Šport > Zimski športi
272 ogledov

Fis: "To ne pomeni, da smo izgubili upanje v Maribor"

Zlata lisica Saša Despot
Zadnji dan koledarskega leta 2021 bo najverjetneje prinesel tudi odločitev, ali bo Zlata lisica januarja v Kranjski Gori in bo s tem ostala v Sloveniji.

Zaradi nezadostne debeline snežne podlage in pomanjkanja snega že tretje leto po vrsti v Mariboru ne bodo mogli izpeljati tradicionalnega tekmovanja svetovnega pokala alpskih smučark.

Oseminpetdeseto Zlato lisico bodo tako kot dve izvedbi pred njo, letošnjo in lansko, skušali izpeljati drugje, kjer so snežne razmere ugodnejše kot pod Pohorjem.

Zlata lisica Kako dalje? Šport Šok! Maribor ostal brez Zlate lisice, vprašljiva tudi Kranjska Gora

"Situacija je takšna, da ne morem potrditi tekmovanja v Mariboru, 8. in 9. januarja. Žal mi je, saj sem tukaj, da pomagam, a tokrat ne morem, zaradi celotnega paketa, snežnih razmer, temperatur, vremena, napovedi. Zato moram tekmovanje v Mariboru odpovedati," je pričakovano odločitev sporočil snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) Markus Mayr, sicer direktor za tehnične discipline ženskega svetovnega pokala.

"Progo sem si ogledal z vodjo tekmovanja in vodjo proge, skupaj smo ugotovili, da je situacija tokrat takšna, da se ne da. Čeprav sem dobil potrditev, da so se organizatorji res trudili in v dani vremenski situaciji naredili maksimum, se tokrat ni izšlo, žal že tretjič zaporedoma. A to ne pomeni, da smo izgubili zaupanje v Maribor," je še dejal Mayr.

"Zdaj moramo preveriti vse druge možnosti, saj se ne sme zgoditi, da 8. in 9. januarja slaloma in veleslaloma ne bi nekje organizirali," je zagotovil.

54. zlata lisica v Kranjski gori. | Avtor: Anže Petkovšek 54. Zlata lisica v Kranjski Gori. Anže Petkovšek
Ena od možnosti je, da tekmovanje izpeljejo v mariborski organizaciji v Kranjski Gori, tako kot januarja letos in februarja lani. "O tem se bom pogovoril z direktorjem ženskega svetovnega pokala Petrom Gerdolom, organizatorji pa bodo prav tako preverili s svoje strani, ali lahko izvedejo Zlato lisico v Kranjski Gori. O tem bomo najbrž odločili jutri," je napovedal.

"Res mi je hudo zaradi te odločitve. Sem pa si ogledal tudi novo poseko na zgornjem delu. Čeprav dela niso končana, je to prava smer za prihodnost. To bo odlična nova proga, ki bo dala novo kakovost tako rekreativnemu kot tudi tekmovalnemu smučanju," je sklenil Mayr.

Gre za alternativno traso tekmovalne proge, tako imenovano različico B, med vrhom Habakuka in Trikotno jaso, ki bi bila primerna za izvedbo tekem svetovnega pokala v primeru pomanjkanja snega v dolini. Zemeljska dela še niso končala do datuma, ki je dovoljeval, da bi na progo lahko računali za januarsko tekmovanje.

"Ni nam lahko, res nam vreme ne pomaga. Potrebovali bi še nekaj mrzlih noči, a jih nismo dobili. Z žalostjo sprejemamo to odločitev. Govoril sem že tudi z direktorjem svetovnega pokala Petrom Gerdolom, prav tako sem v stiku z našo smučarsko zvezo, vsi se zavedamo, da moramo narediti vse, da tekmi 8. in 9. januarja izvedemo," pa je dejal generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar.

"Konkretno bomo zdaj naredili vse, da se tradicija ne prekine ter da se tekmi izvedeta v Sloveniji. Ne gre pa le za progo, temveč tudi za nastanitve, Kranjska Gora je polna, zato moramo preveriti možnosti na Bledu, tudi z vidika covidnih ukrepov in zagotovitve varnega mehurčka za tekmovalke," je še dejal.

Vodja tekmovanja Mitja Dragšič je dodal: "Žal je v Mariboru snega premalo, glede na otoplitev pa ga bo v naslednjih dneh še jemalo. Pred dnevi sem bil na otroških tekmah v Kranjski Gori, zato vem, da je tam prava zima in je na progi dovolj snega. Seveda pa bomo zdaj vse to dobro preverili, glede na zahteve svetovnega pokala."

Kranjska Gora bo na poligonu Podkoren gostila zadnji moški tekmi pred finalom sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju 2021/22 od 16. do 20. marca v Courchevel/Meribelu. Alpski smučarji se bodo na tekmovanju za pokal Vitranc merili, tokrat na dveh veleslalomih, 12. in 13. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice