Šport > Zimski športi
13 ogledov

Kranjec v 24 urah dvakrat na stopničke

Robert Kranjec Jan Matura Andreas Wank
1/11
EPA
Robert Kranjec se je v japonskem Saporu na tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih znova zavihtel na stopničke. Po tretjem mestu v soboto je tokrat Kranjec (245,7) pristal na drugem mestu. Uspeh "letečega Kranjčana" sta dopolnila Jurij Tepeš (223,6) in Peter Prevc (219,7) na šestem in devetem mestu.

Robert Kranjec se je v japonskem Saporu na tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v 24 urah še drugič zavihtel na stopničke. Vnovič je zmagal Čeh Jan Matura, Kranjčev uspeh pa sta s 6. in 9. mestom lepo dopolnila Jurij Tepeš in Peter Prevc. Točke je z 21. mestom osvojil še Matjaž Pungertar.

Matura še naprej sanja

Kranjec je moral na drugi tekmi premoč priznati le češkemu veteranu Maturi, ki je na skakalnici Okurajama slavil še drugo zmago zapored. "Če sem po včerajšnji prvi zmagi v karieri rekel, da so se mi s tem uspehom uresničile sanje, potem zagotovo še kar sanjam. Danes je bila zelo težka tekma v spremenljivih razmerah, a uspela sta mi dva dobra skoka, imel sem tudi malo športne sreče in zelo sem užival," je po zmagi dejal Matura, ki bo ta mesec dopolnil 33 let, in dodal: "Ta čas sem v dobri formi in komaj čakam na smučarske polete v Vikersundu in Harrachovu, v poletih še bolj uživam."

Kranjec: ''Popoln konec tedna''

Tik pod vrhom je končal Kranjec, ki skorajda s tekme v tekmo dosega letošnje najboljše dosežke to zimo; začel je s četrtim mestom v Wisli, nato je bil na sobotni tekmi v Saporu tretji, danes pa v težkih razmerah, ko je ob sneženju pihal tudi dokaj močan vzgornik, drugi, potem ko je po prvi seriji zasedal sedmo mesto. V finalu mu je uspel odličen nastop in v deželi vzhajajočega sonca se je veselil še drugih stopničk. "Zaradi močnega sneženja smo imeli skakalci danes zelo zahtevne razmere. Vmes je bilo tudi neka sonca, za nameček pa precej vetrovno. Tekma je trajala dolgo, a sem drugega mesta zelo vesel. Uspela sta mi namreč dva dobra skoka, čeravno sem imel pri prvem nekoliko manjšo zaletno hitrost zaradi snega v zaletni smučini. Lahko rečem, da je za menoj popoln konec tedna," je po novem uspehu dejal 31-letni Kranjčan.

Tepeš: ''Zahtevni pogoji so mi všeč''

Velik uspeh Kranjca je s šestim mestom dopolnil tudi Tepeš, ki je bil po prvi seriji še mesto boljši, na koncu pa je prišel do najboljšega dosežka v svetovnem pokalu v karieri. "Zadovoljen sem tako s skokoma kot z uvrstitvijo. Skoki so bili na pravi ravni, rezultat pa je tudi moj najboljši, tako da sem lahko zelo zadovoljen," je po tekmi dejal Tepeš in dodal: "Še dobro, da so kvalifikacije odpadle, saj se verjetno s tistim skokom sploh ne bi uvrstil na tekmo. Danes so bile razmere malo težje kot včeraj, pihalo je še nekoliko bolj, sneženje pa mene ne moti. Resda so pogoji bolj zahtevni, a meni je to všeč."

Prevc nadoknadil 14 mest

Prevc je imel v obeh serijah dobre razmere za nastop, a jih je bolje izkoristil v finalu, ko se je s 23. mesta po prvi seriji povzpel na končno deveto. "S pogoji na tekmi sem zadovoljen, saj sem imel v obeh serijah dobre razmere za skok. V prvi seriji jih nisem izkoristil, ker sem naredil preveliko napako na odskočni mizi," je dejal Prevc: "Od drugega nastopa nisem ničesar pričakoval, zbral sem se le na svoj nastop. Odpravil sem napako in na koncu se mi je dobro izšlo."

Na vrhu brez večjih sprememb

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je rumeno majico zadržal Avstrijec Gregor Schlierenzauer (840 točk), ki je obe tekmi na Japonskem izpustil, Norvežan Anders Bardal (721), danes 15., je skupno na drugem mestu, tretji pa je Nemec Severin Freund (601). Najboljši Slovenec je po novem Peter Prevc (323) na 11. mestu, Jaka Hvala (298), ki bo tekmi na Japonskem in v Vikersundu izpustil zaradi nastopa na mladinskem svetovnem prvenstvu v Liberecu, je 15., Robert Kranjec (260) pa 19.

"Tekma je bila zelo težka, prav značilna za Saporo. Pogoji so se spreminjali. Vesel sem ekipnega uspeha, z Robijem smo ponovili stopničke, danes je bil še mesto boljši. Videli smo, da so razlike med tekmovalci zelo majhne in lahko gremo z optimizmom naprej. Žirija tekmovanja se je zelo trudila, da bi vsem omogočila čim bolj enakovredne razmere. Imeli so tudi vremenoslovce in so res poskušali tekmo speljati čim bolj pošteno za vse skakalce, koliko pa je ta res bila pravična za vse enako, pa je težko reči. A mi smo lahko zelo zadovoljni," je poudaril glavni trener slovenske vrste Goran Janus.

Karavana svetovnega pokala se bo prihodnji konec tedna preselila na letalnico v norveški Vikersund, kjer je Kranjec lani osvojil naslov svetovnega prvaka v poletih.

Smučarski skoki, svetovni pokal, Saporo, rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.