Šport > Zimski športi
3725 ogledov

Ilka se je odločila, v njenem taboru so previdni

Ilka Štuhec Veriga Lesce
Ilka Štuhec načrtuje nastop na torkovem superveleslalomu.

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo se po odpadli alpski kombinaciji v torek začenja s superveleslalomom za ženske. Ilka Štuhec nastop na prvi tekmi načrtuje kljub odsotnosti treninga v zadnjih 14 dneh, so sporočili iz tabora dvakratne svetovne prvakinje v smuku.

V ekipi vseeno ostajajo previdni in gledajo širšo sliko. Razmere v italijanskih Dolomitih so Štuhčevi in ekipi v zadnjih dneh močno prekrižale načrte. Nekaj dni so nameravali trenirati na snegu, da bi videli, kakšen je prag bolečine v gležnju, zaradi katerega je Štuhčeva izpustila tekmi v Garmisch-Partenkirchnu.

Z ekipo je danes trenirala na snegu, prvič po 14 dneh tudi med vratci, a na zelo mehkem snegu ter v veleslalomski postavitvi. "Vsekakor je dobro biti nazaj na snegu in skušati napadati. Veselim se jutrišnjega začetka prvenstva. Na Cortino imam lepe spomine in upam, da na tem prvenstvu ustvarimo nove," je dejala dobitnica zadnjih dveh zlatih kolajn v smuku na svetovnih prvenstvih.

"Kot že rečeno, je pričakovati, da bo bolečina izginila, iluzorno, zato je potrebno stisniti zobe. Jutri grem v tekmo brez pritiska, razen tistega na zunanjo smučko, kot pravi Štef (Stefan Abplanalp, trener Štuhčeve, op. STA)," je še dodala 30-letna Mariborčanka.

Ilka Štuhec | Avtor: Epa Epa

V ekipi se zavedajo, da je glavni test za Mariborčanko na sporedu v soboto, ko bo na sporedu smuk. "Svetovna prvakinja vedno želi nastopiti. Veseli nas, da je temu tako. Jutri imamo priložnost, da znova začuti hitrost, da nadene startno številko in tekmuje. Trenutno boljše podlage in pogojev, kot je superveleslalomska proga, ne bomo našli. Kot pravi sama, pritiska ni," je ob tem pristavil Stefan Abplanalp.

Po odpovedi nastopa v alpski kombinaciji v njenem taboru sicer še niso povsem opustili možnosti, da izpusti tudi superveleslalom. "Letos je dokazano najbolj konkurenčna v smuku, zato je naš osrednji cilj priti v najboljši možni pripravljenosti na sobotni smuk. Jutrišnji start je zelo pomemben za samozavest in občutek tekmovalnosti. A če zjutraj ocenimo, da razmere niso primerne in je tveganje preveliko, smo tu, da Ilko zaščitimo in ne brezglavo tvegamo," dodaja Abplanalp.

Ženski superveleslalom bo v torek na sporedu po novem ob 13. uri, potem ko so moško preizkušnjo prestavili na četrtek (11.30), poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Slovenija bo imela na startu tri predstavnice. Ob Štuhčevi bosta nastopili Maruša Ferk in Meta Hrovat, ki je v superveleslalomu nazadnje tekmovala pred tremi leti v Davosu še v mladinski konkurenci.

V vlogi branilke naslova bo Američanka Mikaela Shiffrin, ki pa v hitrih disciplinah ni tekmovala že več kot eno leto. Srebro v Areju v tej disciplini je osvojila Sofia Goggia, ki je domači SP v Cortini izpustila zaradi poškodbe. Švicarka Corinne Suter je bila bronasta. Najboljša Slovenka Štuhčeva je na Švedskem osvojila osmo mesto.

Pred Cortino je najbolj dominantna Švicarka Lara Gut-Behrami, ki je dobila zadnje štiri superveleslalome v svetovnem pokalu od petih. Čehinja Ester Ledecka je dobila uvodnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice