Šport > Zimski športi
12136 ogledov

Ilka Štuhec lovi neverjeten dosežek, ki ni uspel še nobeni smučarki

Ilka Štuhec Epa
Ilka Štuhec bo v Cortini napadala prav poseben dosežek.

Do začetka svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ki bo od 8. do 21. februarja v Cortini d'Ampezzo, alpske smučarje loči le še en teden. Med glavnimi slovenskimi kandidatkami za kolajne je Ilka Štuhec, ki bo na progi Olympia della Tofane napadala še tretji zaporedni naslov svetovne prvakinje in s tem tudi prav poseben dosežek.

Štuhčeva je svoje načrte predstavila na današnji spletni novinarski konferenci, na kateri ni pustila veliko dvomov o tem, kaj je njen cilj na prihajajočem svetovnem prvenstvu. Čeprav svojih načrtov nikoli javno ne razkriva, pa je njen pogled usmerjen proti najvišjim mestom.

Ilka Štuhec | Avtor: Epa Epa

Mariborčanka je svojo prvo kolajno najžlahtnejšega sijaja osvojila na SP leta 2017 v St. Moritzu. Pred dvema letoma je s presenetljivo lahkoto odbila napade vseh konkurentk ter zmogla najhitrejšo smukaško linijo tudi na svetovnem prvenstvu v Areju pod goro Areskutan.

Niz slovenske ženske smukaške prevlade v tej disciplini je že vse od Beaver Creeka leta 2015. Takrat je naslov smukaške prvakinje kot prva Slovenka osvojila Tina Maze. Že zdaj je Štuhčeva z dvema zlatima smukaškimi odličjema na svetovnih prvenstvih najuspešnejša slovenska smukačica, čeprav ima Mazejeva v svoji posesti kolajno, ki jo Štuhčeva še nima, tudi smukaško olimpijsko zlato.

Z osvojenimi tremi naslovi smukaške svetovne prvakinje bi Štuhčeva poskrbela za poseben podvig. V modernem obdobju je le Avstrijka Annemarie Moser-Pröll naslov smukaške svetovne prvakinje osvojila trikrat, in sicer v letih 1974, 1978 in 1980. Poleg nje je bila še edina, ki je osvojila tri naslove smukaške svetovne prvakinje, Nemka Christl Cranz (1935, 1937, 1939), nobeni smučarki pa do zdaj ni uspelo osvojiti tri zaporedne naslove.

Ilka Štuhec | Avtor: Epa Epa

Po nastopu na veleslalomu za 57. Zlato lisico v Kranjski Gori je imela Štuhčeva težave zaradi zvina desnega gležnja. Ta jo je oviral na tekmah v Crans Montani. Zaradi tega je nato izpustila tekmi v Garmisch-Partenkirchnu.

"Nič se ni spremenilo. Še vedno verjamem, da nisem pozabila smučati. Možno je marsikaj, nimam več kaj dokazovati, lahko grem čisto neobremenjeno. Bom pa morala verjetno 'fejst' zobe stisniti, ker ne bo ravno 'olimpijsko'. Verjamem pa, da bom vseeno uspela odmisliti in nastopiti, kot sem si zastavila," je svoje razmišljanje pred smukom sezone na temo poškodbe razkrila Štuhčeva.

"Poskusila bom odmisliti vse 'nahrbtnike'. Velika tekma pomeni en dan in eno priložnost in čisto vseeno je, kaj je bilo do takrat in vseeno je, kaj bo dalje. Vemo, da se na velikih tekmovanjih lahko zgodi marsikaj. Tisto, kar lahko naredim, je, da dam vse, kar sem zmožna od sebe, pa bo, kar bo," pravi Ilka.

Ilka Štuhec | Avtor: Epa Epa

V Cortini d'Ampezzo je že bila zelo dobra. Na tem prizorišču je vpisala štiri uvrstitve na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. Pred štirimi leti je smuk končala na tretjem mestu, naslednji dan pa osvojila svojo prvo od treh superveleslalomskih zmag v svetovnem pokalu. Pred dvema letoma je prav v Cortini zadnjič stala na stopničkah, s smukaškim drugim in tretjem mestom.

"Proga bo ista. Za smuk ne pričakujem večjih sprememb, saj ga narekuje teren, superveleslalom pa bo odvisen od postavitve," je še povedala.

Formo pred prvenstvom bo pilila blizu Cortine, prav tako v italijanskih Dolomitih v San Pellegrinu, kjer je, kot je dejala, strmo in so ovinki.

Ilka Štuhec | Avtor: Epa Epa

Prvi del prvenstva bo v znamenju hitrih disciplin. Tekmovanje bo 8. februarja odprla preizkušnja v alpski kombinaciji za ženske na progi Olympia delle Tofane, na startu katere bodo po načrtih Štuhčeva, Maruša Ferk in Meta Hrovat, ki se bo preizkusila tudi v superveleslalomu, velike načrte pa ima v veleslalomu in slalomu.

Del slovenske ekipe bodo tudi Martin Čater, Boštjan Kline, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik v hitrih disciplinah, v tehničnih pa ob Hrovatovi še Ana Bucik, Tina Robnik, Andreja Slokar, Neja Dvornik, Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki bo branil tudi srebro v alpski kombinaciji. Kot pripravo na kombinacijsko tekmo pa bo nastopil tudi v superveleslalomu.

Priložnost bodo dobili tudi, v veleslalomu Rok Ažnoh, ter v slalomu Tijan Marovt in Aljaž Dvornik.

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:43 01.februar 2021.

    Go Ilka!!!! Maš to!!!

  • sam1 21:55 01.februar 2021.

    Ona pa res zadnje čase stalno nekaj lovi.....

Sorodne novice