Šport > Zimski športi
31 ogledov

Hvala mladinski svetovni prvak

Jaka Hvala Reuters
Jaka Hvala je v Libercu osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka na srednji skakalnici. 19-letnik iz Ponikev je bil najdaljši v obeh serijah. Katja Požun se je med mladinkami uvrstila na tretje mesto.

Jaka Hvala je vodil že po prvi seriji, ko je pristal pri 103 metrih. V drugo je bil le meter krajši in zanesljivo ohranil prvo mesto. To je že druga posamična medalja za Hvalo na mladinskih svetovnih prvenstvih. Lani je bil drugi v turškem Erzurumu, kjer ga je ugnal Nejc Vidmar.

Drugi je bil danes Poljak Klemens Muranka (101 m/ 96 m), ki je za najboljšim slovenskim skakalcem v tej sezoni zaostal za skoraj 20 točk. Tretji je bil še en znanec iz svetovnega pokala, Avstrijec Stefan Kraft. Cene Prevc je končal na 11. mestu, Anže Semenič na 14., Matic Benedik pa na 35.

"Z rezultatom sem vsekakor zadovoljen ter tudi s skoki. Še vedno imam nekaj rezerv oziroma malenkosti, ki se jih še da izboljšati. Svoj cilj sem izpolnil. Glede na trening sem nastopil boljše. Naredil sem dva normalna skoka in sem zelo vesel. S tem so se mi neke sanje iz otroštva izpolnile. Ko sem odhajal na mladinsko svetovno prvenstvo, je bila želja medalja. Tudi sam sem si zadal po treningu visok cilj. Tako sem videl tudi, kako delujem pod nekoliko večjim pritiskom. Super mi je uspelo. Na dveh koncih hkrati se ne da biti. Po tekmi mi ni žal, da nisem odpotoval v Vikersund na letalnico. Upam, da nam bo na ekipni tekmi vsakemu uspelo sestaviti tiste prave skoke, takšne kot znamo. Vsekakor je cilj popraviti lanskoletno uvrstitev in osvojiti medaljo. Če se bomo lepo zbrali in bo vsak prikazal tisto kar zna, nam lahko uspe," je po tekmi razmišljal novi mladinski svetovni prvak. V soboto fante čaka še ekipna tekma.

Katja Požun Ljubno ob Savinji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zagorjanka do brona

V češkem Liberecu so se tudi skakalke pomerile na posamični tekmi mladinskega svetovnega prvenstva. Dobro so nastopile slovenske predstavnice, posebno Katja Požun, ki je prišla do brona. Naslov prvakinje je ubranila Japonka Sara Takanaši, ki je bila najboljša v obeh serijah. Srebro si je priskakala Italijanka Evelyn Insam.

V prvi seriji je članica SK Zagorje s 94,5 m zasedala četrto mesto, v drugo pa je pristala pri 99 metrih. Požunova je tako osvojila četrto posamično medaljo za dekleta na mladinskih svetovni prvenstvih. "Prvi skok ni bil dober. Tudi počepa nisem napravila dobrega, saj sem bila za 1,3 km/h počasnejša od najvišje hitrosti. Zaradi tega je bil tudi skok nekoliko slabši. V drugi seriji sem to popravila, čeprav tudi ta skok ni bil vrhunski. Z bronasto medaljo sem seveda zadovoljna, saj je bilo to moje zadnje mladinsko svetovno prvenstvo," je po tekmi dejala Požunova, ki je bila tretja že leta 2008 v Zakopanah ter lani tretja z ekipo v turškem Erzurumu.

Preostale slovenske skakalke so prav tako nastopile zelo dobro in se prav vse uvrstile med deset najboljših. Urša Bogataj je bila peta, Špela Rogelj sedma, Ema Klinec pa deveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.