Šport > Zimski športi
2 ogledov

Hudač: Ko je treba, tudi kričim

hudac003_bot_spo_021208_main Žurnal24 main
Ivan Hudač že tretje leto sodeluje s Petro Majdič. Slovaški trener mirno prenaša evforijo okrog svoje varovanke, ki je sijajno začela novo sezono. Na Tour de Ski po stopničke.
Spomnimo se še enkrat zmage Petre Majdič na sprinterski preizkušnji v finskem Kuusamu. Kako ste jo (pre)doživeli ob progi?
Čeprav sem videti miren, sem velikokrat precej eksploziven. Ko enkrat poleg mene teče Petra, bo tisti, ki mi stoji na poti, obležal v snegu. Takrat morajo iti vsi stran, meni pa je vseeno, ali bom naredil prekršek oziroma plačal kazen, ker stojim med kamero in kako reklamo. Je zelo naporno, zelo emocionalno, tudi kričim kot nor, če je treba, in tečem proti cilju. Na koncu pa je ponavadi veliko veselja.
 
 

Za menoj je fantastičen konec tedna in čeprav je bila morda zmaga v Kuusamu nekako pričakovana, vsak športnik, ki tekmuje v svetovnem pokalu, dobro ve, da je vsaka zmaga pravi mali čudež.

Petra Majdič

 
Po osmi zmagi Majdičeve v svetovnem pokalu mnogi že govorijo o velikem kristalnem globusu za skupno zmago. Se vam zdi, da novinarji in javnost zahtevamo preveč?
To je normalno, o nečem se ljudje morajo pogovarjati. Tudi ko se igra nogomet ali hokej, ljudje še ves teden analizirajo tekmo. Petra je kazala dobro formo vse poletje, a to ni forma, ki bo trajala vso sezono.

Vas je strah, da je Petra že zdaj v vrhunski formi?
To je dobro, to pomeni, da moramo to formo samo zadržati skozi sezono.

Kako boste poskušali zadržati to visoko raven pripravljenosti naše najboljše tekačice na smučeh že na začetku sezone?
Zdaj že tretjo sezono delam s Petro. V Gällivareju smo imeli nekoliko slabši dan, pravzaprav je bil to najslabši dan, odkar sodelujem z njo. A je bila Petra kljub temu v svoji najslabši disciplini 18. Upamo, da bomo vse stvari izpeljali tako, kot je treba.

Vsaka zmaga je pravi mali čudež, meni Majdičeva. © Boštjan Tacol

 
Kako prenašate vse te pritiske?
Ponavadi pred tekmovanji vemo, kaj in kako je treba odgovarjati. Petra za zdaj na tem področju deluje zelo profesionalno, vse te pritiske prenaša zelo dobro.

Aprila 2006 ste prevzeli slovensko tekaško reprezentanco in v tem času pripeljali Petro v sam svetovni vrh. Lahko primerjate zadnje tri sezone?

Podobno je kot v vseh službah. Več kot delaš, več problemov vidiš. A ker so se nekatere stvari avtomatizirale, se lahko zdaj ukvarjam tudi z drugimi stvarmi. Včasih je težko, včasih gre vse brez težav, odvisno od razpoloženja, faze priprav, tekem ... Najbolje je, da med tekmami ni veliko premorov, saj ni veliko časa za razmišljanje. Takrat se samo dela, tekmuje, potuje s tekme na tekmo ...

 

Za petami Ulagi in Peterki

Majdičeva je do zdaj zbrala osem zmag v svetovnem pokalu in ima že to sezono lepe možnosti, da med "nordijci" ujame in prehiti nekdanjega skakalca in zdajšnjega poslovnega direktorja nordijskih reprezentanc Primoža Ulago. A sama je v šali dejala, da njej veliko večji izziv predstavlja 15 zmag v svetovnem pokalu, ki jih je nanizal skakalec Primož Peterka.

Konec decembra bo na vrsti prvi vrhunec sezone – Tour de Ski. S kakšnimi pričakovanji odhajate na to turnejo?
Znamo narediti veliko stvar. Verjamem, da bomo po eni ali dveh tekmah znali povedati, kaj lahko pričakujemo. Zaenkrat so samo želje, ki jih bomo poskušali izpeljati.

In kakšne so te želje?
Visoke. Vse daljše preizkušnje so tokrat v klasičnem slogu, zato ima Petra zelo dobre možnosti. V tej sezoni je lahko na tovrstnih tekmah na stopničkah oziroma lahko poseže po zmagi. Tudi sprinti na splošno niso slabi. Če bo vse optimalno, lahko v skupnem seštevku razmišljamo o uvrstitvi med prve tri.

Ste v zadnjih letih, odkar tako dobro delate s slovenskimi tekači, že dobili kako ponudbo za vodenje kake tuje reprezentance?
Take stvari se rešujejo po olimpijadah. Trenutno nisem v položaju, v katerem bi se spraševal, kam oditi. Ljudje vidijo, kako naša ekipa funkcionira, zato za zdaj nimajo možnosti.

Pa si želite menjati okolje?
Ta trenutek ne. Zdaj je cilj pripeljati Petro do olimpijade in tam narediti rezultat, s katerim bomo zadovoljni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.