Šport > Zimski športi
16 ogledov

Hirscher iz ozadja do zmage, Valenčič odstopil

Ligety Hirscher alpsko smučanje veleslalom svetovni pokal Adelboden cilj
1/5
EPA
Peti slalom letošnje sezone je v Adelbodnu z odlično drugo vožnjo dobil vodilni smučar sezone Marcel Hirscher. Avstrijec, branilec velikega kristalnega globusa, je v finalu prehitel rojaka Maria Matta (+0,30) in vodilnega po prvi vožnji Italijana Manfreda Mölgga (+0,62). Mitja Valenčič je po skoraj letu dni prvič odstopil, brez finala tudi Matic Skube.

Avstrijec Marcel Hirscher je zmagal na slalomu za svetovni pokal v švicarskem Adelbodnu. Komaj osmi po prvi vožnji je s sijajno drugo vožnjo še tretjič v tej sezoni pokoril vso slalomsko konkurenco. Slovenca Mitja Valenčič in Matic Skube sta nastope končala že po prvi vožnji.

Avstrijsko zmagoslavje je na zmagovalnem odru dopolnil Mario Matt (+0,30), ki je v finalu ubranil drugo mesto po prvi vožnji. Vodilni po prvi vožnji Italijan Manfred Mölgg (+0,62) Hirscherja, ki je finalno vožnjo odpeljal brezhibno z najboljšim časom, ni prehitel in se je na koncu moral zadovoljiti s tretjim mestom. Hrvaški as Ivica Kostelić (+1,12), zmagovalec slalomskega in skupnega seštevka v sezoni 2010/11, je s četrtim mestom vpisal izid sezone.

Hirscher je s skupno 855 točkami okrepil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, drugouvrščeni Norvežan Aksel Lund Svindal (729), ki v slalomu ne nastopa, zaostaja za 126 točk. Hirscher prepričljivo vodi tudi v slalomskem seštevku s 520 točkami, na drugem mestu slalomskega seštevka je Nemec Felix Neureuther (386); tretji na prvi progi je slalom v Adelbodnu končal na petem mestu (+1,16).

Valenčič po enajstih mesecih s proge

Branilec velikega kristalnega globusa Hirscher, ki se je veselil že 16. zmage v karieri, je dobil zadoščenje za sobotni veliki spodrsljaj, ko je zapravil veleslalomsko zmago v ciljni strmini. Zmagal je Američan Ted Ligety, tretje uvrščeni v skupnem seštevku (676), ki je slalom končal na 11. mestu.

Prvi slovenski adut Mitja Valenčič ni ponovil lanskega desetega mesta v slalomu na tem prizorišču. Po napaki v zgornjem delu, zdrsnilo mu je na bok pri zavoju že po nekaj vratih, je odstopil in se pridružil skupini 21 slalomistov, med njimi so bili tudi Jens Byggmark, Mattias Hargin, Reinfried Herbst, Benjamin Raich, ki so odstopili.

Gre za Valenčičev prvi odstop po 11 mesecih, po odstopu na slalomu v Banskem 19. februarja lani. V Adelbodnu je zadnjič odstopil na slalomu januarja 2008. Drugi Slovenec Matic Skube, ki je na tem prizorišču z 12. mestom januarja 2011 vpisal rekord kariere, je bil prepočasen za finalno vožnjo. Zaostanek 3,79 sekunde je zadoščal za uvrstitev pri repu lestvice, za 47. mesto.

Padec je bil neizogiben

"Mitja je naredil klasično slalomsko napako. Naslonil se je na notranjo smučko in padec je bil neizogiben. Gre za normalno slalomsko napako, ki se lahko kdaj pripeti tudi Mitji. Sigurno pa je jezen sam nase, da je naredil takšno napako, občutka zaradi odstopa pa ni izgubil. Upamo, da bomo imeli po prihodu domov dobre pogoje za trening, kljub slabemu vremenu, ter bo lahko normalno treniral in tekmoval, da se bo lahko znova uvrstil v prvo petnajsterico, si z dobrimi rezultati izboljšal startno številko ter zaustavil drsenje po lestvici navzdol," je tekmo komentiral glavni trener za tehnične discipline v slovenski moški ekipi Marko Jurjec.

"Skube je imel težave že na ogrevalki in se je s strahom pognal na progo. Če imaš preveliko spoštovanje do proge, pa se tudi ni mogoče nadejati rezultata. Bila pa je dobra priložnost, idealna proga, dobra podlaga in so tudi tekmovalci iz ozadja prihajali naprej."

Do konca sezone je še pet slalomov, naslednja dva sta v Wengnu in Kitzbühlu, nato sledi slalom na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, pred finalno tekmo v Lenzerheideju pa bo še domača tekma v Kranjski Gori, kjer je bil Valenčič lani osmi.

Svetovni pokal, Adelboden, slalom (M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.