Šport > Zimski športi
22 ogledov

Hirscher lahkotno do stote avstrijske zmage v slalomu

Valenčič Kranjska Gora pokal Vitranc svetovni pokal alpsko smučanje slalom
1/20
Saša Despot
Marcel Hirscher je dobil prvi slalom sezone v Leviju. Avstrijec se je še desetič zapored uvrstil na stopničke in za stoto avstrijsko zmago na slalomih za svetovni pokal premagal rojaka Maria Matta (+0,62 sekunde). Tretje mesto presenetljivo Norvežanu Henriku Kristoffersenu.

Elegantno, kot zna le on, je branilec velikega kristalnega globusa Marcel Hirscher prišel do zanesljive zmage na prvem slalomu sezone v finskem Leviju. Hirscher je ubranil prednost iz prve vožnje in na drugi progi prehitel rojaka Maria Matta (+0,61) in tretjeuvrščenega Norvežana Henrika Kristoffersena (+1,22), ki je presenetil s startno številko 20.

Mitja Valenčič se ni uvrstil v finale in je končal na 46. mestu, MaticSkube, drugi slovenski predstavnik, pa je odstopil na prvi progi. Drugo tekmo zapored Slovenca ni bilo med prvo trideseterico; v Söldnu je 27. oktobra Janez Jazbec zasedel 44., Žan Kranjec pa 45. mesto.

Napaka Neureutherja za zadnje mesto

"Ni lahko nastopiti v vlogi favorita. Čeprav je videti vse lahko, pa temu ni tako. Se pa na temelju tega dosežka že veselim naslednjih tekem v olimpijski zimi," je dejal Hirscher. Svetovni slalomski prvak je vodil že po prvi vožnji. Nemec Felix Neureuther je zaostajal 22 stotink, Matt 31, Kristoffersen na četrtem mestu pa 65.

V finalni vožnji je najprej prepričljivo nastopil Hrvat Ivica Kostelić in se s šestega prebil na četrto mesto. najprej ga je prehitel Kristoffersen, nato pa še Matt. Neureuther napravil napako v ciljni strmini, ko se je prevrnil prek glave in se z akrobatsko salto rešil, prišel do cilja ter zasedel zadnje, 27. mesto (+6,33).

Rekordni Avstrijci

Tedaj se je 19-letni Kristoffersen že veselil svojih prvih zmagovalnih stopničk v karieri. Kostelić pa je ostal tik pod njimi, saj je 24-letni Hirscher znova dokazal svoje znanje, s katerim je pokoril tekmece že v prejšnji sezoni, v kateri je bil v slalomih vedno med prvo trojico. V Leviju je dosegel najboljši čas na obeh progah.

Tokrat je dosegel 19. zmago v svetovnem pokalu in jubilejno stoto avstrijskih slalomistov. Rekord je postavil tudi tudi Matt, saj je s 34 leti postal najstarejši, ki se mu je v slalomih uspelo povzpeti med prve tri.

Ligety na drugo mesto, Lake Louise pripravljen

Američan Ted Ligety, zmagovalec uvodnega veleslaloma v Söldnu, je bil 11. in je v skupnem seštevku po dveh tekmah zdaj drugi (124 točk) za Hirscherjem (160) in pred Mattom in Francozom Alexom Pinturaultom (po 80); slednji tokat ni končal finalnega nastopa.

Moški del svetovnega pokala se bo nadaljeval v kanadskem Lake Louisu, kjer bosta 30. novembra in 1. decembra smuk in superveleslalom. Mednarodna smučarska zveza (Fis) je sporočila, da je snežni kontrolor dal zeleno luč za tekme v tem kanadskem središču, kjer bodo lahko izvedli smuk in superveleslalom za smučarje 30. novembra in 1. decembra, pa tudi ženska smuka 6. in 7. decembra ter superveleslalom 8. decembra.

Svetovni pokal, Levi, slalom (M), rezultati: 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.