj so se vedno dobro potrudili tako, da vedo kaj delati s snegom, upoštevajoč ta vidik me ni strah," je pred zadnjim vitranškim nastopom na poligonu v Podkorenu razmišljal Valenčič.

"Ne maram delati velikega cirkusa iz tega, ker se poslavljam. Konec kariere je nekaj povsem normalnega, enkrat pač zanesljivo pride, pri meni je to zdaj. Upam, da slovo odložim za še kakšen teden, potem pa zagotovo," je še dodal Gorenjec, ki je vrstnik avstrijskega asa Benjamina Raicha, prve korake v svetovnem pokalu pa je naredil pred 17 leti prav v Kranjski Gori, ko so bili denimo na startu predstavniki generacije Jure Košir, Mitja Kunc in Rene Mlekuž.

Hčerkicama bi pokazal svet

Življenja brez smučanja si ne predstavlja, zato namerava tudi po tekmovalnem slovesu iz karavane še naprej poklicno ostati vpet v beli cirkus. Pred novimi življenjskimi izzivi pa si bo vzel vsaj pol leta premora, ko se bo v celoti posvetil mladi družini, s katero želi prepotovati svet.

"Že eno leto vem, da je to moja zadnja sezona. Nekako sem naredil tudi takšen načrt, da si bom po koncu sezone vzel vsaj pol leta prostega časa za družino. Doma ima dve majhni hčerkici, ki bi si jima rad bolj posvetil. V zadnjem času sem bil bolj malo doma, kar bi rad zdaj nadoknadil ter jima tudi malo pokazal svet. Upam, da bomo šli z družino malo po svetu. To je trenutno v prvem planu, dolgoročno pa se vidim nekje v smučariji. Smučarije se še nisem toliko najedel, da bi rekel, da je ne morem več videti, tako da bi zagotovo rad kasneje delal v smučariji," je svoje po-tekmovalne načrte razkril Valenčič, ki se bo v tekmovalnem pokoju pridružil Mitji Dragšiču, Alešu Gorzi in Andreju Jermanu.

Svetovni pokal, Kranjska Gora, slalom (M), rezultati:

Komentarjev 1
  • MižiMaži 10:37 09.marec 2014.

    Dobr je Muri komentiral pred prenosom na RTV....Slovenski tekmovalci so totalno IMPOTENTNI...za vprašat se je samo kdo jih je kastriral...sm prepričan da je prvi med njimi trener tehničnih panog...in to je....Koroški Štengar KUNC...